Hoppa till innehåll

Små saker kan rädda liv

27 november, 2010

Förutom att vi har firat lillajul idag, har vi också firat Brandkårens Dag/Päivä Paloasemalla på stationen. Rättare sagt, hos Frivilliga Brandkåren. De hade uppvisning och låtsades släcka en bastubrand, fullt utklädda med rökdykardräkt och med släckbil och slangar. Fast utan vatten.

Temat för i år var ”Hemmet är POP!”. Jag fattar faktiskt inte vad det ska betyda, det heter samma sak på finska, men det låter jättetöntigt. Det är väl meningen att många olyckor händer hemma – och det däremot är något viktigt.

Ända sedan jag gick väktarutbildningen har jag varit noga med vissa saker. En av väktarens främsta uppgifter är nämligen att förhindra bränder och se till att släckningsredskap finns till hands, hjälpa brandkåren och se till att alla nödutgångar är fria på arbetsplatser.

Det finns några enkla saker du själv kan kolla hemma. Gör det redan idag!

Akta ljusen, speciellt nu i juletiden!
Ställ aldrig brännbart något på själva spisplattorna! Här är jag själv nitisk. Sätt inte ner saker tillfälligt heller. Jag har en vän som hade ställt en plastbunke på en platta. Bara tillfälligt. Plattan blev varm i nåt skede, så bunken smalt och deras ettåring fick het plast i ansiktet. Det slutade med hudtransplantation. Tack och lov klarade ögonen sig.

Rengör fläktfiltret! Det kan faktiskt fatta eld i samband med matlagning, om det är riktigt mycket damm och fett där, vilket det snabbt blir. Man rengör det enkelt genom att låta det ligga i vatten med en massa diskmedel. Borsta lätt med en diskborste – tadaa – klart.
Byt batteri i din brandvarnare! En billig livförsäkring.
– Om en brand uppstår, stäng alla dörrar och ta dig ut! Kryp längs golvet, för att inte få i dig lika mycket rök. Kom ihåg att instängd rök kan självantända om den blir för varm. Det kallas att ”röken rullar” och kort därefter tar den eld. Vad står det på dina dörrar (på den smala kanten som vetter mot gångjärnen?) B 30 anger att den dörren är beräknad att hålla elden ute i 30 minuter.

Annons
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: