Hoppa till innehåll

Hopkok, del 2

9 oktober, 2011

Minä kirjoitan osan blogistani suomeksi tänä iltana, koska toivon ja luulen että osa kurssilaisista kurkistaa tänne jossakin vaiheessa. Kiitos hyvistä, antoisista päivistä! Lähdin kotiin hyvin väsyneenä (ja vähän höyryissä :D) mutta hyvin onnellisena. On onni olla tämmösessä porukassa, käsittelemässa lankoja, värjäämässä ja oppimassa uutta kädentaitoa. On myös ihanaa työskennellä käsillä, vaikka tuota pesemistä oli ihan tarpeeksi. 😀

Idag avslutade vi en väldigt skön, givande och härlig kurs i glada människors lag. Det blev en hel del olika garn, få se vad jag kan göra av de här härliga färgerna! Det är inga stora mängder, men nåt ska man väl få ihop. Sådana här dagar önskar jag att min mormor skulle ha levt. Hon har inte färgat garn, men handarbetat så mycket. De hade dessutom en massa vävstolar i samma lokaler som vi var i, så jag och mamma började nörda oss (per telefon) om sånt också! 😀 Länge leve hantverk, säger jag bara! Ni får stå ut med att se dem i bloggen. 😀

Alla var glada idag! Solen sken över Aura å när jag traskade hemåt. Trött i benen, glad i hågen, inte bara med nytt garn i bagaget. Även nya idéer, nya människor man träffat, ny inspiration – och Mika hade gjort mat när jag kom hem. Härligt!

Dagens William:

– Mamma du ska ha bh. För att ingen ska riva dig där. (jaha?! hahha!)

Han är förresten så rolig! Han ville se alla mina garn och frågade vilka färger det hade blivit. Sen frågade han om igen vilka växter vi hade använt. Han bar en härva till sitt eget rum och ville ha den hängande där. Fina, kloka killen. Det är bra att lära sig att allt inte är industriellt, att man kan få saker ur naturen också.

Isaac och Milja flabbade åt mig och var glada att mamma är hemma igen! Det ÄR skönt att vara hemma igen! :D´

Bilder från idag: ^_^

Här har vi redan kommit till färgningsskedet. Det gröna kommer från rödlök (faktiskt!) och det knallröda från koschenill. Koschenill eller kokenilli på finska, är inte en växt, utan en lus. De finns på vissa kaktusväxter, alltså inte i Finland. De innehåller karminsyra eller karmin, som ger en stark röd färg.

Garn på väg till betning med alun och ute på gården kokas getpors i tre timmar för att man ska få ut färgen. Vi fick fylla på med en massa ved, så mitt hår luktade rök hela dagen. Dessutom kan man inte koka pors inomhus, för de där ångorna är lite lätt hallucinationsframkallande.

En bit av dagens torkrum. Det olivgröna kommer från rödlök, det röda från koschenill, det ljusa intill det röda från en lav/mossa (som jag inte kan namnet på, nåt med sten..) och längst bak pånyttkok från gårdagens gryta (minns inte vilken).

Mera rött, fast i en annan nyans. Det här kommer från en svamp, rödskivig spindling (verihelttaseitikki). Säg det tio gånger efter varann!

Det gula, på samma ställning som det röda, är från getpors och det ljusare gula, som inte syns lika bra och egentligen är ännu ljusare, kommer från persilja.

Och så hela skörden, förutom en fuxiarosa härva som fattas! Fast, som sagt, det är ca 20 gram per härva (på ett nystan 7 bröder finns 100 gram, eller 150 om det är ett stort nystan), så det här blir att kombinera eller göra små projekt. Eller färga mera hemma! 7 bröder-garnet är ypperligt att färga. Det är mjukare än Nallegarnet efter allt tvättande och färgande. Det kritvita garnet ger en skarp färg.

Annons
12 kommentarer leave one →
 1. 9 oktober, 2011 09:59

  Tycker det är så lustigt att Milja är så på pricken lik dig, och Isaac liknar exakt sin pappa, det tänker jag på varje gång du publicerar bilder på dem båda 😀 Nu har jag ju inte sett någon av er i verkligheten, men rent sådär baserat på bilderna i bloggen. Fascinerande. Och gulligt, en mini-Bitte och en mini-Mika 😀

  • 10 oktober, 2011 11:21

   😀 Ibland tycker jag Milja liknar mig så oerhört mycket, men i vissa fall har hon drag av Mika, om man ser på hans gamla bilder. Skoj i alla fall, att dom verkligen är en blandning av oss. 😀

 2. 10 oktober, 2011 03:26

  Åh en sån underbar färgterapi! 🙂

  • 10 oktober, 2011 11:20

   Ja, alldeles härligt! Det var långa dagar, men roligt att se resultat! Och extra kul att se att allas garn blev lite olika, beroende på kvalité och grundfärg.

 3. 10 oktober, 2011 04:44

  Otroligt vackra färger! Vad intressant! Jag färgade också garner en gång då jag skulle väva, men det var med köpisfärg och inte alls så där naturellt och milt…

  • 10 oktober, 2011 11:19

   Det finns säkert många olika färger och metoder. Det är extra roligt då man hittar saker i naturen eller hemma i skåpen och kan använda det. Men det var mycket kokande och spolande och tvättande.

 4. 10 oktober, 2011 05:30

  Fina garn. Lössen har jag hört att finns i vissa godis också, de röda då, som färgämnet E någonting jag glömt i sifferväg men en gång vetat 😀

 5. 10 oktober, 2011 06:15

  Antecknar: Rödkål, rödlök och persilja. Dendär svampen som jag inte tänker försöka uttala gav fin färg men är väl redigt giftig så den tror jag att jag hoppar över.
  Men ni använde färdiga butiksbehandlade garner?
  Jag trodde dethär var sånt som bara fungerade på typ obehandlad fårull/ullgarn (för att göra det ännu mera invecklat), men där ser man!

  • 10 oktober, 2011 10:01

   Japps. Svampen är lite giftig, men har man handskar och undviker att plocka andra svampar samtidigt, går det bra.
   Ja och nej. Vissa använde obehandlade garn, men då måste man tvätta dem med en speciell tvål först. Att färga ett butiksgarn går superbra! Nallegarnet blir dock lite hårdare av alun, det gick bättre med mer ylligare garn, som just 7 Bröder. Vissa färgade garn med både silke och ylle och då ska man vara lite försiktigare med kokningen, men det gick jättebra! Jag hade ingen aning om vilka garn man kunde färga heller. Men man kan inte bara slänga i ett nystan (haha!) utan det är bra att nysta upp det till en härva och binda den först, så att färgen når på alla ställen.

 6. 10 oktober, 2011 09:07

  Vad härligt det ser ut och vad intressant. Vet att du kommer att hitta på någo fint med garnen. Jaaa..hantverk ger själen glädje. Den kursen sku jag gärna också gå 🙂

  • 10 oktober, 2011 11:18

   Jag hoppas det är tillräckligt för nåt litet projekt. Men nåt ska man hitta på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: