Hoppa till innehåll

Å virus å ungar, å hembryggd jordgubbssaft

27 maj, 2013

regnochryustt

Det känns som om det har varit regn och sol omvartannat de senaste dagarna. Det har lett till åtminstone tre saker:

1. Vi bor i en regnskog. Löv, blad och växter har blomstrat som galningar och täcker mycket av insynen till lägenheten. 
2. Det är fuktigt, som i en regnskog. Bastuvärme, fast det bara är runt 20 grader. Bara och bara förresten.
3. Mika har inte lika svår pollenallergi som han brukar ha. Faktum är att han inte haft nån väsentlig allergi än i år och det brukar komma. Jag är glad för att det är bra!

I förrgår måste Isaac och William ha ätit pepparkakor som man blir ”iilaka”av. Eller så hade de fått nån allmän knäpp, eftersom de var i luven på varandra så fort man vände ryggen till. Milja är inte alltid sämre hon heller, utan ska ha precis just den leksaken som Isaac har – och står det minst två ungar och bölar.

Det var ett välkommet avbrott när vi hälsade på P&N med twinsen och det var tre stycken två-åringar som hade väldigt roligt tillsammans. Tack för visiten, vi ses väl snart igen?

Sen kanske det var bara så att Isaac höll på att bli sjuk, för han blev febrig på natten och jättesnorig. Jag hade precis satt blekmedel i Mikas hår (nu äntligen skulle det bli av, plus att jag skulle klippa honom. Som ni vet blev jag inte bra trebarnsmamma, utan plötsligt också frisör åt fyra. Det är såna här bonustjänster man får som morsa) och satt saxen i hans våta hår, när Isaac började gråta och noja. Suck för dessa sömnlösa nätter. Det är en sak när man är föräldraledig och ungarna fortfarande sover ett par gånger om dagen – en helt annan när man ska funka i samhället!

mannenmedharet

Hur som helst blev Mika klippt, men inte särskilt ljusare. Jag missade mig lite när jag skulle köpa blekmedel, den här tog inte på så bra, så det blev Fyra Nyanser av Rödbrunt istället, vilket egentligen inte heller var så dumt. Det går ju alltid att bleka mera, om man vill det.

De senaste två dagarna har jag haft nån matkokarknäpp. Det blev två vegetariska rätter i kylen, en veggolasagne och en pastasås med kikärter och Quorn,  stekt potatis med ägg och gräslök samt fiskpinnar. Vi har fått köpa extra stora förpackningar av ungarnas favorit: broilerbullar, annars räcker det inte åt alla! Det var så trösterikt när killen i kassan nickade välmenande åt oss och sa att han har sex barn, varav två är tonåringar: de åt mer än han själv. Tack! Tack mannen i Citymarkets kassa, det kändes så lyxigt att ha bara tre!

Sen gjorde jag mina sedvanliga bananmuffins (och Wili sa att man fååår nog ta tre, fast han inte frågade när han tog den sista) med fullkornsmjöl, eftersom allt annat var slut – och det funkade toppenbra!

Förutom det fick jag för mig att koka saft. Jag såg ett recept på det i tidningen Leivotaan, men det var så krångligt. Vatten som skulle stå över natten och hej faderuttan, så jag tog Leilas recept istället.

saftensaften

Eftersom jag inte kan vara som alla andra och bara koka rabarbersaft (trots att jag aldrig i mitt liv gjort saft tidigare, inte ens i Saft-Maja), la jag till lite frysta havtorn och jordgubbar. Det är som jag skrev på Facebook, en släktsaft, eftersom havtornen kommer från Eine-mummi, jordgubbarna från musteri Pirjo och rabarbern från fammo Merja. Koka i femton minuter och sen – sila som en galning! Man ska egentligen inte röra runt, men jag tryckte saften ur bären och silade sen en extra gång genom en duk, innan jag kokade upp alltsammans med socker och citronsaft.
saftkokeriet

supersaftenTadaa! Va snygg den blev! Och god. (och tänk om man kunde färga garn med den här färgen, coolt!)

fsammseIsaac brukade förresten vara den som tog upp mest plats i sängen, i alla fall förut. Vi har en ny vinnare; Min lilla superdotter. Ikväll frågade jag henne om hon är pappas tjej, som hon brukat vara.

– Neee! svarade hon bestämt. Mammas fjicko!

Annons
2 kommentarer leave one →
  1. Pia permalink
    29 maj, 2013 11:10

    Tack det samma, det var roligt att ni kom! Vi ses snart, hoppas jag! Vi kan komma överens via mail 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: