Hoppa till innehåll

Om att Våga Tycka

15 augusti, 2011

X3M och ett gäng andra bloggare har länkat till det här inlägget idag.

Det handlar om att tro på en sak och våga stå för den. Jag saxar från Lady Dahmer:

Cissi Wallin skriver i GP idag om den här rädslan för att uttrycka åsikter som är så vanlig bland oss kvinnor. Jag har precis som Cissi lagt märke till avsaknaden av ställningstaganden i många av de större bloggarna och undrat lite vad det beror på. Handlar det om att man inte vill stöta sig med läsarna? Att man egentligen inte vet vad det är man tycker? Eller är det så att man inte tycker nåt alls? (jag har svårt att tro på det)

och vidare:

Fan, våga ha en åsikt! Våga tycka även om andra tycker på ett annat sätt och be för fan inte om ursäkt för det. Våga stå för nåt, oavsett vad det gäller och om du är osäker på hur du ska hantera eventuella argument tillbaka; läs på! Fördjupa dig i de ämnen du brinner för, bygg på kunskapsförrådet och utrusta dig med ett gäng verktyg och du är good to go.

Vidare påstår hon att man ska våga tycka till om allt möjligt, vilket jag håller med. Till viss grad. Om man bara gnäller åt alla håll, blir man ju till slut en bitch. Var kommer det här med respekt med in i bilden? Självfallet ska man våga tycka till, men ibland kanske man håller käften för att inte såra andra människor.

Jag skulle gärna ha en så rak och tokig blogg som Lady Dahmer, men det är inte jag. Det är roligt att läsa hennes inlägg, att hon beskriver vardagens mödor och inte undanhåller någonting. Men det är alltid till priset av något annat. Man skrattar åt en sambo, ett barn, en svärförälder – vad som helst. Det blir en himla bra blogg, som många läser, men vill vilket pris?

Igår såg jag en påannonsering av just ett sånt där program som stämmer in med bitch-attityden: Real Housewifes of Beverly Hills. Dottern där skulle lära sig köra bil, men sa:

– Gasa och bromsa, vad mer måste man liksom kunna?

Och det är den där inställningen jag är lite rädd för att man kommer till om man ska tycka till om allt. Att den där ödmjukheten inför andra människor, respekten för föräldrar och poliser och lagen och skolan och allt – försvinner. Det tycker jag är fel.

Eller så är det bara så att jag redan har så starka åsikter och inte skäms för att säga dem. Jag behöver ingen som talar om det för mig, utan tvärtom. Det är fint att läsa på och tycka till, men det här med ”tänk efter före” är ett bra uttryck i de här sammanhangen. Dagens unga och vuxna är faktiskt rätt bra på att säga ifrån.

Annons
8 kommentarer leave one →
 1. 15 augusti, 2011 07:34

  Att alltid tycka och ha käften på skaft är svårt och onödigt tycker jag. Personligen lider jag av att det alltid är sådan tidsbrist när åsikter skall bildas och formuleras. Jag är så gammaldags att jag vill se på saker och ting från flera olika håll för att bilda mig en uppfattning. När jag är färdig med den har redan något nytt hunnit hända. 🙂
  Ofta tycker jag också att det är onödigt att torgföra sina åsikter alltför högljutt. Respekt och tolerans är honnörsord, inte lämna ut andra osv.
  Tycker ändå ofta att bloggar jag följer aktivt för fram ställningstaganden fastän det kanske sker mellan raderna. Personligen läser jag hellre de bloggarna och inte sådana där jättepoppis som har åsikter om precis allt.
  Varma och sociala människor har en utstrålning som liksom skiner igenom också på bloggar.
  Förlåt att jag nu skrev en artikel istället för en kommentar! 🙂

  • 16 augusti, 2011 10:11

   Skriv på du, det är mer än välkommet! Långt eller kort spelar ingen roll.
   Jag sov på saken inatt, tänkte på det här med att tycka och ha åsikter. Fast det gällde ju inte mig, men jag tänkte i alla fall.

   Det är sant att man
   1. måste ha tid att göra lite efterforskning och tid att skriva
   2. ska få till det i texten så det blir begripligt
   3. ska vara beredd på en massa kommentarer, ibland ganska häftiga svar
   4. ska vara beredd att citeras och kunna stå för det man skriver
   5. ska fundera på vilken målgrupp man har och om man vill såra människor ifall det händer.

   och så vidare. Jag har långt fler åsikter än jag skriver ner, för jag tycker inte att alla mina åsikter har plats här. De mesta syns och hörs här ändå.

 2. 15 augusti, 2011 07:39

  Jag gillar också LD, mycket. Det är en frisk fläkt bland andra ”tråkbloggar”. Se nu bara på bloggportalens 50 i topp bland föräldrar och barn – det finns många som jag inte ens förstår hur de kan vara så högt upp.

  Jag är mest rädd för dem som inte kan skilja på sak och person. Att man med en viss sorts åsikt blir stämplad in i ett visst fack. Jag är också ”rädd” för de påhoppande och negativa kommentarerna mot mig som person. Jag vet inte om jag skulle tåla att läsa de kommentarer som LD får, riktad mot mig själv – även om hon får en massa fina, tacksamma och uppskattande kommentarer också.

  Sen skulle jag väl inte säga att respekten och ödmjukheten behöver försvinna fastän man framför ”hårda åsikter” såsom LD. Jag tycker ändå när man läst hennes blogg länge, att man ser att hon ändrar sig på vissa ståndpunkter. Sen kanske man inte behöver tycka jättemycket varje dag – det kan bli tungt åt huvudet 🙂

  • 16 augusti, 2011 10:16

   Jag funderade på dina båda kommentarer och läste vidare på Dahmers blogg. Jag lusläser inte hennes inlägg, för jag har helt enkelt inte tid. Däremot har jag ibland lite ”åsiktstourette” som hon säger, alltså att hon byter ståndpunkt, vilket väl är både bra och dåligt.

   Jag älskar att lägga ut text och bilda opinioner, men jag förstår de som låter bli. Med ödmjukhet och respekt menar jag kanske att man inte kan skriva om vissa saker, som skulle vara allför häftiga, man kanske vet att släkten, vänner och bekanta läser och kanske inte vill beröra vissa saker just därför.

   Fast nu är ju inte jag nån sån storbloggare som hon menar, utan jag för bara saken vidare på mitt plan.

   Det där med påhopp som person är svårt. Det blir jättelätt så att något man säger ”förstör” resten av personen. Man kan t.ex. gilla en person man jobbar med, men ogilla vissa ståndpunkter som denne har. Detsamma kan hända i en blogg.

   Men jag håller med om att hon är just en frisk fläkt. Sen, om alla skulle skriva som hon, skulle det ju mista sin glans. ^^

 3. 15 augusti, 2011 08:39

  Jag har int följt med den bloggen så jag borde int egentligen ha nån åsikt om saken. Men som jag nu ändå tänker ha en..eftersom jag tycker att du har så rätt i hur du utrycker din åsikt. Tycker också att gammal hederlig respekt för saker och ting borde hålla en tillbaks från att skriva saker som kan såra folk. Saker som går in på personligheter. Min blogg är dessvärre en riktig tråkblogg som bara innehåller värdsliga saker och saknar starka åsikter om det ena och det andra. Detta beror dessvärre helt på att jag antagligen sku ta väldigt illa vid mig över negativ kritik. Vet int hur jag sku hantera det helt enkelt.

  • 16 augusti, 2011 04:03

   Jag menade inte tråkblogg på det viset, att man inte skulle få skriva om sina vanliga, triviala ting och saker som är viktiga för en själv. Tvärtom! Jag syftade främst på de storbloggar som Wallin syftar på i sitt program och sin krönika. Det finns nämligen en hel uppsjö bra bloggar som på ett knepigt och intressant lyfter åsikter – bland vardagligheter, med både fantastisk text och fina bilder – sådana som borde få mer synlighet. Därför känns det tråkigt att det finns bloggar som endast bloggar Lindexkoftor, gryniga webcam- och iphonebilder och ändå sitter på 25 000 – 30 000 läsare i veckan och dessutom får betalt för det.

   • 16 augusti, 2011 10:53

    Det håller jag också med om, det där med gryniga bilder och hipstamatic-feber. Kanske det är lathet? Eller att man inte bryr sig?

 4. 16 augusti, 2011 06:39

  Du efterlyste respekt till åsikter och, om jag förstod rätt, frågade vad respekt kommer ifrån om man skirver allt som man tänker och därmed ev. sårar andra människor. Enligt mitt tycke behöver Du inte efterlysa respekt; respekt följer automatiskt sådana inlägg som Du skrev ovan; blogget inkluderar nu också Dina åsikter om andra bloggskrivare och deras åsikter men sårar inte någon!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: