Hoppa till innehåll

Ögonblick

15 september, 2011
tags: ,

Vi åker bil, William och jag. Vi har varit på ärenden till Västra Centr… äh, va tusan, det heter Länsikeskus, det låter så taskigt på svenska. Vårt postkontor har flyttat och jag höll på att missa det helt, men tillsammans hittade vi det. William ville veta hur Postens skylt såg ut; jag förklarade och visade. För honom är det mest viktigt hur fort man får köra på en parkering eller en vägsnutt: 10, 20 eller 30.

På hemvägen spelar en radiokanal ”You’re beautiful” med James Blunt. Med rätt volym, med rätt bas (inte laptopens, utan bilens högtalare) och med stundens intensitet, blir låten så otroligt talande och jag försöker förmedla det till den förstfödde. Sinsemellan pratar vi dialekt, men för att få det tydligt, skriver jag inte ut det så, här.

Lyssna! Hör vilken fin låt!
Jag ser på honom. Han säger inte ett ord, han tittar bara på mig och omkring sig på vägen och bilarna. Tar in musiken.
You’re beautiful, det betyder Du är vacker, på engelska. På senare tid har han börjat fråga efter vad saker och ting heter på finska eller engelska. Vissa saker hittar han på, några ord kan han stolt.

Han är fortfarande tyst.

Det handlar om en pojke som tycker om en flicka. Han kan inte vara med henne, han tycker hon är så vacker, men så skriver han en låt till henne istället.

Jag tvekar. Hur mycket ska man berätta? Vad förstår en fyraåring, vad är nyttigt eller bra att veta? Han tittar på mig, han riktigt studerar mig. Vi har haft en jättemysig kväll, men alltför onyttig mat på Hesburger, ett kort besök på Citymarket och mycket gos. Jag bar honom ett tag, fast jag normalt anser att han ska orka gå själv, pruttade honom i nacken och så låtsades vi att det var nån annans pappa som pruttade och så höll W på att skratta ihjäl sig.

Hans djupa ögon studerar mig. Han säger ingenting, vilket är ovanligt. Lyssnar han? Kanske han verkligen försöker förstå.

You’re beautiful, you’re beautiful, it’s true, nynnar jag. Och plötsligt blir sången så levande så att jag håller på att bli gråtfärdig.

Min fina son. Jag kan inte förklara vad som har hänt på några veckor. Han har vuxit så mycket. Plötsligt är det slut på tjatet om blöjor, han går till toan, oavsett vilket besvär det gäller. Och alla på dagis vet säkert att ”mamma fick sex ploppar på vessa!” men det bryr jag mig inte om, det bjuder på. Han hjälper till och bär blöjor, rena och smutsiga, fram och tillbaka. Han sätter emot, men så fort man lyssnar på honom och lugnar sig, så lyssnar han och lyder. Det är så fantastiskt.

Jag känner mig omtumlad, vimsig och glad. Så stolt. Växer han så fort? Han säger att han vill bo med farmor och farfar, för det är så roligt på deras gård, men vad tänker han –  egentligen? Vi plöjer genom dussintals böcker, vi kramas, pruttar, träter, umgås och leker ihop. Vi limmar segelbåtar. Vi målar spinnakers och genua. Segel och båtar. Siffror, bokstäver. Jag tänker att jag ska vara mamma på åt den här killen. En individ, en viktig människa. Hjälp, hur gick det till? Vi fick ju bara en bebis!

Så sitter han där med sina ögon. Vänder bort blicken. Jag pratar om trafikljusen, om en bil som inte åkte när det var grönt. Han betraktar. Mig och trafiken. Allt jag gör. Och det hela blir känsligt, svårt, stort. Vackert på samma gång. Min son. Min fina son. Hur ska jag kunna förklara för honom att jag älskar honom av hela mitt väsen? Att jag bara vill hans bästa, men inte alltid hinner? Jag älskar att han älskar dagis och inte vill gå hem. Det hjälper mig i ”separationsprocessen”.

Något händer för alla mammor i vissa skeden av ens barns liv. Det kommer plötsligt, kanske vid nån milstolpe, vid nåt viktigt tillfälle. Man ser det med andra ögon, man fattar att man kanske har nån del i det stora och viktiga som händer – i sitt barns liv. Det är ett fantastiskt, tungt och underbart ögonblick. Ge mig mer, ge mig fler! Och ge mina barn lycka, glädje, framgång och ett rikt liv. Mer kan jag inte önska.

”I saw an angel, of that I’m sure. You’re beautiful, it’s true.”

Annons
10 kommentarer leave one →
 1. 16 september, 2011 12:10

  Men vad du skriver bra, Bitte!!! ❤
  Jag har sagt det förut..men behöver säga det igen…man blir alldeles varm
  Hoppas att du orkar vara ifrån dina gullvippor i oktober en helg..så vi får rå om dig ett par da´r också…Kramar från ett liiiiite höstigare Uppsala…

  • 16 september, 2011 01:15

   Tack kära Gina! Jodå, jag tror jag klarar mig, nätt och jämt. 😉 Det är fint med omväxling, då uppskattar man vardagen på ett annat sätt. Kram till Uppsala!

 2. 16 september, 2011 03:22

  ❤ ❤ ❤ ❤

 3. irene permalink
  16 september, 2011 04:43

  Du skriver så fint! Och vilken söt kille!

 4. Mika (sambo, pappa till William,Isaac,Milja) permalink
  16 september, 2011 05:51

  Vem är den här pojken du pratar om och varför böt du ut honom mot min son före ni kom hem? 🙂
  Nonäe, allt du säjer om honom är sant. Han tycker varken om att gå hemifrån (till dagis) eller från dagis (hem) och eftersom jag oftast skjutsar honom så…. Men han har sina stunder 😀

 5. 16 september, 2011 07:32

  Sååå vackert du beskriver dina känslor 🙂

 6. smamma permalink
  16 september, 2011 09:01

  fick en tår i ögat då jag läste 🙂 känslorna för sitt eget barn är övermäktiga ibland

 7. Ingela permalink
  16 september, 2011 10:24

  nu sitter jag här med gåshud över hela kroppen!
  jag kommenterar sällan, men jag läser allt du skriver och jag är så fascinerad av din förmåga att sätta ord på känslor. och att väcka känslor.
  önskar er alla en skön höst!
  h. ingela

 8. 16 september, 2011 01:16

  Tack fina ni, för alla era svar. ❤

 9. 16 september, 2011 09:07

  Men åh, vilken underbart fin gosse! ❤ Faktiskt är han "min favorit" då du har bilder av alla barnen. Kanske för att han har hunnit bli "mera människa" om du förstår hur jag menar. Babysar är ju mest bara babysar 😉 fast nog ser man ju att de börjar få personlighet de också. Du har tre riktiga guldklimpar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: