Hoppa till innehåll

Matte på fejjan

15 november, 2011
tags:

a)2+2×2=?

eller

b) 1+1+1+1+1+1*0=?

Har du sett de där talen snurra på Facebook? Vissa påstår att det till och med finns två olika svar på den första. Att a) kan vara både 8 och 6. Så är inte fallet. Det finns klara matematiska regler, som vi egentligen lärde oss i lågstadiet, men som 50 procent av alla som svarar har förträngt!

Det heter operatorprioritet och betyder kort sagt att vissa räknesätt har förtur, kort sagt. Med andra ord, multiplikation och division utförs först, sen räknar man igen, från vänster till höger.

Såleder blir det
a) 2 + 4 = 6

och b)

5 + 0 = 5

Jag förstår inte varför de här inte kan sluta cirukulera, sådär svårt är det väl inte?

Annons
8 kommentarer leave one →
 1. 15 november, 2011 01:52

  Jo de där har jag också sett. Det är lite roligt när man ser att flera HUNDRA tusen svarar fel 🙂 Det lätta är inte alltid lätt.

  • 15 november, 2011 08:18

   Man tänker väl att man har rätt för att de andra har det. Och vissa kanske inte lägger så mycket vikt vid det, men jag tycker matte är intressant. Och svårt. Fast inte i det här fallet.

 2. Susanna permalink
  15 november, 2011 02:59

  Och det roliga är att detta lärs ut just NU på höstterminen i åk 2! Till och med tvåorna klarar det 😉

  • 15 november, 2011 08:17

   De fuskar! De har just lärt sig det och minns bättre! 🙂

 3. 15 november, 2011 04:03

  Mm, det är otroligt vad svårt det kan vara! För egentligen är det ju faktiskt väldigt enkla uppgifter, och det är sånt man lärde sig i lågstadiet. Men ÄNDÅ har många så otroligt svårt för det!

  • 15 november, 2011 08:17

   Är det för att man inte använder sån här räkning alltför ofta? Det borde man göra, det är bra att tänka efter lite. Det är ju trots allt inte fråga om integralkalkyl eller imaginära tal eller nåt sånt där mer invecklat. ^^ För då börjar minnet svika på riktigt!

 4. 16 november, 2011 06:47

  Uj uj matte är min riktigt riktigt svaga sida. Fick t.om lättare mattebok i skolan. Tabellerna har jag kunnat bra en gång i universums tider, kanske för att det var mellan 1-10 och just dessa gick att nöta in men kommer nån och säger en siffra på låt oss säga 389 x 65 – 15 upphöjt till 29 eller nåt liknande hade jag aldrig haft svaret på det. Jag har nog lite så där mattedysleksi, jag ser siffror och förstår någorlunda vad de vill men kan inte räkna ut svaren utan att klotta på papper innan eller t.om fingerräkna ibland. 😦

  Möjligtvis hade jag kunnat lära mig bättre om jag ännu tidigare fått extra hjälp ännu och inte bara- här varsågod en lättare bok. Utan verkligen nån som tagit om från grunden och haft en för sig själv en timma eller två i veckan extra.

  • 16 november, 2011 01:24

   Oj, jag förstår. Du är sannerligen inte ensam. Jag reagerade direkt på att du borde ha fått mer hjälp i skolan! Sånt är superviktigt, både för självförtroende och för att orka vidare! Jag vet själv, för jag hade problem med andra saker, som det sociala livet och att funka där, på grund av ticsen. Däremot hade jag tur. Många som har Tourette har nån form har ADHD och därmed koncentrationssvårigheter. Det hade väl jag också ett tag, för jag fick sån ångest när jag inte kunde ticsa fritt (haha, det där låter lite lustigt nu i efterskott) och för att jag var så osäker på mig själv. Det är likadant när man har nån sån där akilleshäl; var sig det är finska eller matte eller vad det nu kan va. Och alla som säger att det är så lätt att gå i högstadiet – hah!

   Gymnastik och handarbete och finska var mina tyngsta ämnen. De två första i lågstadiet och jag hatade gympan. Ska man straffas för att man inte kan åka skidor eller jogga? Nu har jag lagt det bakom mig, men jag kommer att ha ett vakande öga på mina barn i de där avseendena. Eller vad de nu tycker är jobbigt.

   Förresten så fingerräknar jag också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: