Hoppa till innehåll

Bröd och filt

6 mars, 2011

Så blev den klar till slut, min mormorsrutefilt. Eller ja, det är turkosa trådar som ska fästas ännu, den färg jag använde för att virka ihop rutorna. Jag har virkat ihop dem enligt Attic24s modell. Jag har fått rätt många frågor om vilket garn jag använder. Det är 7 bröders Raita Sateenkaari. Använd inte 7 bröder Linnut, fast den ser liknande ut. Då kommer inte den där randiga effekten fram. Runt om varje ruta och runt hela filten kan man välja vilken färg som helst för att framhäva en viss färg. Jag tog Siniturkoosi, årets nya 7 bröder-färg.

Pust, jag har suttit och virkat hela kvällen. Jag börjar förstå vilket jobb som ligger bakom ett helt sängtäcke eller filtar. Även om jag egentligen visste det från början, och tänkte att jag aldrig skulle orka göra något med mormorsrutor. Sambon tyckte det var fuskigt att garnet randra sig självt – jag tycker det var praktiskt. Dessutom går det bra att använda andra randiga garn, med dämpade färger, om man föredrar det. ^_^ Lite trådar återstår, som sagt, men nu är det inte långt kvar. Det här är det största virk-/stickprojektet jag haft på ett tag nu, så jag är glad att det blev klart. I mitt fall blir det ett slags överkasttäcke, för det killas lite, eftersom det är rent ullgarn och inte babygarn.

Här är hela filten, men jag har inte fuktat och sträckt den än.

Mockarutorna blev ett fiasko, ett ätbart sådant, men mitt speltbröd blev desto bättre. Trots att jag hade förlagt receptet jag brukar använda. Och egentligen brukar jag fylla brödan med oliver och smulad fetaost, då blir de ännu godare. Nu blev det bara enkla GI-bröd. Så vad säger man om dagen? Kanske; Brödmakare, bliv vid din jäst. 🙂

Annons
16 kommentarer leave one →
 1. 6 mars, 2011 03:47

  Hos oss blir det sockor i samma garn.

  • 6 mars, 2011 12:55

   Så trevligt! Jag tyckte garnet var lite för färgstarkt i början, men inte nu längre. Kanske man tröttnar på det sen, men inte än.

 2. 6 mars, 2011 09:32

  Vilket glatt täcke! Man blir glad. Jag experimenterar med semlor utan mjöl och det blir väl än så länge som dina moccarutor men goda ändå. Hoppas hitta rätt proportienr mellan nötmjöl och fiberhusk, till fettisdagen. Dina frallor ser goda ut.

  • 6 mars, 2011 12:54

   Lycka till med ditt bakande. 🙂 Det är lurigt när man ska pyssla med nya ingredienser.

 3. 6 mars, 2011 09:52

  Va fin den blev din filt..och som sagt..tycker du gjorde klokt i att använda ett färdigt randat garn 🙂 Och dina bröd..ser jättegoda ut 🙂

  • 6 mars, 2011 12:56

   Tack tack. Det gick snabbt att virka på slutet, när man får upp farten. Idag vilar jag virkhanden. 🙂 Bröden är lätta att fixa ihop, bara spelt, vatten, salt och lite rapsolja. Ja, och jäst då. 🙂

 4. 6 mars, 2011 05:14

  Att du orkar, blir själv trött av din energi.
  Minns att vila mellan varven (eller rutorna)

  • 6 mars, 2011 06:47

   Nåmen, inte är det ju tungt att virka och sitta vid tvn. 🙂 Fast det kräver lite koncentration.

 5. 6 mars, 2011 05:22

  Jag har ett bomullsgarn i ljusa pastellfärger som jag testar mm-rutorna med. Det är ju lite kul när man aldrig vet hurudan ruta det blir och var färgen byter, tycker jag. Dendär kanten, den blå — det är inte stolpar eller är det?? Jag vet inte ännu vad jag ska göra med mina lappar, kanske det blir nåt eller så int. 🙂

  • 6 mars, 2011 06:46

   Fint med pastellfärger, det låter bra! Jag älskar rosa, ljusblå och grönt och gult i pastell – helst samtidigt! Det har jag alltid gjort.

   Nej, kanten är bara fasta maskor, samma sak runt hela filten.

 6. netaskrypin permalink
  6 mars, 2011 05:33

  Men vilken färgsprakande och fin filt det blev! Praktiskt när det randar sig själv och på det sättet slapp du ju ytterligare trådändar att fästa. 🙂 Där fick jag något att tänka på… 😉 Mumsigt bröd det där…

  • 6 mars, 2011 06:48

   Tack! Jag har gillar starka färger sedan jag var liten – och det håller i sig. Jag borde testa annat randigt garn, brun-vitt är också fint.
   Hembakat bröd doftar så gott och smakar mums!

 7. helene permalink
  6 mars, 2011 07:50

  … jaaa… mormorsrutor även hos dig. Jättefint!!!

 8. annepauline permalink
  7 mars, 2011 10:02

  Men oj, vilken fin filt! Tänk att jag blev så inspirerad när du skrev om mormorsrutor för ett bra tag sedan så jag började också virka dem. Får se nu om jag ”orkar” till ett överkast, jag tänkte att en stor kudde kan jag i alla fall göra om inte orken räcker till ett överkast…fiffigt garn du har som randar automatiskt. Det är ett evinnerligt fästande av trådar när man byter färg.

 9. 7 mars, 2011 05:32

  Jag fick också sockor av samma garn av min mamma, verkligen praktiskt med färdigrandat garn. Snygg din filt blev!

 10. 8 mars, 2011 07:21

  En sån underbart vacker filt du gjort! Ha en fin dag ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: