Hoppa till innehåll

Dagens mat och annat

20 september, 2011

Jag har överkommit min noja om att jag inte kan laga mat med kött åt barnen. Efter att ha frågat en massa folk, som gett mig många tips, tog jag bara tag i det. Igår testade vi att koka köttfärs åt ungarna, hos fammo, som hade hittat en bra artikel.

30-40 gram kött per dag räcker åt ett barn. Det betyder att lunchen kan innehålla kött och middagen med fördel bara grönsaker. Än så länge i alla fall. Idag kokade jag 400 gram nötkött tillsammans med en halv tärning Herbamare-buljong. Denna innehåller inget tillsatt salt eller gluten och ger lite extra smak. Jag smakade för säkerthets skull, men kände ingen saltsmak. Sju minuters koktid för köttet räcker.

I en annan kastrull kockades grönsaker; idag batat, zuccini och Nämen-Hej*. Sen mixar man detta; i mitt fall först grönsakerna och dagens portion, så att jag kan blanda bara majs (från en burk, det orkar jag inte koka) till middag.

(*Det sista är frysta, gröna ärtor. Ordet kommer från en reklam under sverigetiden, då ärtorna bytte förpackning. De hoppade över till en annan och sa ”nämen heeej!” med den sötaste rösten, så för mig har de hetat så, sedan dess. :D)

Jag räknade ut att varje portion kostade ungefär 30 eller 40 cent. Ännu billigare om man använder potatis istället för batat, men lite lyx måste det ju vara. Köttet fryste jag i små påsar, som är lätta att stoppa in i en frys, fast man inte har så mycket plats, som i vårt fall. 30 gram är ungefär en matsked. Till kvällen blir det grönsaker och majs. Det är inte så svårt att koka mat åt sina barn, man behöver bara lite fantasi och tålamod. Om jag nu skulle klara att laga lite mer mat åt resten av familjen också, skulle jag vara nöjd. Men det kanske kommer så småningom?

Våga pröva koka egen mat! Den skriande Örnen och Gapande Höken åt med god aptit, bättre än de har ätit burkmat och bättre än på länge, vilket förvånar mig. Speciellt Isaac, som blivit en finsmakare och krånglar: helst vill han sluka en massa efterrätter. ^_^

Dagens verktyg:

Sinkrensaren. Varför finns de inte i Finland? Det är ett jättebra redskap när man skalar en massa grönsaker eller potatis i diskhon.

Dagens leksak:

En tom multivitamintub, som jag fyllt med torra makaroner. Korkarna sitter ofta så hårt att de är svåra att få loss. Och lyckas nu ungarna få loss den, är den för stor att svälja.

Dagens klavertramp:

Kike Elomaa skulle vara cool och snäll har gett en bok till Victoria och Daniel, som är på besök i Åbo (om nån missat det). Om klimakteriet och åldrande. Neeeej, skriker hela jag! Så gör man inte med en gravid kvinna och dessutom inte när det är en blivande drottning! De åker ju utomlands och botoxar sig ändå. Det räcker med att kroppen åldras en sisådär tio år per graviditiet. Kike får därmed dagens bajsblöja.

Annons
15 kommentarer leave one →
 1. decemberbarn permalink
  20 september, 2011 11:44

  Vad de växer de små sötisarna 🙂
  Sinkrensare finns nog i Finland, i alla fall i Vasa…

 2. 20 september, 2011 11:47

  Men hör du, den där vaskrensaren, aka världens åttonde underverk, finns i Finland! Förstås hos Clas Olsson, men dock i Finland!

 3. 20 september, 2011 12:44

  Nämen se där! Va bra att den finns! Jag hänger ju inte med, för jag är inte på CO så ofta. 😀

 4. 20 september, 2011 02:14

  Men du, koka allt i en kastrull och mixa ihop! Som en soppa typ. Rotsaker + kycklingbitar, rotsaker + maletkött eller rotsaker + lax. Variera med grönsaker efter behag. Det tipset fick vi från rådgivingen.

  • 20 september, 2011 02:36

   Det fick inte plats! 😀 Men jo, det går säkert lika bra. 🙂

 5. Erica Wallenius permalink
  20 september, 2011 03:24

  Du är duktig Bitte som kokar så fin mat till dina barn!!Den smakar helt säkert mycket bättre än burkmaten!!

  • 20 september, 2011 05:38

   Det lustiga är att det känns mer motiverat att kocka åt två. Så borde det ju inte vara, man har ju mindre tid, men det funkar tvärtom.

 6. 20 september, 2011 04:07

  De där herbamare buljongtärningarna skall jag GENAST köpa!!

  Hos oss är åxå de där vitamintuberna en rolig leksak, fast jag inte ens har kommit på tanken att sätta nåt som skramlar inuti

  • 20 september, 2011 05:39

   Dom är bra! Men lite salt kanske det finns, eller nåt slags naturligt salt, men det kan inte vara mycket.
   Bra med idéutbyte! 😀

 7. Marina permalink
  20 september, 2011 04:48

  Jag köpte ofta en ordentlig köttbit som jag kokade i några timmar, delade biten i mindre bitar och sen i matberedaren och finfördelas. Sen var det bara att sätta i små påsar och in i frysen och simsalabim så hade man kött för en månad el två.

  • 20 september, 2011 05:38

   Men vilket kött köpte du? Alltså, jag som inte är nån köttexpert, vet ju att det finns ox och kalv och sånt, men vilken bit gör man kalops av och vad heter fransyska i Finland (för det vet jag man kan använda).

   • Essibo permalink
    21 september, 2011 12:05

    Jag köpte inhemskt nötkött men en bit som inte var så dyr, iom att jag mosade biten i matberedaren så är det inte hela välden fast det inte är ett supermört kött. Tyvärr kan jag inte namnet på de olika bitarna för vi har en köttdisk med betjäning och jag brukar berätta vad jag skall göra och så köper jag det de rekommenderar.

   • Essibo permalink
    21 september, 2011 12:07

    ”hela världen” skull det stå..

   • 21 september, 2011 12:53

    okej, tack ändå. Jag ska nog hitta nåt! Närmaste projekt blir i alla fall kyckling/broiler, det är lättare. 🙂

 8. 20 september, 2011 07:58

  Jaaaa…URK…säger jag också åt Kike Elomaas gåva. Vad tänkte kvinnan???
  Du är en kanonmamma som orkat hålla på så här länge med hemlagade maten. Den är helt säkert hundra ggr godare än den på burk. Och definitivt säkert också hälsosammare. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: