Hoppa till innehåll

Svart mot rosa

6 november, 2012

När man går in på de flesta affärer och letar efter långkalsonger för barn, möts man alltid av två alternativ: svarta eller blå kalsonger med Spiderman, Batman eller sportmotiv för pojkar och en gylfmodell på vissa kallingar. Därefter rosa eller lila kalsonger eller ”leggings” för flickor, med hjärtan, hästar och Hello Kitty.

Alltså ööörk! Jag kräks på den här fördelningen! Jag förstår att det finns en fysisk skillnad mellan killar och tjejer och den vill jag på intet sätt bortse ifrån. Killar har en dingelidong, tjejer inte. Men vilken kille i femårsåldern behöver en gylf på sina långkalsonger, jag bara frågar!?

Ett par gånger jag har stött på mothugg, där folk har försökt få mig att förstå att ”mitt barn kan bli mobbat om väljer fel färg”. Jag har också hört om dagisvuxna som tycker det är okej med rosa/lila på alla pojkar, men som själv vägrar låta sin tonåring köpa en rosa skjorta. Hur förklara de sedan för barnen att de är annorlunda på dagis, att de accepterar en annan fördelning där, att rosa-lila eller rött och andra tjejfärger är okej på killar bara där? Barn är smarta, underskatta dem inte.

Vad är det här för larv? Alltså seriöst? Först trodde jag det var ett Österbottenfenomen, men det stämmer inte. Det har snarare med generationer eller mellangenerationer att göra. Tycker folk på allvar att jag är korkad för att jag låter min pojke ha lila och rosa inslag på plagg? Och varför finns det så lite kläder för alla – förutom dyra plagg á la Polarn&Pyret eller Me&I där man tillåter alla färger för alla?

Kanske är jag väldigt naiv, men jag anser att det är vi föräldrar som ska vara en förebild för våra unga. De är ju VI som skäms för att pojkarna har rosa och lika kläder, inte de själva! Det är VI som präntar i dem de där gamla reglerna om vad som är fel eller rätt. Är det verkligen så att dagens skolungdomar mobbar varandra på grund av vilken färg man har på sin tröja? Det här är en ärlig fråga, för jag vet faktiskt inte.

Samtidigt erkänner jag också att jag tvekar för att ta ut svängarna. Jag tycker också om att klä Milja i alla möjliga kjolar och klänningar, dels för att hon själv tycker om kläder. Jag försöker blanda fritt åt twinsen och hitta olika färger, men det är inte alltid lätt. Jag ogillar att pojkars kläder alltid ska vara så mörka. Det får de väl välja sedan när de blir äldre, jag lovar – de hinner med det! Om de då väljer att gå i bara svart och pierca sig på sjutton ställen, fine! Jag kommer inte att bli glad, men vet också att det är nåt som ändras. Jag har ju varit där själv.

Ibland känner jag mig som kärringen mot strömmen, men jag tycker att barn ska ha rätt till alla möjliga val. Man måste tro på det de säger, man ska lyssna på alla deras underbara förklaringar och berättelser, utan att ge dem fördomar redan från början. De hinner skapa dem ändå. Och om vi som föräldrar inte är så inskränkta, hjälper vi våra barn att tänka utanför ramarna. Att våga nya saker, att faktiskt se att man kan var jämnlika. Det gäller både Östervbotten och Åbo, eller är jag ute och peedar?

Dagisfotona har kommit. Vi saknar syskonbilderna! Var blev de av? Argh, får göra ännu en beställning. Isaac och Milja var synnerligen intresserad av gruppbilden (så jag ramade in den för att den inte skulle suddas ut).
– Milja, ser du vem det där är? frågar jag.
Maja! Här! svarar dottern, men pekar på fel person.
– Näää, Maja, där! säger Isaac och pekar på rätt person.

Jag är grymt imponerad. Ett och ett halvt år och vi kunde härleda oss till nästan samtliga barn, tack vara det som tvillingarna pekade, visade och sa.

Milja bäddar och bäddar. Mina amigurumin kommer väl till pass, de som jag virkade när W var liten. Så skoj!

Annons
11 kommentarer leave one →
 1. Marina permalink
  6 november, 2012 08:31

  Jag håller fullständigt med dej om att färgerna på barnkläder är helt knasiga. Vi har en son som när han var liten mycket hellre ville ha rött, rosa och lila än de murriga pojkfärgerna. När han var i W:s ålder ville han ha en rosa-lila overall, han fick den och vad jag vet har han inte blivit retad för den eller alla andra färgglada kläder han hade.

  • 6 november, 2012 08:52

   Jag har inte hört att W skulle ha blivit retad eller retar andra heller, inte för klädernas skull. Däremot hör jag om att de byter kompisgrupperingar och det är en helt annan sak.
   Fint, stå på dig! 😀

 2. Mamafive permalink
  6 november, 2012 09:32

  Moikka! Pitkästä aikaan 🙂 Se mitä olen oppinut nyt noiden minun vanhempien lasten kautta niin kyllä se on ”syntiä” olla poikkeava nykypäivän koulussa. Tuo on hyvin moni säikeinen juttu. Esim. Luonne kysymys myöskin… Toinen tytöistäni on hyvin rempseä ja avoin ja myöskin vahva luonteinen. Hän on hyvin tarkka mitä pukee päälleen ja hän saa täysin vapaat kädet mitä pukeutumiseen tulee. Hyvissä rajoissa kuitenkin. Mutta hän on vahva ja tiedän että hän pystyy vahvan luonteensa puolesta puolustautumaan, jos häntä vaatteista tai jostain kiusattaisiin. Mutta toinen taas tytöistäni on hyvin huoleton mutta samalla hyvin herkkä ja haavottuvainen pienestäkin kritiikistä. Eli yritän tällä sanoa että minulla aikuisella on kuitenkin vastuu siitä että en tieten tahtoen voi altistaa lastani kiusaamisen kohteeksi. Annan lasteni olla juuri sellaisia kuin heidät on luotu,tukien heidän luonteen piirteitä. En halua ohjata lapsiani mihinkään lokeroon. En siihen missä saa pukea vaikka jätkien vaatteisiin enkä myöskään siihen missä saa vain ihannoida pinkkiä,meikkejä jne. Kuuntelen ja käytän aikuisen harkinta kykyä huomioiden lasteni mielipiteitä.

  Tämä siis vain minun mielipiteeni.

  Mukavaa syksyn jatkoa!

  • 6 november, 2012 08:51

   Hejsan!! Roligt att höra av dig igen.
   Ja, det är ingen lätt fråga, precis som du säger. Det handlar om barns åldrar förstås, men nu tänkte jag mest på det små. Tack för din kommentar!
   Det känns ofta fel och svårt att sticka ut för mycket som förälder och man vill ju sitt barns bästa, samtidigt som man undrar om det finns andra (föräldrar) som tycker man är knäpp.

   Milja och Isaac är superbra exempel på hur olika barn kan vara, fast de är födda samtidigt och ofta leker tillsammans. Ändå vill de olika saker.Så även klädmässigt, men än har de ju inte några såna åsikter.

 3. Anna permalink
  6 november, 2012 11:42

  Det här har jag också stört mig på. VARFÖR finns det mest bara gråa, mörkblåa och bruna kläder åt pojkar. Och dödskallar! Jag skulle aldrigt köpa en tröja tex med en dödskalle på åt min tvååriga pojke. Och när man sedan söker på flick avdelningen efter färgglada kläder åt pojken är det oftast med hjärtan, rosetter eller liknande på. Mera barnkläder och mindre flick- och pojkkläder.

  • 6 november, 2012 08:48

   Det sista var riktigt bra sagt, håller med. Visst kan det få finnas inslag av döskallar, Batman eller rosetter – också – men inte bara. 😀

 4. malena permalink
  6 november, 2012 07:45

  Senast idag hade min 2,5 årige son klänning till dagis. För att han själv ville. Jag tror att det långt är föräldrarna som är begränsade.

 5. 7 november, 2012 01:37

  Hurra, för den här diskussionen! Jag håller fullständigt med om den här frustrationen över våra vuxnas idefixar och det inskränkande utbudet på färger och mönster när det gäller barnkläder. Har ni förresten tänkt på vilka associationer färger väcker? Svart, blått, brunt, grönt, orange – styrka, mod, tapperhet, självsäkerhet, ledarskap, kompetens, självständighet. Rosa, lila, vitt, andra pastellfärger – ömhet, snällhet. Gulligt, näpet, sött. Jag anser att alla dessa egenskaper är bra hos en individ, och jag klär mitt barn i alla dessa färger.

 6. Benita permalink
  8 november, 2012 03:46

  Håller fullständigt med dig angående de mörka murriga färgerna på pojkkläderna,
  sen blir jag bara så trött på alla dödskallar som tydligen måste finnas överallt.
  Dessutom krymper utbudet till nästan ingenting ju äldre pojkarna blir, finns väldigt lite
  att välja mellan om man söker kläder åt en 10-11 åring och inte är intresserad av just
  dödskallemönstret.

  • 9 november, 2012 03:26

   Ja vad har hänt med vanliga tröjor i randigt eller nåt annat än döskallar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: