Hoppa till innehåll

Syltasockor

25 februari, 2012

Det har varit många som har frågat mig om mönstret till syltasockorna. Så jag skrev ner det mönster som jag fick av en vän för nåt år sedan.

Här finns en PDF att ladda ner, med själva beskrivningen för hur man gör vågorna. Skriv ut, ge till en vän, spara själv. Om man är nybörjare på sockstickning, rekommenderar jag Novitas basbeskrivning eller att kolla på banderollen, eller Novita Sukkalehti, som finns vid Prisma eller Citymarket för dryga fyra euro.

Den här bilden har jag lånat av Carola Sten, hon har gjort så snygga syltisar av 7 bröders Polkkagarn. 😀  Jag började själv med ett par gröna, i samma garn.

Ett par äldre sockor jag gjorde åt syrran.

Mitt eget tips är att föra lite färre maskor över själva foten, inte fortsätta med 60 maskor, som man börjar med. Nu satte jag upp 55 maskor med 7 bröder Polkka på stickor 3,5 mm. Få se hur det blir. 😀

Annons
4 kommentarer leave one →
 1. 25 februari, 2012 10:33

  När jag stickar vanliga 7 bröder-sockor i damstorlek använder jag 48 maskor med stickor som jag tror är 3,5 mm. Fint med syltasockorna, jag ska spara mönstret till den dag då jag orkar sticka lite annorlunda, nu räcker det med grundmodellen som terapi! 🙂 Tack för att du delade med dig av mönstret!

  • 25 februari, 2012 10:53

   Varsågod, jag tycker det är ett mönster som ska få leva, jag har ju också fått det av en vän!
   Jag sätter upp lite fler maskor än till vanliga sockor, på skaftet, för att det inte ska bli för stramt. Man kan minska innan man börjar med häl eller foten. Antingen så att man minskar några maskor jämnt fördelat över ett varv, eller att man gör fler hoptagningar, längre ”krokofot” vid hälen.

 2. 28 februari, 2012 09:46

  Tack för tipset! Jag blev så inspirerad att sticka dessa sockor (har inte stickat sen 1994…) så nu har jag skaffat med garn och stickor och har stickat ca 10 sm på första sockan 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: