Hoppa till innehåll

Den långa dagen

10 december, 2012

Alltså jöööösssees va slut man kan bli av en skoldag som håller i från 08 till 16. Kommer hem med tre busiga och vildglada barn, Mika svarvar ihop pasta och sås med Quorn. Jag serverar åt hungriga barn, plockar lassar upp mer, rör ihop en våffelsmet och äter min mat stående, medan jag steker våfflorna. Gud så gott det blev och hjälp va hungrig jag blir och va långt det är mellan alla måltider när man springer runt överallt.

Vi har börjat få fler inlämningsuppgifter nu också, nu kommer vi äntligen framåt. Det är förstås också mer krävande, men kul. Och tröttsamt! Fast jag är ovan med att prata finska hela tiden, skriva på finska, ha första hjälp (som alltid ger mig extra tics, det är på nåt vis lite skrämmande med anfall och hjärtfel och hej faderuttan). I slutet av dagen hör jag att läraren säger att inlämningsdatumet är något med kahdes eller kahdeksas. SÅ svårt är det inte med två eller åtta, men jag tolkade det som 22:a, men det var 18:e. Trötthjärna. Nåja, nu vet jag det i alla fall och skulle ha fått reda på det via Wilma.

Dagens bästa:

Underbart glada barn och fammo som kom över när jag helt enkelt slocknade på soffan.

Dagens undring:

Dagis vill att vi ska klä på ungarna ännu mer. De har långärmat plus en tröja och byxor plus långbyxor utanpå, under overallen. Det är minus fyra. Vad ska vi klä på dem när det blir ännu kallare? Nåja, kanske de inte är ute då med de minsta, eftersom de inte rör på sig lika mycket som de stora.

Dagens ord:

Ordet avocado kommer från aztekernas ord för testiklar och indolent betyder oföretagsam.

Dagens aha-upplevelse:

När någon sätter mat i halsen (eller nåt annat föremål) ska man INTE stå upp och dunka i ryggen. Inte barn heller! Då kan maten åka ännu längre ner. Och barn ska man inte försöka peta i munnen, eftersom de har en reflex att kippa efter luft och kan dra in föremålet längre i halsen. Man ska alltså böja sig framåt, i nittio grader och sen slå fem gånger hårt mellan skulderbladen, sedan pröva med Heimlich, max fem gånger. Om inte det hjälper, börja om. Man kan göra Heimlich på barn också. Små barn som inte kan stå upp, kan man sätta över knäna. Och sen, ifall patienten svimmar, börjar man med återupplivning. Alltid 30 tryck först, sen 2 blåsningar på vuxna.

Nu blir det nattifnatt och hej godnatt. Zzz-zzzz–zz…

Annons
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: