Hoppa till innehåll

Motion och pussar

20 september, 2011

Eva hade ett inlägg för ett tag sedan, där hon skrev att man sällan påtalade vikten av motion. På vårt föräldramöte på dagis var det i alla fall en föreläsning från Folkhälsan om det idag. 😀

Kontentan av det hela var att barn behöver motion. Helst i skogen, helst med sina föräldrar, helst sånt som är stärkande och utmanande. Två timmar om dagen, inte i sträck och helst sånt där de blir svettiga. Det är ganska mycket. Samtidigt vet man att motion är A och O när det gäller kognitiv utveckling, socialt samspel, det utvecklar motoriken och hej och hå! Det är också stärkande för egenbilden och självförtroendet, vilket jag understryker. Föräldrarna ska gärna vara med och idrotta själv.

Håh, det är ett ganska tungt lass man tagit på sig, när man blev förälder, kändes det lite som. Och det här är bara en del av det man ska tänka på. Fast egentligen är det ju inget konstigt, det är bara att göra. Att locka till lek, att låta bli att säga ”spring inte”, utan låta barnen springa, låta dem cykla omkull lite grann, låta dem göra sina misstag, så länge det inte handlar om nån livsfara. Men var går gränsen och hur ska man sluta säga ”spring int!” när det kommer automatiskt? 😀 Jag är rädd att låta W klättar i klätterställningar, för plötsligt tappar han taget – eller släpper – med ena handen. Hur mycket ska man lära själv och hur mycket ska man tjata? För jag vet att man måste lära sig den hårda vägen också.

Jag vet att jag borde röra på mig själv mer än jag gör. Jag känner det i ryggen varje dag. Problemet är att när jag sen tränar tar jag i så jag storknar, eller så gör jag nåt lamt, som att bara gå lite. Det är svårt att hitta mittemellanbra saker som man orkar och hinner göra flera gånger i veckan. Säg inte löpning, jag hatar det. Men vet också att man mår bra av motion, i skallen och i kroppen.

Jag tänker på att det främjar utvecklingen av hjärnan. Och skelettet och hela faderuttan. Och att läkare nuförtiden hellre skriver ut mediciner, än att ordinera en viss mängd motion. För att det är krångligare och för att de saknar detaljkunskap och för att folk kanske inte vill få det svaret. Ett piller är ju så mycket lättare. Jag vet det själv, jag tycker ju samma sak, delvis, och det är lite hemskt hur lat man är. Men man kan ju ändra sig! Nu har vi ju dessutom snart två till som kommer att kräva mer uppvaktning, så man måste kanske gå ut ännu mer. Det är nog en bra sak.

Jag märkte förresten något jag inte vetat idag. William kan rita människor! Och hus (runda hus med många fönster, sa han) och träd! Jag är helt paff. Hemma ritar han bara segelbåtar och bokstäver. Wohoo!

Ikväll var det min tur att läsa för W. Myspys! (ja, myspyset började efter att vi kommit överens om att man måste gå på toa innan man lägger sig och att mammor visst får hjälpa till att borsta tänderna).

Jag ville krama honom.

Du är lite nära mamma, inte riktigt sådär nära, sa han och puttade på mig. Vi delade täcke, precis som vanligt, för mammas täcke ska det va.
Okej, jag flyttar mig, sa jag och undrade: Får jag inte pussa och krama dig längre?
Såklart! sa han och vände snabbt kinden mot mig.
Okej, klia min rygg nu, bestämde han sedan och jag återgick till Automatisk Klimaskin. Det är värsta hemma spaet han har! Hår och rygg ska klias på speciella sätt, men som tur nöjer han sig med en kort behandling. 🙂

Vad ska du bli när du bli stor, frågade jag sen, superseriöst. Svaret lät inte vänta på sig.
Vuxen! Han är tyst någon sekund. Och sen ska jag kör vår Mazda.
Jag flinar lite åt hans logik.
Såklart får du köra vår Mazda då.

Förresten var han allra mest lycklig åt en rulle tejp och en sax, jag hade köpt med mig åt honom från Stockholm. Han har dragit ut två tredjedelar av rullen och tejpat segel och för och pilar och grejer på sin båt. Jag sa att han får göra som han vill, det är ju hans tejp, men när den är slut, så är den slut. Tejpmonstret!

Annons
4 kommentarer leave one →
 1. 21 september, 2011 03:18

  Du har ju världens chans att motionera med två ungar i en vagn. Gå runt och upptäck din stad! Går man i rask takt så tar det på mer än man anar 🙂

  Jag tycker annars mig redan märka att det blir mindre ”aja baja” med två. Eller beror det på att jag är äldre? Ja är iallafall mer tolerant, låter dem leka med konstiga saker och står inte bredvid hela tiden. Armarna räcker ju inte till för det, för båda..
  Kram på dig!

 2. Barbro permalink
  21 september, 2011 05:35

  Din sista mening ”han får göra som han vill……..visar hur rätt du tänker,finns inget värre än då man ser föräldrar som ”hela” tiden skall hjälpa sina barn!
  Sen motioner väl du,vill minnas jag läst att du till och med drog barnvagnen på en motionsskogs ställe.:)

  • 21 september, 2011 12:54

   Vi var inte riktigt av samma åsikt om var man skulle tejpa först. Inte på tapeten! 🙂 Som tur var, ändrade han sig, efter att vi pratade lite om saken och jag berättade om syrran som klippte i tapeten när hon var liten. Sånt är spännande!
   Jo, men vi borde gå ännu mer, det vet jag.

 3. 21 september, 2011 08:50

  När Elin var liten och jag frågade henne vad hon sku bli när hon blir stor. Svara hon utan att tveka…Groda 🙂 Nå det har ändrat med åren som tur är 😉
  Ibland känner man sig otillräcklig som Mamma, isynnerhet efter föräldramöten..det är så mycket man bör göra för att vara en bra Mamma. Jag kan säga att jag int har varit så bra. Var nog int den som rörde på mig och barnen så värst mycket, har heller aldrig lekt med dem. Men läst godnattsagor, det har jag gjort och sjungit för dom. Och så har jag varit där när det har behövats. Motion började dom få då dom kom till den åldern att dom började spela fotboll, handboll och gå på gymnastik. Jaaa..sån var/är jag. Lat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: