Hoppa till innehåll

Brev till mormor, #2

23 januari, 2012

Hej mommo!

Hur har du det i din himmel? Svävar du runt på ditt moln med guldkant utan värk? Jag hoppas det. Jag kom att tänka på dig ikväll när jag stod framför enorma klädhögar. Du var så noga med allt, bland annat kläder. Du och mamma lärde mig stryka skjortor. Ni lärde mig vika lakan och du var noga med att sömmen skulle komma på innersidan, man ska vika påslakan och underlakan olika. Jag tänker bara meddela att jag kan göra sådär som du, men att jag slarvar. Och du ska inte vara orolig för det.

Det är bra att vara noggrann, det är inget fel på att stryka alla sina kläder, även näsdukar, som du gjorde, men jag orkar tyvärr inte. Du förstår, jag är hellre med min familj, tittar på tv eller stickar nåt skoj, än att slita strykjärnet. Och jag har förstått att alla gör på sitt sätt, som det passar dem bäst. Och ja, jag måste medge att jag är lite lat på den fronten.

Men du skulle se dina barnbarnsbarn! De lever och frodas. Tänk, jag fick tvillingar och de har lite lockigt hår, precis som du. Visste du att William heter Sidney i mellannamn, precis som moffa. Jag tycker det är så fint med alla gamla namn. Du skulle säkert slå ifrån dig och tycka att alla är gammaldags, med alla Estrar och Astridar som kommer tillbaka.

Jag tänker på dig, fast det är många år sen nu. Jag saknar dig. Det är så mycket jag skulle vilja visa dig. Det skiljer nästan exakt hundra år på din och tvillingarnas födelsedag, kan du tänka dig? Ja, det är bara en månads skillnad! Är det inte coolt? Och jag skulle vilja visa dig allt som jag stickar, det skulle du ha tyckt om. Jag skulle vilja visa dig saker jag skriver, för det tyckte du också om. Du skulle se din dotter, vet du hur mycket fint hon väver? Det är helt otroligt! Ja, säkert skulle du ha haft en massa åsikter, som man har som mamma, men du skulle ha varit stolt! Och hur många tal, verser, farser och annat, skalderade du inte med Marthaföreningen och allt du var med i? Jag har läst en del. Du borde ha haft en blogg!

Jag skulle vilja förklara lite med för J-syrran och L-syrran hurudan du var. Vilja visa din kärlek. Men kanske skulle den ha varit för svår att se, genom all smärta och reumatism. Du kan kanske säga hej till dem i nån liten dröm?

Jag tänkte bara säga hej, egentligen. Och säga att du fattas mig. Kan du hälsa de där uppe att de väntar väldigt länge än, med att ta min mamma också, för henne behöver jag sällsynt mycket. Jag drömde härom natten att någon fann henne livlös, som när man sover, och jag grät och grät. Jag vet inte varför, det var nog bara en dålig dröm. Det var inte roligt.
Okej, det var allt för den här gången. Vi syns!

PS. Jo, förresten, jag har en sång åt dig. Kram. DS.

http://www.youtube.com/watch?v=Hx4RsCfL_fA
[Sarah McLachlan – Angel]

PPS. Det sägs att jag liknar dig. Jag håller på att få dina kinder och ditt avlånga ansikte. Jag tycker du var snygg. Och du var med i en kalender i år, tänk det, det var coolt. Vi minns dig. Du lever genom oss, jag lovar. Men tyvärr kunde jag inte lova att sätta ner den där blomman på din grav. Kanske det går bra med en blogg? DDS.

Annons
11 kommentarer leave one →
 1. Jennie permalink
  23 januari, 2012 11:21

  Gråter samtidigt som ja ler för att du e fenomenal och skriva, och för att de träffa mig så. Ja, direkt på. Och ja önskar ja sku bli lika duktig som du. Nån gång. En vacker dag. Otroligt fint inlägg, sällan ja blir så här berörd. Du e awesome sis. Hugs!

  • 23 januari, 2012 11:24

   Behövs int. Du er rei. Kraaam x 1000. Älskar dig, saknar dig. ♥

 2. greta permalink
  24 januari, 2012 05:49

  Så fint Bitte, Mormor är absolut stolt över dig!
  Snörvel, torkar en tår som trillar ner från kinden. . .
  Det här var nog nåt HELT ANNAT än ”inläggen” vi fått vara med om
  den sista tiden 😦
  MERA SÅDANT då orkar vi stå ut och hoppa över ”skräpet”.
  Kramar!

  • 24 januari, 2012 11:06

   Tack,
   fast nu är jag inte helt övertygad om vad du menar med ”skräpet”.

   • Jennie permalink
    24 januari, 2012 07:02

    Måsta bara lägg mig i för att ja blev lite upprörd av det här ”hoppa över ”skräpet”.” Jag menar klart du bloggar för att andra ska läsa, men framförallt för din egen skull naturligtvis? Jag menar det är väl upp till dig vad du skriver, och det är ju din vardag. Kan man verkligen kalla någons vardag för ”skräpet”?! Blir bara så fruktansvärt sur på sånt här som dyker upp i alla bloggar. Önskar folk sku förstå ti håll in vissa saker .. 🙂 Nu vet jag inte hur den här kommentaren var menad, så jag vill inte döma någon här. Men det har kommit liknande kommentarer förut så ville bara säga ifrån när nu min syster är så snäll så hon glatt håller tyst .. Det är ju framförallt ens egen val om man ens vill läsa … Skriv det du vill Bitte. Miss u. ❤

   • greta permalink
    24 januari, 2012 08:11

    Ursäkta uttrycket” skräpet”,menade inläggen av mö. som nu är borttagna.
    Får säga som Krombipojken jag träffade ” ut i vida värden”
    då vi diskuterade högsvenska och dialekt.
    Inte är det så heeft men nog går det nååleess .
    Ibland kan det skita sig och få en annan betydelse när en annan läser det.
    Du är fenomenal att skriva Bitte! Kram!

 3. päronet permalink
  24 januari, 2012 09:28

 4. bara jag permalink
  24 januari, 2012 01:35

  Nu trillar tårarna nerför mina kinder för det du skriver får mig att tänka på min mamma, som inte ännu riktigt skulle ha varit hundra år, men nästan. Jag tänker på allt vad hon lärde mig – allt från att vika lakan, sticka som en högerhänt fast jag är vänsterhänt, stryka skjortor på ”rätt” sätt – till att göra brunsås… Och precis som jag vet att min mamma tassar på här ibland i mitt hem är jag övertygad om att din mormor är med dig i ditt hem.

 5. alegni permalink
  25 januari, 2012 01:33

  som din syrra sa – du är awesome!

 6. 28 januari, 2012 11:38

  Å så fint skrivet, Bitte!

 7. 29 januari, 2012 10:57

  Nej! Ni får int säg sådee, nu byri jag å pyyl! Mamm och mommo var awesome, int jag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: