Hoppa till innehåll

Banankaka och cyklande (Banskukakku!)

3 juli, 2014

William kan cykla! Jag visste ju det, han har haft det i sig så länge, han har bara inte vågat ta steget ut. Jag har sett hur långt och fint han kanar iväg och hur mycket fart han vågar ta med sparkcyklarna. Idag hade han testat cykla på en liten cykel, som är hans egen (hos fammo) som dessutom är tillräckligt låg för att han når till marken – och så kan han! Hahaaa, va bra! Och tack Puky! 😀

jamnastegEn annan som var glad var pappsen. Han sprang med och ungarna cyklade.

lekbloggen1

Sparkcykleintresset har spritt sig på gården. En av ungarna (han i randiga jackan) kommer alltid fram till Isaac eller Milja med lysande ögon och säger:

Pyölä! och pekar på cyklarna. Så får han låna och vi turas om. Milja brukar inte gilla att dela cyklarna med dom på gården, men jag envisas med att alla måste få prova, det är vår cykel och vi får tillbaka dem sedan. Det är också nåt man hamnar att lära sig som tvilling, vare sig man vill eller inte – att dela.

William fick för sig att spela boll med ett plastben från en Ikea-pall, och tadaa, så föddes en bollkille! Jag kastade upp eller studsade bollen och han fick iväg den gång på gång. Va skönt med en sport som man klarar av, fast vi får nog slå med nåt bättre än ett pallben, haha! Även om W är så smart på alla sätt, är han inte den som är uppväxt med att dribbla och sparka bollar, kasta eller fånga. Det har inte intresserat honom. Men nu hittade vi nåt han gillar, boboll! Eller en början till det. Härligt! Och så hängde de små med och ville också kasta.

Hur gick det med mig och nattskiftet då? Jodå, det gick bra. Fast maffigt och ovant att jobba nio timmar under nattens mörkaste timmar, då man vill sova. Och Isaac bara grät och grät, hur mycket jag än kramade, innan jag skulle iväg på kvällen. Jag lyckades i alla fall sova både före och efter och Mika har ställt upp och varit med ungarna, manat på dem att ”mamma måste få sova”, vilket han inte alltid annars understöder. Jag har nämligen en ovana att stanna så länge i sängen vanligtvis, att ingen vill uppmuntra detta! Däremot drog jag på mig ungarnas förkylning, så nu blev det inga fler nätter ändå. 😦

Det är skönt att jobba i lugn och ro nattetid, men det jobbiga är också att man hinner fundera så mycket.

Här kommer förresten ett utlovat recept på banankaffekakan jag gjorde. I vår serie, Vad Man Kan Göra Med Övermogna Bananer, presenterar vi Mockarutekakan, även på finska. Receptet tog jag ur en av mina favvotidningar Leivotaan. Den finns på svenska också och jag tror det är samma recept där, den heter Hembakat eller nåt i stil med det. (och nej, det här är inget sponsrat inlägg, jag gillar bara deras tidning).

kaffekakkan_2
banskukakku

Banankaffekaka

Smet:

2 mogna bananer
100 g smör
1 ½ dl kokt kaffe
1 msk snabbkaffe (kan lämnas bort)
2 ägg
2 ½ dl socker
4 ½ dl vetemjöl
2 msk kakaopulver
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel

Glasyr:

50 g smält smör
2 msk kokt kaffe
3 dl florsockor
2 msk kakaopulver
en nypa kanel
1 tsk vaniljsocker
ev. lite vatten

1. Värm ugnen till 180° och mosa bananerna.

2. Smält smöret och blanda i kaffet.

3. Vispa socker och ägg pösigt

4. Sätt i kaffeblandningen och sedan resten av ingredienserna turvist, blanda med en visp till en jämn smet.
(Jag använde elvisp genom hela receptet, förutom alldeles i slutet. Det är lättare att få en känsla för hur rinnig degen är, när man rör med sked. Jag satte i ännu 1 dl mjöl, degen är ganska tunn.)

5. Häll smeten i en brödad form (14×22 cm) och grädda i den nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.

6. Låt kakan svalna i sin form och vält den sedan upp och ned på ett fat. Glasyren gör du genom att smälta smöret i en kastrull och sedan röra ner alla ingredienser till en smet, sätt i en skvätt vatten vid behov. Häll glasyren över kakan och dekorera med kokosflarn, sockerkulor eller motsvarande. (på bilden: Tutti Frutti-blandning, färdigt stött)

Njut!

Kakan är också god som sådan, utan glasyr. 🙂

 

Annons
One Comment leave one →
  1. fammo permalink
    4 juli, 2014 08:08

    Krya på er!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: