Hoppa till innehåll

Tvillingar får bättre betyg

1 mars, 2012

I morse råkade jag höra om en ny, svensk studie, där det framgick att tvillingar ofta får bättre betyg i skolan. Wohoo, det var ju trevligt! Allra bäst går det för tvillingar av samma kön, eftersom de kommer närmare varandra än. Det ska bli spännande att se!

– De flesta studier kring tvillingar är inriktade på problem. Därför är det roligt att kunna visa att det faktiskt verkar finnas flera fördelar med att vara tvilling, säger professor Anders Hjern vid Centrum för ojämlikhetsforskning, CHESS, vid Karolinska Institutet.

och vidare
Granskningen visar att tvillingarna hade något bättre avgångsbetyg från nionde klass och oftare skaffade sig en universitetsutbildning i jämförelse med både alla andra barn och andra syskon än sin tvillingbror eller tvillingsyster.

Det här ska man ta med en nypa salt, eftersom jag t.ex. vet att min syrra, som nu går i ettan i gymnasiet, har skitbra betyg och flera tior. Hur toppar man det? 😀 Det var i alla fall en trevlig undersökning.

Förresten, nu är bloggen.fi snabbare igen? Hurra, kanske man kan börja återgå till en normalare bloggning som inte räcker hundra år? 😀

Annons
2 kommentarer leave one →
  1. kicki permalink
    1 mars, 2012 07:55

    Nja, det får vi nog ta med en nypa salt. Har under min karriär undervisat många tvillingpar och de är nog som de flesta andra. Det som brukar utmärka dem är att resultaten inbördes är ganska lika, kan skilja på ett vitsord eller så. När jag rannsakar mitt minne, har jag inte stött på något tvillingpar som högpresterat men inte heller något par som gjort svaga resultat.

    • 1 mars, 2012 09:37

      Jo, det är kan jag tänka mig. Jag tror undersökningen handlade om ”bättre än medel” och det var i Sverige, där jag tycker undervisningen är helt horrible. I Botkyrka har man tagit bort alla skrivna saker: alltså, redan i klass två sker all undervisning bara på dator. Och de har fått kritik, jag fattar inte vad de tänker på. Eller MED. Det är ju inte ungarnas fel heller, utan i det fallet, korkade lärare! Menar inte dig nu, som du förstår!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: