Hoppa till innehåll

Outsiders uppe igen

28 oktober, 2011

För fyra år sedan var jag med i Outsiders, som visades i Kanal 5. Det handlade om Tourette. De hade tagit bort klippet när det gjorde om sin sajt, men här är det igen! Vi är tre olika personer med Tourette i det här avsnittet och det visar lite av det värsta. Det är inte såhär hela tiden och det går i vågor. Märkligt nog har ingen av oss i programmet tics när vi pratar, sa nån. Det är inte alls mäkligt. När man är sysselsatt har man inte så mycket tics, utom när man blir alldeles för trött.

Riktigt allt de säger, stämmer inte. Jag kan visst bre smörgåsar, allt handlar om vana och kontroll. Annars skulle jag inte kunna köra bil till exempel.

http://www.kanal5play.se/program/play/outsiders-s06e09

Tack Carola för att du hittade länken igen! 😀

PS. Jag blir jätteextraglad om ni länkar och sprider klippet, kunskapen är det bästa mot sånt man är rädd för, eller som känns skrämmande. Det hjälper också speciellt barn och unga, som kämpar med detta i skolåldern.

Annons
18 kommentarer leave one →
 1. 28 oktober, 2011 03:30

  Jag såg det för några veckor sedan när jag surfade på kanal 5. Då kom jag ihåg att du hade skrivit att du var med i programmet, men det tog en stund att hitta det när det fannas 9 säsonger och jag hade ingen aning i vilken du var. Det var intressant! Som jag kunde bedöma hade du minst ”besvär” av de tre som var med, men det är kanske svårt att bedöma efter bara ett program. Men modig var du ju verkligen som var med!

  • 28 oktober, 2011 04:45

   😀 Det var lite larvigt när de spelade in, på nåt sätt. Det kändes lite konstigt att försöka bete sig vanligt. Två dar tog det.
   Jo, jag hade och har det lättast av de som var med. Men även han som svor och hade det värst, har det knappast så hela tiden. Han kan nog också gå till vissa platser utan att svära, men det visade de inte, det är lite skandal-tv över det hela, men låt gå för det. Budskapet går fram och om inte annat får väl nån flabba åt det. 😀

 2. Linda permalink
  28 oktober, 2011 04:00

  Intressant att få se! har alltid undrar hurudana tics du har.
  Två frågor:
  talar ni ”rikssvenska” sinsemellan du å Mika`?
  hur reagerar William på dina tics?

  • 28 oktober, 2011 04:43

   Jag har inte alltid sådär svåra tics och vanligtvis visar jag inte sådär mycket heller, det går att hålla tillbaka dem. Just nu har jag väldigt mycket färre/mindre tics. Då är det lättare och märks knappt.
   Jo, det blev så att vi pratar rikssvenska sinsemellan, för att vi pratade så när vi träffades på jobbet. Eller nån slags högsvenska, jag vet inte riktigt vad det har muterat till numera! 😀

   Förr frågade William varför jag gjorde så eller lät si. Ett tag ville han också ha tics, och härmade mig! För det mesta säger han ingenting, han tycker inte det är särskilt konstigt, speciellt inte då det har varit så mycket bättre nu ganska länge. Jag kan t.ex. äta vanligt igen. Ibland har W sagt ”du har tisk” och konstaterat att det inte är nåt farligt.

 3. 28 oktober, 2011 05:05

  Ett intressant program. Tack för att du länkade. En sak som jag undrar är om tics bara förekommer hos personer med tourette, eller om man kan ha tics som ”bara tics” (dum fråga, sorry, men jag har en f.d arbetskamrat som ”ticsade” men han hade inga andra tourette-symptom som jag la märke till)

  • 28 oktober, 2011 07:10

   Inte alls dum fråga, utan mycket bra!

   Ja, man kan ha tics, utan att ha Tourette. Det här är väldigt viktigt att veta, speciellt om man som förälder märker att ens barn har lite konstiga blinkningar. Det är vanligt att skolbarn, speciellt pojkar (av nån anledning) har det och i de flesta fall försvinner det eller mattas av. Tourette handlar om mycket mer: man ska ha tics, olika sådana samtidigt, ofta också motoriska rörelser och ljud på en gång, man ska ha dem minst ett år för att få diagnos och jag minns inte allt vad det var.

   Många vuxna har bara en sorts tic, en ögonblinkning eller retning, utan att det är Tourette och de kanske inte tänker på den längre, om det är något litet.

 4. Anna permalink
  28 oktober, 2011 10:46

  Jag kollade på programmet när det sändes och gjorde det nu igen. Intressant, speciellt när man inte vet så mycket om Tourette. Tyckte oxå att du och din sambo verkade så trevliga och sympatiska 🙂

 5. Ingela permalink
  29 oktober, 2011 04:51

  Det var riktigt lärorikt att se filmen, Bitte! Dessutom blev jag så varm i hjärtat av att se dig och Mika tillsammans, det är så sällan man ser finska män tala så öppet och med sådan värme om sin partner.

  • 29 oktober, 2011 06:23

   Han är född i Sverige. 🙂
   Nej, han är bara sig själv. Jag visste ju att det var nån orsak till att jag behöll honom. 😉

 6. Ingela permalink
  30 oktober, 2011 01:35

  Okej, det förklarar ju saken. 😉
  Du gjorde verkligen rätt i att behålla honom. 🙂

 7. 31 oktober, 2011 02:59

  Tack, för att du delade med dig av länken! 🙂
  Jag tror att de flesta som har sett klippet har en annan (bättre) förståelse för Tourette nu, än innan dem hade tittat på det. Jag själv tyckte att det var jätteintressant och lärorikt. 🙂 Och för att vara ärlig delade jag klippet på min facebooksida, för jag tycker att detta klipp var nåt som ALLA borde se.
  Dessutom tycker jag att du är jättestark och duktig som vågar ställa upp på en teveintervju. Att du har lärt dig acceptera och ”vågar” leva med det. För det är säkert långt ifrån alla som vågar göra det! 🙂
  Sköt om Er allesammans! 🙂

  • 31 oktober, 2011 06:26

   Tack tack. ^^
   Det tar sin tid, som allt annat, att vänja sig med. Det jag främst vill tala om är att det inte smittar, inte är farligt och att man måste våga prata om det. Många unga får samma eller liknande diagnos och de behöver hjälp och stöd.

 8. 1 november, 2011 12:15

  Världen är liten.
  Svårt att läsa skylten från lågstadiebilden, men Lars-Håkan är rätt så kännspak 🙂
  Jag torde ha börjat i Heimbacka på -89 eller -90.

  • 1 november, 2011 12:22

   Nämen herkas. Sannerligen. 😀 Visst var vi snygg på den där tiden? Haha, not.

   Förresten, du har en sjukt snygg fotoblogg!

   • 1 november, 2011 05:10

    Nämen Tack!
    Vad snäll du är 🙂

    Jo, jag tycker det är speciellt intressant när man tittar på skolfoton från högstadiet och jämför med de som tas idag.
    Får barnen en egen stil tidigare numera, eller är det 2000-talets föräldrar som har bättre smak?
    Jag hade fula college- och norgetröjor långt in i gymnasiet.

   • 1 november, 2011 08:43

    Ja, det är helt annorlunda. Nu ska det vara mer moderiktiga kläder väldigt tidigt. På sätt och vis är det väl bra, men det skapar också lätt press på att inte leva upp till att vara tillräckligt snygg. Många pratar om hur lätt det var i högstadiet. Det är det inte, man ska veta vad man ska göra, man ska hänga med och våga vara sig själv. Mycket bergär, om man ser på saken så.

 9. 5 november, 2011 06:40

  Vilket fint program..och mycket lärorikt. Har int kunnat föreställa mig dina tics..har mest tänkt dom som ofrivilliga blinkningar och rörelser. Min äldsta son har ofrivillga rörelser..har mest tänkt dom som spasmer. Han rullar med tungan fram och tillbaka och har munnen öppen medan han skakar på sina händer. Som liten kunde han int alls kontrollera det och en lärare frågade en gång om vi var medvetna om det samtidigt som hon talade om hans dyslexi och visst var vi medvetna om det men tyckte det int var hennes uppgift som lärare att påpeka det. Nu när han är äldre kan han kontrollera dom bland folk allt som oftast, det är bara när han är nervös och orolig som det är lite svårt. Hemma hos sig kan han vara sig själv.
  Vad gulliga ni var..du och din Mika 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: