Hoppa till innehåll

Boktips för barn

27 november, 2010

Det börjar bli lite bökigare och svårare att klättra runt och böja sig upp och ner hela tiden. Jag märkte det speciellt ikväll när vi var på biblioteket och vissa böcker är så lågt nere. Visserligen går det bra ännu, men det är tyngre och pulsen känns som den dunkar i hela kroppen. Vi tog W:s vagn, fast han ofta orkar gå långt. Han ser så stor ut i vagnen. Fast eftersom han varit sjuk, märkte jag att det var ett bra alternativ. Då slapp jag dessutom bära på den där jättehögen med böcker, som vi lånade.

 

 

 

Dagens boktips är följande:

1. Du och jag, min lilla kotte av Sanna Töringe. En jättesöt, halvpoetisk utflykt, om kärleken mellan föräldrar och barn.

Utdrag ur boken:

– Du och jag min lilla kotte, säger mamma, vi ska cykla långt idag.
Vi ska se ängar och träd och stenar och hav och kanske möter vi en katt på vägen.
–  Jag vill helst blunda, säger jag.
För när jag blundar ser jag allt jag vill,
som hästar och valar och helst en mus.
– Tänk förresten om jag var en liten mus,
med morrhår och lång svans,
skulle du vara rädd för mig då? frågar jag.
– Inte skulle jag vara rädd för dig, svarar mamma.
Du skulle få sova på bomull i en låda i köket
och bli matad med syltkakor och pizza.

2. Bobby Blåljud hjälper till av Louise Jacobsson. Bobby är en kanin (W älskar kaniner) och polis = bra kombo! En spännande berättelse om en modig hare som tränar mycekt och letar efter en klasskamrat gått vilse från lägerskolan.

 

 

4. Min katt bara sover av Joanna Partis

Varför vill inte min katt leka som andras katter gör? Han bara sover och sover. En kort, lekfull bilderbok om katters hemliga liv.

 

Andra favoriter just nu:

Lilla spöket Laban av Inger och Lasse Sandberg. Det är ju för härligt att läsa om ett spöke som är rädd för monster och som inte alls vill skrämmas. 🙂 Dessutom tycker jag att alla Laban-produkter som finns är så ljuvliga! Vi har en liten filt med Labanmotiv. Älskar den än. Den köpte jag i Sverige, innan W föddes, vid Babyproffsen, om jag inte minns fel.

Naken om baken av Martin Olczak och Anna Sandler. Jag har pratat om den här boken förut, för den är supercharmig! Fast efter att man läst denna får man vara beredd på att höra om banansnoppar och persikobröst. Boken handlar om när man ska vara naken och inte. Inte i skidbacken, men i bastun. I duschen ska man vara naken, men inte affären. Om det inte finns en dusch i affären förstås. Så roligt skrivet, tycker jag! 8)

Märks det att vi läser mycket? En liten kille, ca fem år, var på bibban samtidigt som vi, med sin pappa. Vid utlåningsapparaten var vi före och det tog lååång tid. Efter att vi var klara, fick vi ett långt kvitto över lånet och killen gjorde stora ögon och sa (på finska): Sådär många böcker lånar vi ALDRIG. 😀

 

Annons
4 kommentarer leave one →
 1. 27 november, 2010 07:57

  Kommer inte ihåg men jag tror att det var Einstein som sagt att vill du ha intelligenta barn så läs sagor för dom, vill du att de skall bli ännu intelligentare, läs ännu fler sagor. Så läs, läs och läs. Åtminstone ger man sitt barn en bra språkutveckling och ett stort ordförråd.

  • 28 november, 2010 08:32

   Vem det än var som sa det, är det bra. Ibland tryter orken, när man haft en jobbig dag och inte vill annat än att barnet ska somna! Eller så vill han höra den där samma boken som man läst sjuttioelva gånger. Vi ger ändå inte upp, sambon läser jättemycket också, inte bara för sonen. 🙂

 2. Farmor permalink
  29 november, 2010 01:09

  för vilken ålder dessa böcker + 2år
  tänkte till jul åt mitt kära barnbarn

  • 29 november, 2010 06:51

   Jag vet inte om du hittar just dessa i affären, de är inte helt nya. Om det är ett barn som är van att höra sagor, går det säkert bra med t ex ”Min katt bara sover”, som är lättläst och ganska kort. Jag brukar låna/köpa böcker med sådant tema som barnet gillar just då. Ett tag var det bara ”Halvan och grävskopan” eller sånt med fordon. Det går bra att fråga i affären också, ifall du inte köper på nätet. Många barn är snabba att fatta. Fast boken är rekommenderad från tre år, går det ibland bra när de är två. Man kan ju spara och läsa senare dessutom. Heller så, än superbarnsligt, tycker jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: