Instrumentskötare i Sverige
Det var någon som undrade vad instrumentskötare kallas i Sverige, för just den term vi använder i Finland, finns inte där (finska: välinehuoltaja). Det är alltså det här jag studerar till. 🙂
Nu hittade jag faktiskt lite info om det, för jag var själv nyfiken.
I Sverige ska man vara undersköterska för att jobba på en sterilavdelning eller en sterilcentral. Några ställen använder också ordet instrumentvård. Det är svårt att hitta nån konkret information om det här, det verkar som om många ställen verkar ha en egen avdelning som sköter det som behövs, i anslutning till t.ex. operationssalar och det verkar inte heta något speciellt – vad jag vet.
Sverige är dock en föregångare inom desinfektions- och sterilarbete. Företaget Getinge har sitt huvudkontor i Sverige och de tillverkar många maskiner, även sådana som jag har sett användas här; diskdesinfektorer och ångautoklaver, som de kallas.
Man skulle tro att ordet ”hygientekniker” skulle passa in här, men det betyder lokalvårdare, alltså städare. 😛
Instrumentskötarutbildningen i Finland är väldigt ny. Själva arbetet har funnits längre, men en riktig utbildning fanns först år 1995. En instrumentskötare rengör, desinficerar och steriliserar instrument som används inom sjukvården, t.ex. efter operationer, på laboratorier och vid tandkliniker.
Hej Paradox! Kanske din utbildning kunde leda fram till examen som Steriliserare! Lycka till med studierna! Mvh.
Haha! Ja, det vore väl nåt. Är det nån som vill boka tid? 😉
Hahaa, där fick Herbert verkligen till det! Väldigt intressant detta. Tänk, vilka intressanta arbeten som finns utan att man har den blekaste aning om det.
Ja, verkligen. Jag visste inte så mycket om det här jobbet innan jag hittade utbildningen.
Jag har jobbat på sterilcentralen i Västerås- Var på den tiden hjälpskötare
Fint jobb o lärde mig många namn på intrument och att sätta ihop olika sett.
Minns att vi torkade många instrument torra förhand
Nämen va roligt att få en kommentar från nån som har jobbat med detta i Sverige! 😀 Tack ska du ha.
Nuförtiden torkar man inte så många instrument för hand, inte ens direkt efter tvätten, utan de ska kontrolleras och sen sättas in i torkskåpen. Sen i autoklaven. 🙂 Fast undantag finns ju alltid.
Hey babe.. finns faktiskt även ett annat namn för steriltekniker. Det är riggare. När jag arbetade på Pharmacia arbetade jag som seniorprocesstekniker och riggare. Jag hade fått utbildning att arbeta i rena rum via dessa arbeten. Då fick man gå omkring med hårskydd, ansiktsskydd, overall, skydd över skor och engångshandskar. Liknade mer en alien än något annat på den tiden. He he
Naaajs! Det var ett obekant ord. På Google hittar man inte så mycket om det, det handlar mest om andra slags ”riggare”, på byggställningar och båtar. Svårt ord det här. Det är säkert en ganska ny utbildning i Sverige också, kraven spänns åt varje år i och med nya standarder från EU osv. 🙂