Hoppa till innehåll

4 år, hurra hurra!

14 augusti, 2011

Det är stort att fylla fyra år. På en natt ska man övergå från en liten treåring till en busig fyraåring. För barn ska förändringen ske över en natt, för det är ju då man fyller och övergången blir magisk.

Han blev lite blyg så han måste krypa bakom soffan när vi sjöng ”Ja må han leva”, men jag vet att han ändå ville det. Det var lite svårt att sitta stilla och äta, när vi dessutom premiärtestade att ha tvillingarna i varsin matstol. Och när man väntar på kakan. (Twinsen sitter ganska bra, men faller lite åt sidan eller framåt fortfarande. Och som de äter, de gapar ju båda två. Isaac äter på sina händer samtidigt också, så det blev geggigt värre. )

Och det blev en hel del presenter. Jag satt och byggde Flexitrax så mina händer gjorde ont. 😛 Men det blev en fin bana. Dessutom gillar jag sådana där byggsatser som man kan expandera med mer klossar och grejer. Som Brios tågbanor.

Lego med siffror är ju också en höjdargrej för den som älskar siffror och bokstäver.

När man fyller år får man göra saker som annars inte är så populärt. Som att slicka av glasyren på alla kexen i paketet. Och jag minns att jag gjorde exakt samma sak när jag var liten, jag drog kexen längs de nedre, mittersta tänderna, för att skrapa bort lagom mängd glasyr och minsta möjliga mängd kex.

Kakan gick åt också. Fast jag blev rädd att den inte skulle räcka, när jag skurit ut fyran. Jag gjorde en liten extra kaka av fyrkanten. W var nöjd. Det var kakan han frågade efter allra mest. Och jag&Mika råkade hjälpa honom lite med att blåsa ut hälften av ljusen. Jag var rädd att William skulle elda upp kalufsen!

Det är bra med extra famnar som håller, pratar och skojar. Då blir man lätt glad. Tvillingarna, mest Milja, har varit blivit lite blyg och vänder lätt ner munnen om nån okänd är nära, men efter den här dagen var det inga sura miner.

Det blev inget barnkalas, fast vi hade lite planer på det till en början. Sen orkade jag inte med det, eftersom tvillingarna är så små. Det tänker jag inte ha något dåligt samvete över heller, för det är en nöjd och glad kille som ligger i sängen i natt.

Allra roligast var det ändå att vara ute i lekstugan tillsammans med farfar och farmor. Och att bygga på träsegelbåten, som faffa pysslat ihop. Den har till och med riktiga segel, en köl, mast och flagga. Och när man tar ner seglet, surrade W ihop det runt masten, precis som på en riktig båt. Min kloke, lille grabb. ❤

.. och här kommer den tunnhåriga mamman. Sheeet va jag ser hår-ofager ut i den här vinkeln, men snurran åt andra hållet dessutom. Inte så konstigt med tanke på vad jag kammar loss varje dag. Å andra sidan har mina barn fått en massa hår och det är bra!

 

När jag kom hem blev jag plötsligt så ledsen och rädd. Jag är rädd för att något eller någon ska ta ifrån mig de här underbara barnen. Jag kunde inte hålla gråten tillbaka, jag är rädd för att inte klara att ta hand om dem, speciellt tvillingarna. Att nån eller båda ska dö. Eller att jag ska dö och missa hela den här baletten, det här otroligt spännande och svåra och häftiga och tunga och coola med att ha tvillingar. Oron är inte befogat på något sätt, utan föll bara över mig som en skugga. Hur kan det komma sig att man är rädd för att dö eller att någon ska dö, när man har det som bäst, lever som mest och njuter av livet?

Kanske för att man är så ”ersättningsbar”, som jag tänker ibland. För att jag bara är en bricka i livets spel, precis som alla andra människor. Man vill vara så väldans speciell. Mest önskar jag i alla fall hälsa åt alla mina barn. De fina vackra, som jag fortfarande inte kan begripa, vissa dagar, var de kom ifrån. Från min mage? Hur kom de dit och hur fick de plats?

Det är som om det ljuva, men knepiga, fantastiska livet skulle vråla en i örat, fast helt ljudlöst:
Hah, du ska inte förstå allt! Och det är som med månen – man får vara ledsen!

Annons
10 kommentarer leave one →
 1. Barbro permalink
  15 augusti, 2011 04:34

  Vilken stolt och fin liten (förlåt W,stor menar ja) kille som lyfter sina fyra fingrar.
  Bitte…..du är en klok och förståndig ung kvinna som reflekterar över livet,man är ledsen, glad, sur och ilsken och får också vara de,framför allt när man kommit så långt i utvecklingen som du gjort.Har nu tydligen följt dig över 4 år (du började vänta W när jag började) och du har växt väldigt under denna tid.Önskar dig och din familj all lycka på er livsväg.
  Härliga foton som vanligt!

 2. irene permalink
  15 augusti, 2011 05:22

  Grattis till stora killen! Vilka fina bilder dessutom!

 3. heidi permalink
  15 augusti, 2011 10:22

  🙂 Jag antar du har en förstående sambo, eller ser han lite muntert oförstående på dig när du blir ”emotionell”? Min gjorde. heh, har glömt hur mycket som var känslosamt när man lever babytiden.. 😉

 4. 15 augusti, 2011 07:55

  Grattis till William på hans stora dag.
  Jag förfasas också att tänk om något mer händer oss, usch. Det skulle jag inte vilja och lika lite vill man höra, nu har ni nog fått ert. Det kan man ju dessvärre aldrig veta, jag försöker njuta och vara med i nuet men det är inte alltid lätt.
  Man gruvar sig nog mellan varven ändå.

  kram

 5. Mamafive permalink
  15 augusti, 2011 08:18

  Onnea,onnea isolle William pojalle!!

  Ensimmäisen lapseni syntymän jälkeen aloin pelkäämään asioita todella paljon.
  Ennen sitä olin hurjapää,enkä tajunnut pelkää mitään. Lentokoneessa istuminen tuottaa tuskaa samoin aina kun joku lapsista on sairaana. Pelko jota en ole koskaan ennen tuntenut.
  Olisi joskus hauska kuulla joltain mistä ne menettämisen tunteen pelot ja ahdistukset tulee.
  Silloin kun kaksoset oli ihan pieniä (keskolassa) itkin itseni usein uneen kun jouduin lähettämään tuulen mukana hyvän yön toivotukset. Enkä voinut vain kävellä sängylle sanomaan hyvää yötä ja suukottamaan pikkupikku poskia!
  Uskon kuitenkin,että nämä menettämisen pelon tunteet on ihan tervettä ja ehkä ihan hyvä keino saada muistutus upeista asioista joita meillä ihmisillä on. Toisaalta kamalan pelottavaa kuinka hauras elämä on ja kuinka kamalaa olisi jos lapsille tai miehelle tapahtuisi jotain. Blääh,onpa inhottavaa!!

  Mutta nyt iloisempiin aiheisiin… Hienon kakun teit ja nam näytti tosi hyvältä!!
  Milja ja Isaac näyttää niin isoilta mussukoilta kun he istuvat syöttötuoleilla,ihanat 🙂

  Meillä astui arki nyt taas kehiin,huomenna isot lapset lähtee kouluun paitsi toinen kun on ollut pitkään tosi kipee. Ja apua,kaksosilla alkaa kerho… Apua,äidin papanat lähtee maailmalle 🙂 Arki on toisaalta ihan kivaa,lomailu on kuitenkin aika rankkaa ja kallista!!
  Jiphei,syksylle!! Kynttilöitä ja kaikkea ihanaa!! Rakastan syksyn tuoksua!
  Ihanaa viikkoa teille Bitte ja söpöläiset lapsoset!!!

 6. Mamafive permalink
  15 augusti, 2011 08:20

  Ainiiin, luulin että olit leikannut hiukset ihan lyhyiksi…. Mutta wau sulle sopisi tosi hyvin lyhyt tukka!!!

 7. 15 augusti, 2011 08:48

  Grattis till William 🙂 Vilken härlig tårta och vilka fina presenter. Tvillingarna ser bara så stora ut då de sitter i varsin stol..tänk vad tiden går.
  Jo, sådär är det när man har barn, man är rädd hela tiden. Oberoende i vilken ålder dom är. Ibland mera och ibland mindre. Just nu är jag rädd att det skall hända något åt våran tonåring, hennes liv har sånt flyt just nu som heter duga. Man blir rädd att man skall tappa kontrollen. Hoppeligen lugnar allt ner sig nu då skolorna börjar.
  Från det ena till det andra..har du varit och klippt ditt härliga hår…nog för att du passar bra i pannlugg också 🙂 Riktigt snyggt!

 8. Mika permalink
  16 augusti, 2011 07:11

  Heidi & Mamafive: Sambon (dvs. Jag) hade samma sak efter William föddes. Då blev jag för första gången i mitt liv verkligen rädd för att dö – och inte för min egen skull. Det var en rädsla att William skulle behöva växa upp utan mej. Jag vet och visste såklart att han skulle tas hand om ändå, men ett tag hade jag mardrömmar om just att jag skulle dö och inte kunna vara med William.

 9. 16 augusti, 2011 08:48

  Dumma..dumma..jag..nu fattar jag..dethär med frisyren..du har alltså svansen eller knuten åt andra hållet 😉 Oberoende tycker jag det ser bra ut 🙂

  • 17 augusti, 2011 01:03

   Det är ingen fara, jag förstår att det var lite förvirrande. Jag skrev dessutom lite fel, jag skrev ett ”men” istället för ”med”, såg jag i texten.
   Nej, jag passar inte i kort hår, det blir sådär halvlockigt eller jättelockigt, det tycks bero på lite, och det gillar jag inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: