Hoppa till innehåll

Mat och bra!

10 oktober, 2011

Alltså jag har det sjukt bra här hemma. Jag och ungarna har återgått till vardagsrutinerna. Här kokas en färgglad maträtt idag. Visst var det bra att äta färggrannt?

Dagens bebismatrecept:
1 liten aubergine
1/2 batat eller 4 små potatisar
ett par matskedar frusna ärtor
2 morötter
köttfärs (nötkött)

1/2 Herbamare-buljongtärning utan salt
grillkrydda utan salt
lite torkad basilika
(ev. lite rapsolja)

Koka nötfärsen 7 minuter i en kastrull. Jag hade gjort detta på förhand idag, tog upp en portion från frysen. Jag kokar 400 gram i taget och sätter i en halv buljongtärning. (En dagsportion kött för en bebis 6-12 mån är ungefär 30-40 gram.)

Tärna batat och morot och koka upp tillsammans med ett kryddmått grillkrydda och basilika (och rapsolja).  Sätt i ärtorna. Efter fem minuter, sätt i aubergine och låt koka ca 10 minuter till eller tills rotsakerna är mjuka. Har du potatis, kan det ta lite längre, beroende på sort eller hur stora bitar man tar.

Sätt i köttfärsen, mixa allt med stavmixer. Om man slarvmixar lite, blir det större bitar kvar, helt hur man vill. Jag brukar dessutom sätta till lite Nan2 i maten.

Världens sötaste ungar har inte världens bästa tålamod, men satt i köket och bet på skedar, kastade lock och burkar medan jag lagade mat. Ibland drog vi en liten trudelutt och sjöng nåt. Att banka rytmer är roligt.

Det verkar dock inte spela nån roll vilka leksaker  man ger dem – de sprider ut alla utom skedarna. Och speciellt den där gula sleven/moku, den är en storfavorit. Vad är det som är så kul med den?

– Vi är söta och det vet vi om. Det är ett bra trick som vi använder ofta. Som när man vill upp i famnen till exempel.

Nu sover de små liven och är ännu mer änglalika. Köket är rent, golvet är rent, diskmaskinen klar, jag har fått äta och dricka en kopp lyxkaffe. Ute regner det, tror jag. Jag har inte kollat än idag. Det märks nog senare! Jag ska sticka ett par maskor eller nysta ett garn så länge de båda eller den ena sover. Snart kommer två till av mina favvokillar hem. Vi har det nästan äckligt bra! Carpe Diem!

Annons
2 kommentarer leave one →
  1. 10 oktober, 2011 11:38

    Ja vad är det som fascinerar så med vissa ”vardagssaker?!
    Säkert är iallafall att man inte behöver köpa nå mycket dyra leksaker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: