Hoppa till innehåll

Att vaccinera sig

28 november, 2010
L&M har skrivit ett bra inlägg om att vaccinera sig eller inte. Det finns mycket tänkvärt om ämnet. Läs!
Själv är jag trots allt mer av en vaccinförespråkare, speciellt efter att ha läst om en massa om bakterier, virus och resistens. Min åsikt i korthet är att det är bra med de vaccin som vi haft en längre tid, men att man bör iaktta en viss försiktighet med de som utvecklats på kortare tid. Jag rekommenderas influensavaccin i år, eftersom gravida anses höra till riskgruppen, men tog inte emot det.
Det är kanske dumdristigt, men å andra sidan är jag i ganska bra form. Jag vet dock att man är mycket mer känslig när man är gravid. Förra gången fick jag en svår förstagångsherpes som gjorde mig lamslagen i en vecka – jag kunde inte äta för att munnen var full av blåsor och jag hade värk i läpparna. Sjukt, hur det kan bli. Jag ska förresten hålla föredrag om herpes simplex på onsdag och mina egna erfarenheter, jee. Intressant är det. Jag skulle jättegärna studera mycket, mycket mera mikrobiologi, speciellt om bakterier.
Det som är lite farligt i den här debatten är för lite kunskap. Det gäller mig själv också. Man vet inte allt, vissa tycker att läkemedelsindustrin vill sälja på oss en massa medicin och vaccin. Jag tror inte på det. Jag tror på att läkarna och forskarna faktiskt vill oss något gott. Samtidigt gäller det att vara kritisk utan att förblinda sig med att tro på nån slags konspiration.
Alla människor är olika och reagerar olika på vaccin. Det gäller dock att inte glömma att vaccinen har hjälpt oss att besegra eller att trubba av många infektioner. Om inte svininfluensavaccinet kommit, kanske skulle pandemin ha blivit mer omfattande? De som inte tar vaccin, smittar ju andra -> de måste ibland få antibioika = mer resistenta bakterier. Vad du än gör, avbryt inte den antiobiotikakur du börjat på! Man blir bättre genast efter ett par dar, men många av mikroberna kan överleva utan att du vet om det och bilda opportunistiska infektioner eller leva kvar i kroppen utan att du vet om dem.
Själv tycker jag det är superbra att man börjat använda sig av mer naturliga faktorer, normalfloran. I en testgrupp har man nyligen injicerat bakterier från en smal människas normalflora till en överviktig person, eftersom det finns rön om att vår normalflora ska påverka vikten. Tyvärr hittar jag ingen länk till det, vi har pratat om det i skolan. Måste återkomma med det, om nån vill!
Dagens visste du att: Virus inte är levande, som bakterier? De behöver en värdcell för att överleva och bilda arvsmassa och således leva vidare.
Annons
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: