Hoppa till innehåll

Det där jobbet

31 januari, 2014

lyckonskan

Tack, tusen tack alla som lyckönskat mig idag, när vi hade examensfest! Jag kom för sent! Skulle ta buss nummer 6, men tg 4:an, som går från samma hållplats och hamnade helt åt skogen! Traskade i yrväder och iskall blåst med tighta jeans och trodde jag skulle förfrysa benen av mig under de där tjugo minutrarna, men fram kom jag! Skolan är alltså slut på pappret, men några har sina yrkesprov eller delar av dem kvar. Det går ju inte alltid att fixa det så att man får en plats att öva på, när det är så många som gör liknande uppgifter. Jag har tre dagar kvar och en liten examansbit, sen är den sagan all. Som jag har väntat. Den här utbildningen påbörjades ju redan innan twinsen var födda.

Många har frågat mig om detta är en bransch jag kan tänka mig att jobba inom/stanna vid. JA! Absolut! Annars skulle jag inte ha satsat stora delar av mitt jullov, av januari, av mina lediga kvällar och av ungarnas tid på att skriva, skriva, meka, peta, pyssla och få ihop allt. Och det är ju ”bara en yrkesutbildning”. Vad då bara? Jag fungerar i den här miljön! Ända sedan tiden vi bodde i Sverige har jag från olika håll fått höra att jag borde ta bättre vara på min tradenomutbildning inom handel och förvaltning, som jag faktiskt också har. Personligen anser jag att alla utbildningar är bra och att kunskap är en lätt börda. Man har nytta av allt man lär sig, oavsett vad man gör.

Man kan inte heller frångå det faktum att jag har Tourettes syndrom. Det innebär att jag i perioder har mera tics och synliga tics som inte alltid passar inom servicebranschen. Visst, det finns olika jobb man kan välja, men i dagens Finland är den utgångspunkten också begränsad, man får söka nya vägar. Förut kunde man gå in till arbetskraftsbyrån eller arbetsförmedlingen och be om jobb – det existerar inte i dagens samhälle! Inte alls!

Det finns inte bara en eller två saker en människa kan göra i livet. Det kan ju inte vara så. När man dessutom varit hemma så länge som jag, måste man vara beredd att söka nya vägar och utmaningar. Det känns roligt och givande. Jag medger att det har varit svårt för mig också förut, att förstå vidden och viktigheten av en yrkesutbildning, men ju äldre jag blir, desto mer uppskattar jag dessa nischer. Det som har varit den största förändringen i denna utbildning är att jag känner mig mer säker på finskan och det gör mig väldigt glad. Och ja, det att jag skrev 3:or (kiitettävä/berömligt på en skala 1-3) i alla ämnen gör inte saken sämre. Vill man, så kan man.

Nu ska jag sätta mig ner och INTE skriva nåt skolarbete, utan dricka ett par öl och sticka! 😀

Annons
16 kommentarer leave one →
 1. Anonym permalink
  1 februari, 2014 01:29

  Hej! Har följt din blogg i många år nu o jag är så imponerad av att du har klarat detta med allt vad det innebär. Jag vet själv hur det är att studera med 3 småbarn som kräver sitt av en mor. Du ska vara stolt över dig själv och jag önskar dig all lycka i framtiden. Grattis!

 2. 1 februari, 2014 06:15

  Stort grattis Bitte! Härligt när du fått lön för mödan! 🙂

 3. Marina permalink
  1 februari, 2014 09:08

  Grattis. du har varit duktig.

 4. Gun permalink
  1 februari, 2014 04:18

  Grattis till dej Bitte! Otroligt bra jobbat 🙂

 5. Anonym permalink
  1 februari, 2014 08:29

  Har följt med din blogg ganska länge och kan bra konstatera att du är jätteduktig !
  Att studera med många små barn är säkert en utmaning för sig, men DU klarade det, GRATTIS !

 6. Anonym permalink
  2 februari, 2014 07:01

  Grattis till examen! Var stolt över dig själv för det är du värd 🙂

 7. 2 februari, 2014 11:02

  Råkade hitta din blogg när jag egentligen googlade på neuropolin tyks 🙂 Trevlig läsning va de iallafall 🙂
  Ann-sofie / http://www.msmittilivet.bloggplatsen.se

  • 3 februari, 2014 10:25

   Tack för det, var roligt att du hälsade på, ska göra detsamma hos dig!

 8. 3 februari, 2014 06:23

  Jag blir rörd när jag läser det du skriver om att det inte kan finnas bara en sak man passar till. Så sant! Du är en framgångssaga och förebild för många arbetssökande. Du borde bli intervjuad om det här i någon Kela-tidning eller dylikt.

 9. 3 februari, 2014 08:34

  Nej men, det här hade jag missat! Stort grattis och lyckospark inför framtiden!

 10. 4 februari, 2014 01:04

  Jag är också jätteimponerad av vad du har klarat av. Otroligt duktigt av dig. Förstår att det är skönt nu när allt snart är över. Hoppas du får en arbetsplats så du kan börja utöva allt du lärt dig. Ett stort Grattis till dig även här.
  Kram

  • 4 februari, 2014 10:31

   Tack snälla du, va glad jag blir. Ja, det kommer att falla en stor sten från mitt hjärta när det här är över. Inte för att jag har en färdig arbetsplats att gå till, det vet jag ordnar sig med tiden, utan för att jag inte längre behöver granskas på riktigt samma sätt hela tiden – eller bedömas – utan får fokusera mig på att lära i arbetslivet, hela livet.

 11. Anette permalink
  5 februari, 2014 11:19

  Grattis till examen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: