Hoppa till innehåll

Som en Muminmamma

19 november, 2011

Jag funderar på det här med mammaroller. Jag kan fortfarande inte riktigt fatta att jag är mamma åt tre barn. Tre?! Mamma är ju nåt man blir på pappret när man väntar barn, men egentligen är begreppet så mycket mer mångfacetterat. En Mammaroll är något man växer i. Något man utvecklas till. Något eller Någon man blir med åren. Under alla de där vaknätterna, sjukdomarna, motgångarna, medgångarna, skratten, tröstandet, matlagandet och ansvarstagandet – nånstans där mellan raderna blir man en Mamma på riktigt.

Vissa blir en riktig Muminmamma. En så där som säger ”Jamen det här fixar vi”, avsett vad som händer. Eller ”Vill du ha lite mat, jag går genast ner och lagar”. Muminmamman står med förklädet i alla avsnitt. Eller vattnar blommor. Alltid med ett leende, alltid lugn.

Hon gör ju bara tråkiga saker, lagar mat och städar! sa jag en gång till William. Vad gör hon som är roligt?
Hon stoppar täcket om Mumin, sa William, det är roligt.

Han har ju en poäng, fast han kanske inte visste om det. Det är roligt, betryggande, att stoppa om och ner sina barn i sängen. Då vet man var de är, lugnet sänker sig och man hinner tänka genom dagen. Men roligt, nja, det är inte riktigt det ord jag skulle använda ändå.

Jag kommer aldrig att bli en sån där superMuminmamma som fixar och trixar och alltid är på bra humör och alltid har mat till hands – men det är något att sträva efter. För några år sedan var jag 0,001 promille Muminmamma och idag kanske 1,5 procent, så det tar sig.

Idag har vi promenerat. Trötta ben. Lite ledsna ben. Isaac sov mest. Det blir mörkt så fort att William kommer in och tror att det är dags för kvällsvälling, när det är middag. Och det här eviga handlandet. Jag blir knäpp. Alltid är det nåt som fattas. Ungarnas mjölk, några burkar eller välling eller batat.

Vi skulle bada båda twinsen samtidigt. Jag brukar ju bara ha dem i handfatat, för det är ganska svårt att bada dem, när Milja inte vill sitta. Och det är fortfarande så att tjejen vägrar sitta! Hon fattar inte riktigt varför hon måste sitta, när man kan stå! Eller ligga på magen och snurra runt. Så det badet blev väldigt kort. Isaac däremot, den baddarn, upptäckte att man kan slå på vattnet och stänka runt. Åh, så roligt! Jag minns fortfarande den här åldern – William var likadan. Så fort vi tog fram badbaljan gick armarna runt som turbiner och stänkte ner badrum, barn och moder. Historien upprepar sig.

Imorron ska vi vinka hej-och-på-återseende åt mamma Mommo. Det är alltid lite tråkigt med avsked.

Annons
3 kommentarer leave one →
 1. 19 november, 2011 10:26

  Bilder som denna sista här me mommo e bäst, mommo säger inget, inte heller ööh milja?! (jag ser selvästi skillnad när som är brevid varann, nu fick jag hjärnsläpp) 😀 well, som jag har sagt. man tar 1000 bilder och 5 kan va bra. Men iaf, man känner kärleken i bilden!

  • 19 november, 2011 10:38

   Ja, det är Milja. 😀 Det är lite kul att se att folk blandar på dem, för själv tycker jag det är en så klar skillnad. Men inte alltid, inte när de har mössor på eller gör vissa miner.
   Precis så är det, vissa bilder, som man kanske inte tänkt bli skulle bli bra, blir super!

 2. 19 november, 2011 10:33

  Jag sa åt maken ikväll faktiskt, att jag hoppas att Alvin skall minnas sen när han blir stor hur jag brukade värma värmekudden åt honom vid sängdags, o lägga dit den gärna just innan så att sängen blivit varm o skön att krypa ner i, o bara att lägga sina små kalla fötter på, stoppa om täcket och sånt mysigt. Jag hoppas ju det. För mig känns det mysigt att göra det. Lite viktigt som en lite ritual nästans, vår egen mysritual ihop med saga, en sång kanske, hålla handen, lite fnitter…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: