Hoppa till innehåll

Kocka med rotsaker

10 oktober, 2013

Idag har jag fyllt min husmorskvot med råge – och det känns bra!

egnsoppatttDet finns ingen måtta med mig. Min blogg borde heta Bitte utan måtta, men det klingar inte lika bra som ”Bitte med bloggen” i mina öron. Däremot är det sant, jag gör massor – eller så gör jag väldigt lite. Idag gjorde jag fisksoppa med rotsaker åt den som äter det – tog åt sidan lite av råvarorna när de kokat och tillsatte linser åt vegetarianen och det blev rätt lyckat. Däremot tror jag det blev för mycket vitpeppar. Usch, varför ska det alltid vara svårt? Jag gillar i alla fall rotsaker, speciellt denna skördetid. Palsternacka och rotseller, morötter och stora potatisar, åker glatt ner i grytan. Så länge man minns att tärna de hårdare rotsakerna i mindre bitar, blir de mjuka samtidigt. Låt er väl smaka!

Jag hittade också en favoritfisk, Alaska sej-/gourmét-fileer. Den var riktigt god. Om man tinar den lite lätt och skär den i små bitar blir den färdig på nolltid i soppan.

egentzatzusas1Dagens husmorstips: 

Gör din egen tzatziki. Jag är helt såld på den här. Skulle kunna äta den bara som den är. Man tar en liten burk grekisk eller turkisk yoghurt, en halv gurka som man river smått och pressar i några hushållspapper eller i en trasa. Se till att resterna av pappret inte kommer med i såsen – men tryck ut vattnet, det kommer mycket! En gnutta olivolja, lite salt och peppar. 1-4 vitlöksklyftor och låt den stå med locket på kylen så har du en perfekt dipsås som räcker flera dagar! 😀 😀 Perfekt till…

ojblevbroed.. morotssemlor med graham till exempel! Eller gurkstavar och morötter (fast mina tog slut i matlagningen). Oj, det här blev visst brytbröd, men det blev superbra! Jag kan lägga ut receptet om ni vill ha, det verkar vara en återkommande favorit hos oss, eftersom de blir så luftiga. Bakat på mjölk och kärlek.

lasestunden
bibbsis2Isaac är i alla fall helt klart återställd! Han busar med Milja så det står det härliga till. Jag kan inte minnas när det senast har varit en sån här ljudnivå här hemma, ändå har vi haft stor hjälp av fammo den här veckan, som varit med Milja idag, Isaac när han var sjuk i måndags och kommande: William nästa vecka under hans höstlov. Det är stor skillnad när det är två eller tre barn hemma; mycket mindre bråk och skrik.

Milja är mycket bestämd – men mycket söt! Idag var det hon och jag som tog oss an biblioteket och kom hem med 31 nya barnböcker. Dessutom träffade vi V från dagis! Hej, det var kul att ses! Men huuu, va svårt att få en parkeringsplats! Milja och jag lyssnade på barnskivor i 25 minuter för att få en plats nära bibban. Arma Hullut Päivät, stick och brinn! Vi är faktiskt andra här i stan som vill leva vanligt! Och hur förklarar man för en tvååring att man inte bara får ställa bilen var som helst? Milja verkade dock fatta, efter att jag (stolt) fickparkerat framför bibban:

– Noo hitta vi en pajkerissplass! Joo, noo!

listetisck
ggrtuBara för att,  ska jag lägga in en stickbild och en superfin kvällsbild från idag. Nu är nog hemmamammakvoten fylld för idag. Det blir förresten jättefina underlägg av det där garnet. Jag gav bort ett till en vän och hon sa att hon har det framme varje dag och tänker på mig. TACK så hemskt mycket, det värmer! Nu ska jag göra fler till mig själv, eftersom jag faktiskt behöver dem!

(Garn :Svarta Fåret – Hem ljuva hem, stickor: nr 7 eller 8, jag har 7:ans)

Annons
2 kommentarer leave one →
  1. 11 oktober, 2013 09:39

    Tar gärna brödreceptet. Ska försöka baka mer bröd nu i vinter för att dra ner på kostnaderna. Misstänker att tonåringarna skulle gilla fluff. 🙂 Nej luftigt skrev du, mindes fel.

    • 12 oktober, 2013 09:51

      Det kommer! Måste göra ett separat inlägg med det. 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: