Hoppa till innehåll

Vardag med twinsen

16 augusti, 2011

Regnet vräker ner. Jag fattar inte hur det kan regna såhär otroligt höstlikt och rakt ner och osomrigt. Träden är gröna och lövet hänger kvar, men resten känns höstigt. Och det är fräscht och skönt! Härliga höst! Bebblorna och jag har det så bra här inomhus. 😀

Veckans nya smak i bebisköket är zuccini. Tillsammans med batat och Kimitopotatis blev det riktigt gott. Det tyckte i alla fall kidsen som inte slutade gapa. Isaac grät när all mat och mjölk var slut och jag undrade hur mycket som egentligen ryms i en bebismage! De här så charmtrollen börjar vara redo för mera fast mat, det är en sak som är säker. Vad ska man börja med näst då? Gröt på kvällen kanske? De blir ju faktiskt fem månader om en knapp vecka.

Hittills har de ätit:
– batat (mest det)
– potatis
– blomkål
– broccoli
– zuccini

Jag hade med avsikt lämnat bort moroten, so far. Jag är lite skraj för den (måste förebereda mig mentalt!), eftersom William reagerade så kraftigt på den. Och det är jobbigt med köpt burkmat! Jag försöker hitta burkar som innehåller bara en sak men det går ju inte! Om nån av tvillingarna reagerar på innehållet vet man ju inte vad det är. Som t.ex. den här burken:

Den ska innehålla batat och zuccini. Men den innehåller också palsternacka och majsstärkelse. Har man tur, reagerar ens barn inte på nåt av dem, men om det är nåt som man är överkänslig mot, vet man ju inte vad det är. Därför kokar jag glatt vidare åt mina små. De hinner äta de där burkarna också, jag kommer inte att vara sådär hurtig hela tiden. Majs tänker jag däremot inte koka, tror jag.

Än så länge är det lätt att kocka åt dem. Men när jag stod och kokade zuccinin idag började jag undra om det räcker med att koka dem. Eller om man skulle orka ångkoka grönsaker, det vore ju supernajs. Fast det kanske tar länge? Och hur ska man göra med kött, fisk och kyckling? Jag känner mig som en n00b i köket! Jag kokade ju inte nåt åt William. Det kändes inte lika motiverande, då det inte gick åt lika mycket. Dumt tänkt kanske, men det var ren lathet. Vad kryddar man med. Eller inte kryddar med?

Det går åt ganska mycket mat nu, så det blir inte över nåt att frysa in. Det som andra skulle göra för åtta dagar, äter vi på fyra. Man märker skillnaden ganska tydligt.

Det är andra saker som är annorlunda med tvillingar också.

Man ska ju äta med egen sked, inte smaka själv på maten med samma sked för att inte föra över karies åt ungarna. Det har jag hållit ganska hårt på, med William. Och jag smakar inte av tvillingarnas mat, men hur ska jag få dem att inte slicka på varandras nappar, flaskor eller skedar? Det går ju inte! Och när jag matar dem ger jag vanligtvis varannan sked åt dem, turvis. Än så länge hänger jag med, men om de fortsätter äta såhär snyggt hinner jag knappt. 😀 Och mitt i allt glömde jag vem som hade den blå eller den gröna skeden. Det händer också att en av dem äter upp den andras mjölk.

På rådgivningen sa de att vi skulle försöka hålla isär deras nappar, så gott det går. Och därför har de rosa och blå nappar, av rent praktiska skäl! Men nu blandar vi in andra saker; skedar och fat och då hänger jag inte med längre. 😀 Dessutom tar man fel mitt på natten, när nappen trillar ut. En annans napp ligger kvar i sängen eller så tar man den man hittar. Ja huh, det kan väl inte vara så noga? Om jag skulle amma skulle de ju suga på samma tuttar, ju!

Det är en annan sak som är knepigt nu också: att mata dem i sittern när de hoppar och sprätter! Speciellt Milja som gör fart med hela kroppen, ibland så mycket att hon kräks lite. 😉 Isaac har hittat ett jämnt gungande, genom att dra fötterna upp och ner hela tiden, men Milja skuttar liksom till, haha! Man får hålla i sittern när de blir för ivriga. Jag behöver fler armar!

Det är roligt att se dem tillsammans. De har börjat se varandra mycket mer och oftare. De har väl vetat om varandra på nåt sätt hela tiden, men nu krafsar de och tar nappen av varann, äter på den andras hand, petar och leker.

De där vanliga plupparna man ser varje dag (som faktiskt har varit/är otroligt bra leksaker!) blir ju mer intressant om man är två som vill ha dem. Eller om mamma är med och leker såklart.

Egentligen kan man ju aldrig veta vad som händer med syskon. De kan bli så osams att de aldrig pratar med varandra, de kan få ett härligt förhållande med ömsesidig förståelse. Eller så något mellanting, som bara är. Det jag önskar mest av allt är att de alltid ska vara vänner, att de ska kunna njuta av att ha varandra, som jag gör med mina systrar.

Det blir mycket bilder idag! Jag tar igen mig efter gårdagen. Jag ordnade en detoxkur åt mig själv, ofrivilligt. Jag råkade äta en fil som var tre dagar gammal och märkte inte det, förrän jag kollade soporna dagen efter. Den hade bråttom ut, om man säger så. Tack och lov var det ”bara” det och inte nåt smittsamt virus. Huu, så hängig man blir. Och tur att det går ganska snabbt över.

Annons
13 kommentarer leave one →
 1. 16 augusti, 2011 05:26

  SA de faktiskt det åt dig, att ni inte ska ge samma nappar å så?
  Åt oss har de inte sagt NÅT. Kanske det beror på att jag är så gammal och van, och redan uppfostrat två, och ”tanterna” på rådgivningen är så unga. Ha ha
  De tror väl jag redan vet allt
  Jag matar nog konstant båda med samma sked, om jag matar ensam.
  Tycker att det annars tar alldeles för lång tid, eller Annéa tycker det. Hon börjar vråla om matandet går för långsamt.

  Krydda med vitlök, lök, paprikapulver, svartpeppar och lagerblad.
  Det har jag testat, och funkar bra här.
  Curry går också hem
  Men testa såklart med en krydda i taget, OM det sku va nåt

  • 16 augusti, 2011 05:27

   Å usch vad jag skriver långt.. 😉

  • 16 augusti, 2011 07:11

   Skriv på bara, jag gillar långa kommentarer och utsvävningar. 😀

   Tusen tack för kryddtipsen. Ska testa nåt litet, lite i taget.

   En ung tjej rekommenderade det där med napparna, men jag tror det faktiskt var så att jag frågade. Hon sa att hon förstår om det inte går att hålla nån ordning på dem. Men det där med karies och tänder vet jag sedan förut, eftersom det har varit tal om det i samband med tandläkarbesök – mina egna. Jag har så dåligt tandkött och vill inte att de ska ärva det. Det gör man inte heller automatiskt, vilket är något ganska nytt de informerar om vid tandvården.

   Jag förstår att du har svårt att hinna med och mata, men visst är det kul när de äter för glatta livet? 😀 Då är det kul att göra mat också. W får vi verkligen truga i mat många gånger och det blir ju inte bättre av det.

 2. M-L permalink
  16 augusti, 2011 07:36

  http://www.barnmat.net kan du hitta lite inspiration ur receptkompendiet som går att ladda ner. Om inte annat så motiverar det till matlagning när man ser kostnadskalkylen på hemlagad vs köpt mat 😉

 3. JessicaB permalink
  16 augusti, 2011 07:45

  Jag rekommenderar majs på burk, vi började med det tidigt och R tyckte om det. Det gör ju dessutom att ni kan börja med majssnacksen, mycket praktiskt! Inför någon frukt, t.ex. banan är ju enkelt och gott!
  Kött har jag inte ”orkat” göra, har gett nån burk emellanåt med kött. Frusen fisk är enkelt att laga i ugnen bara, och sen blanda i grönsakspuren.
  De är ju bara för söta dina glupska twins, med alla miner och påhitt, hihi.

  • 17 augusti, 2011 01:03

   Majs är en given vinnare, det blir nästa grej att prova. 😀

 4. Saara, Siiris mamma permalink
  17 augusti, 2011 06:51

  Jag har följt med din blogg en längre tid men vet inte om jag någonsin kommenterat förut.. Ångkokning kan jag verkligen rekommendera! : ) Tycker att smaken bevaras bättre (och näringsämnena har jag hört) samt att det nog går rätt så snabbt och dessutom behöver grönsakerna nödvändigtvis vara lika stora. Själv har jag en slags trevåningskastrull där den översta delen är för ångkokning (man behöver inte använda alla delar på en gång) men om man vill kan man fast koka pasta i understa delen, värma något i mittersta och ångkoka i översta delen, allt på samma platta! : ) Du har en jättehärlig blogg, och jättesöta barn!

  • 17 augusti, 2011 01:02

   Va roligt att du kommenterade! 😀 Och tack för dina tips. Vi har en bambugrej som man kan sätta inuti en kastrull (och så finns det insatser från Ikea också, eller vad de nu kallas) så det borde gå rätt smärtfritt. Det stämmer att det blir mer smak, för mycket mer blir kvar i själva grönsaken. Nu ska vi se om jag bara kommer mig för att göra det. ^^

 5. Saara, Siiris mamma permalink
  17 augusti, 2011 06:53

  grönsakerna behöver alltså inte vara lika stora.. : S

 6. SivÖ permalink
  17 augusti, 2011 09:58

  Jag minns att jag kokade malet kött åt Andreas, och kycklingbitar som jag sedan mixade tillsammans med lite olja för att det inte skulle blir så torrt. Kryddade mest färska örter till en början (han började äta fast mat mitt i sommaren så jag kunde plocka basilika och persilja på terrassen), senare med allt möjligt som fanns i skåpet. Bäst var vitlök och garam masala…

 7. Mamma till fyra permalink
  18 augusti, 2011 08:07

  Hej! Vår barnmorska sa att vi inte behöver fundera på att hålla napparna och skedarna åtskilda. Tvillingarna har i alla fall samma bakterieflora.

  • 18 augusti, 2011 08:42

   Är det nån skillnad på om de är enäggs- eller tvåäggstvillingar då? Det vore ju toppen om det är sådär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: