Hoppa till innehåll

Om mobbning

31 oktober, 2012

Det var den snön! Snabbt den kom och snabbt den smalt.

Visste ni att det finns mobbning redan på dagisnivå? Det visste inte jag. Eller tja, kanske inte direktmobbning som man tänker sig, men grunderna till hur man beter sig, läggs där. Jag var på ett intressant föräldramöte ikväll (fast jag höll på att glömma bort allt, var så inne i en lek med twinsen) som handlade om att känna igen, tolka och förebygga mobbning på förskolenivå. Vårt dagis är med i ett ganska nytt projekt, där man har ett program, en handlingsplan för hur man ska gå till väga om barn utesluts ur lekar, mobbas eller behandlas fel? Det är Folkhälsan som drar projektet, och jag hoppas att det ska komma till alla dagisar.

Det är skrämmande vad barn hittar på. Hur de hittar sina egna ”valutor” som de köpslår med, till exempel sina födelsedagar, vem som får komma på kalaset. Hur det där med maktkamp börjar så tidigt och att det är så viktigt att vara med. Att det sist och slutligen handlar om att ingen vill vara ensam. Och man tänker på sig själv, på att man ska stå som förebild och behandla folk rättvist, inte använda svärord och bete sig exemplariskt – huu, det är svårt och … väldigt intressant. Och det är viktigt att prata om mobbning, det kan förebygga! Ingen vill ha ett barn som mobbar eller blir mobbat, det gäller att prata om vardagliga saker, att lära ut respekt och att inte acceptera mobbning. Men det låter så lätt på pappret!

Ibland blir jag orolig för att jag har så lite tid för William. Tvillingarna kör på och bråkar om leksaker, skriker om de inte får mat, medan storebror står och håller för öronen. De är så sköna alla tre, men hur får man tid för alla? I helgen ska jag i alla fall ha William-tid för hela slanten. Han och jag åker på tumis till Österbotten, det ska bli både skönt och ledsamt. Jag får träffa syrrorna och familjen och katten! Måste krama twinsen lite extra inatt och sova nära dem.

Nu märker jag att jag har svårt att samla tankarna och det här blir mycket flummigare än jag hade tänkt.I mitt huvud såg texten annorlunda ut. Mika lyssnar på stand-up i bakgrunden och jag lyssnar hela tiden på det. Ny start imorron!

Annons
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: