Hoppa till innehåll

Assymetrin

7 augusti, 2013

Ju äldre man blir, desto mer märker man blir annorlunda i kroppen och knoppen. Och framför allt märker man att ingenting i kroppen är speciellt symmetriskt. En fot är större än den andra, det hänger lite här och där, speciellt efter tre barn, ena tutten är större än den andra och jag har fortfarande lite ont i ena sidan av ryggen och jag går snedare på den ena foten.

Enligt tester har man visat att folk generellt tycker att folk som är symmetriska är snygga. Det går tvärtemot allt i naturen. Ingen är symmetriskt, enkelt, slipat och vinklat, utan runt, slingrigt, kantigt och olika. Precis som vi borde vara. Olika.

Mina ögon har däremot varit olika och det är ju inte så hemskt bra. Jag har under alla år varit glad och nöjd över att synen har varit bra. Men säg det som varar för evigt. Efter en längre tids velande, stövlade jag in till optikern igår och beställde tid. Det kändes lite dumt, det kanske var onödigt? Å andra sidan är det bra att kolla sin syn då och då, speciellt när man blir lite äldre.

”Ja, det var bra att du kom hit”, sa optikern efteråt. Lite brytningsfel och lite översynt, fast på det högra ögat vete jag tusan. Där ser jag dåligt både på kort och långt håll, men det ska snart åtgärdas. Jag har märkt det vid datorn, det är precis som han, optikern sa, att ögat inte hänger med och hinner ändra om. Jag lyssande mest, för en gångs skull, eftersom det här verkligen inte är mitt område. Jag vet ju att det är knepigt det här med syn. Min pappa åkte ju till Ryssland, på den tiden det ännu var Sovjet och opererade sina ögon, vilket gick bra. Han slängde sina brillor i floden, men har i dagens läge läs- och körglasögon.

delitemindre
storablabrillsJag hade ingen aning om vad man ska ta för glasögon. Eftersom det var två bågar till priset av ett, blev det alltså två. Med olika glatta eller inte matta ytor, så man får testa vad som sedan funkar bäst på jobbet. Det ena paret får inte bli för varmt, med det fina, osynliga glaset. Såhär i efterhand gilalr jag den övre bilden bättre, men allt beror på hur man vänder och vrider sig – och faktiskt också hur de sedan känns att ha på sig i längden, hur de funkar. Meningen är att jag ska ha dem hela tiden, det är inte läsglasögon. Men jag slipper ha dem när jag kör bil och joggar (jee!) om jag inte vill (men det tror jag inte).

finvdret_Jag har suttit på balkongen och lyssnat på åskan och hört regnet smattra ner med väldig fart. Tänk att jag för en gångs skull har ett fel, en defekt som är vanlig och som man lätt kan åtgärda. Det var inte inbillning att jag blev yr av att se på stickning och sen tv eller datorn. Jag är vanlig, nästan i alla fall. Vilken lyx.

(PS. Tack alla som sagt att jag ser bra ut i glosor, det tycker jag faktiskt själv också. Man tröttnar säkert på dem i längden och jag har ju inte fått hem dem än. Tänk förr, hur mycket man mobbade folk med glasögon, så sjukt. Och så bra att det ändras! Det mesta BLIR bättre med tiden!)

Tack även till Specsavers för bra service – även på svenska!

Annons
4 kommentarer leave one →
 1. 7 augusti, 2013 09:13

  Glasögonen på första bilden passar dig riktigt bra! Som om du skulle ha haft glasögon hela tiden 😉

 2. 10 augusti, 2013 09:23

  Du passar verkligen i glasögon Bitte :).

  • 10 augusti, 2013 08:38

   Tack! Det känns inte så tokigt. Eller ja, jag har inte fått hem dem än, men jag vet hur det kändes att ”se i HD” som syrran uttryckte det och det var najs!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: