Hoppa till innehåll

Kontrollbesök – öppen!

14 februari, 2011

Alla hjärtans dag, vändagen, Valentin’s Day. Jag hade tänkt gå en sväng på stan och utnyttja ett presentkort från julen, men det blev inte så. Jag hade tänkt äta lunch med sambon, men istället åkte jag direkt hem för att vila.

Jag var på kontrollbesök till min vanliga rådgivning idag, alltså på ultraljud hos specialläkaren. Förra gången var jag på TYKS och då kostade besöket 27 euro. Jag kan fortfarande inte förstå varför jag ska hamna att betala för att jag råkar ha en riskgraviditet, men som tur var kostar det inte skjortan. Nåväl.

Bu och Bä växer, men väldigt olika. De följer sina kurvor, men Bu väger ca 2,3 kilo och Bä bara 1,4 kg. Läkaren sade att det handlar om individer, att det inte är någon fara på så sätt, men remitterade mig åter till TYKS för nästa besök. Andra saker man kollar är blodflödet i navel och bebisarnas puls. Båda hade utmärkta värden och det kändes tryggt. Läkaren frågade också om jag har känt av bådas rörelser och det har jag. Ibland samtidigt.

Nu verkar det som att Bu, alltså A-bebisen (Tvillingar kallas bebis A och bebis B under hela kontrolltiden och även vid födseln, A är den som kommer ut först och ligger längst ner i magen och på så sätt bestämmer förlösningssättet) ligger med huvudet neråt och diagonalt över magen, han/hon har alltså vänt sig, om jag fattade saken rätt. Däremot är jag livmodertappen förkortad och jag är öppen två centimeter. Ouch, det hade jag inte räknat med.

Nu blir det till att ta det ”tosi rauhallisesti”, sade både läkaren och hans sekreterare/sjukvårdare. Om det skulle vara så att jag får värkar, blir det att åka in till förlossningen omedelbums.

Än så länge är det inget som trycker på, men man funderar ju. Bä är ju så liten. Visserligen följer han/hon sin kurva. Om jag skulle gå tiden ut och det var en ensam bebis, skulle denna antagligen bli ganska liten och kanske ha en födelsevikt i stil med Williams; 2740 gram. Men nu kommer det nog inte att gå så långt. Nu väntar jag brev från TYKS och ”tar det väldigt lugnt”. Förra gången kom brevet dan efter remitteringen. Läkaren verkade inte tycka att det var nån fara på taket, bara jag tar det lugnt. Själv undrar man ju om bebbarna ploppar ut snart! Inte än! De är inte riktigt färdiga ju. Eller är det vanligt att man är öppen sådär ett par cm ett tag?

Jag pratade även med rådgivningen, men det är bara som det är. Ta ‘et lugnt liksom. Och det tänker jag göra.

Lilla bebisarna. Så mycket de har kvar att gå igenom, brukar jag tänka ibland. På denna iskalla Alla hjärtans Dag går all min kärlek till min familj (även hemma i Österbotten) och mina barn. Två av dem blivande barn.

♥♥ Jag hoppas allt går bra och att de två inneboende får bo kvar ett tag till. Men oavsett, om ni skulle få för er att komma ut tidigare, så älskar vi er lika mycket ändå. Vi önskar er bara allt det bästa. Hälsn. Mamma och Pappa. ♥♥

Jag undrar om det är dags att hämta hem barnvagnen snart?

Annons
19 kommentarer leave one →
 1. fante permalink
  14 februari, 2011 11:40

  Oj 🙂 Jag var öppen ett par cm med L i flera veckor … Hur blir det förresten med babyskyddet? Det börjar ju närma sig nu 🙂

  • 14 februari, 2011 08:03

   Där ser man. Jag visste inte att man kan vara det, men jag känner ju ändå inte att det är på gång än. Tur är det.
   Vi kom överens om att köpa ett par likadana, dels för att de lättare ska få plats i bilen, men tusen tack för erbjudandet.

 2. 14 februari, 2011 12:06

  Spännande, spännande! Jag har aldrig varit mjuk, förkortad eller öppen före det riktigt börjat, inte heller har huvudet varit fixerat eller liknande. Det börjar nog bli dax packa bb-väskan för dej och njuta det sista av att sova och göra vad du vill. Det lär bli paus med sånt ett tag framåt sen. 🙂

  • 14 februari, 2011 11:10

   Jodå, jag är väl medveten om det. Men det blir ju spännande också! Hmm, BB-väska. Jag hade ingen sådan förra gången. Blev intagen några dagar innan W föddes så jag var inte beredd. Han kom ju också för tidigt, men inte mycket. 38+2.

 3. Heidi permalink
  14 februari, 2011 01:57

  Jag var öppen 3,5 cm lääänge före lillpyret tittade ut (i många veckor), och det verkade de inte alls tycka att var så värst konstigt (TYKS). Sen kom hon precis på dagen, men det är ju en helt annan sak med tvillingar…

  • 14 februari, 2011 08:04

   Tack för svaret! Det var bra att veta. Jag hoppas också det dröjer många veckor än! Vad gjorde du då, ingenting? Jag menar, dom säger man ska ta det lugnt, men vad innebär det? Får man städa, får man promenera? osv. TYKS lär ju ha sett en hel del, det är bra att de tar det lugnt. Själv funderar man en hel del såklart. Det kan ju gå lite hur som helst.

   • Heidi permalink
    15 februari, 2011 07:00

    Jag fick egentligen inga specifika instruktioner. Men jag antar att man ska hålla sig från att springa i trappor, dammsuga, torka damm i taket, klättra i träd och sånt… 🙂 Nej, på allvar, jag tror att det är nånstans mellan säng-/soffläge och vanlig aktivitet. Tänka efter lite före man gör ansträngande saker och kanske avstå.

    Hoppas att de små gullungarna håller sig där inne läääänge ännu. Åtminstone tills denhär iskylan är över.

 4. Johanna permalink
  14 februari, 2011 02:29

  spännande, men ändå skönt att du gått över 32 veckor redan! lycka till när det beger sig!

  • 14 februari, 2011 08:06

   Ja, det är skönt att det har gått så bra hittills, det är jag väldigt tacksam över. Jag läste just i Prematurbloggen om en tjej som också väntar tvillingar och vattnet gick för ena bebisen i vecka 19.

 5. 14 februari, 2011 03:04

  Det är bra att ta det lugnt! Finns ju alltid en risk med tvillingar att de vill komma ut tidigare..fast mina snällt stannade kvar 🙂

  • 14 februari, 2011 08:05

   Jo, jag har tänkt mycket på det. Jag vill inte föda än. Dessutom är jag inte så säker på att en bebis på 1,4 kg klarar en vanlig förlossning. Hur som helst lär det bli prematurbarn, men frågan är väl hur tidigt eller sent de kommer. Den ena är ju väldigt liten.

 6. marysblogg permalink
  14 februari, 2011 06:42

  Mera spännande för varje dag! Tat lugnt nu! Ha en skön Alla hjärtans kväll!

 7. Mamafive permalink
  14 februari, 2011 08:26

  Wau,nyt on kyllä syytä ottaa ihan ”rauhallisesti”!! Niin,aivan mitä se rauhallisesti ottaminen sitten on??? Luulen että nostelut,reippaat kävelyt ja muutenkin itsensä rasittaminen on kielletyllä listalla. Teidän vauva A on tosi hyvän kokoinen ja ei vauva B kään ole kamalan pieni (no ovathan ne molemmat pieniä)!! Minun kaksoset syntyivät vkolla 32 tasan ja olivat molemmat sen 1600gr.
  Nyt vain jalat sohvalle ja salli itsellesi ottaa aikaa ja nuku paljon.
  Onnea ja voimia arkeen 🙂

  • 14 februari, 2011 09:32

   Tack för svaret! 😀
   Skönt att höra att det gick bra för er, fast båda var ganska små. Begreppet ”liten” är ju inte längre samma sak när det handlar om tvillingar. Jag längtar efter att få träffa våra twins, det ska bli så spännande. ^_^
   Säger som sonen brukade säga för ett tag sedan: Haluu kramaa, haluu pussata!

 8. altorpet permalink
  15 februari, 2011 06:29

  Med tvillingar öppnar man sig oftast tidigare och man SKA ta det lugnt, för att dom ska få stanna inne i magen så länge som möjligt. Håller tummarna, det kan nog bli dax snart 🙂 Då blir ni plötsligt 2 till! Kram!

  • 15 februari, 2011 10:10

   Jo, det har jag både läst och fått höra. Man vill ju ändå inte stänga in sig helt, det är hemskt tråkigt. Och nu menar jag inte att allt ska vara tjohejsan-hoppsan, utan att man ska kunna göra nåt litet ärende eller nåt i alla fall. 🙂 Ja, tänk, det är häftigt! 😀 Det ska bli spännande. Kram tillbaka!

 9. Sofie permalink
  15 februari, 2011 12:31

  Oj så spännande! Jag följer regelbundet med din blogg, men kommenterar sällan, men nu måste jag bara säga lycka till! Du kommer klara resten av graviditeten galant, bara njut av ”tillåtelse” att få slappna av 🙂

  • 15 februari, 2011 01:01

   Tack! Jodå, här njuts det så gott man kan. Fast det går inte riktigt att göra allt man vill, eftersom jag inte bör gå hur långt som helst osv. Men hemma kan man också njuta, vila och göra egna saker. ^_^

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: