Hoppa till innehåll

En massa böcker och bebisprat

26 oktober, 2010

Det är tvära kast mellan känslorna här. Jag läste i nån faktaruta om graviditeten i vecka 16&17 och det stod bland annat att humöret kan vara som en tonårings – det svänger hit och dit.

Jag och sonen har haft kvalitetstid som heter duga ikväll, när vi gick till bibban tillsammans. Mitt duktiga barn, det var så roligt! När han var liten ville jag verkligen inte ha med honom, eftersom han bara rev ner böckerna och sprang runt allt vad han orkade. Nu, plötsligt, går allt jättetoppen och jag är både förvånad och superglad. 😀

Han leker i lekhörnan, jag kan se på böcker utan att behöva oroa mig över att han försvinner. Han är med och väljer böcker. Vi sitter och läser tillsammans och han sitter helt stilla, tills boken är slut. Två böcker på rad! På biblioteket! 😀 Jag njuter av dessa stunder då det är bara han och jag, för jag vet att det kommer att ändras i vår. För tillfället i alla fall.

De har bra utrustning vid stora biblioteket. W returnerar böcker själv, han kan trycka på knappen och vänta på grönt ljus (innan man sätter nästa bok på bandet).

Han kan vara med och låna nya böcker, han kan välja själv. Och han kan låna de nya böckerna i robotmaskinen. Den står på lagom höjd för barn och en mus skrattar ett lustigt ”Muhahaha!” när boken har gått genom och är lånad. Sen kan man skjuta in boken i maskinen och den kommer ut längst ner. Om nåt går fel lyser musen rött och håller för ögonen. 8)

På hemvägen har vi vagnen, för jag orkar inte bära 26 böcker. Nytt lånerekord tror jag det blev förresten, men ingen stoppar oss, så jag antar man får låna så många böcker. Vi läser massor. Dagens ”svåra bok” handlar om döden, om ett barn som förlorar sin farfar. Jag försöker låna böcker med anknytning till vårt liv. Nyligen har vi läst om att bli storebror och att få tvillingar.

William pratar i vagnen:

Gaga-gaa. Mamma, jag är bebis! Jag vill leka med mamma Stenberg!

(Jag tror förresten det här med bebishärmandet som han håller på med också har att göra med att han är i bebisgruppen i dagis, 1-3 år. Han ska få byta grupp i månadsskiftet till 3-5-åringar, det är dagis som själva föreslog det, för nu finns det plats där igen. Hurra, bra, säger jag!)

Fast när vi kommer hem, säger jag stolt:
Du var jätteduktig, jag är så glad att du inte sprang iväg, mitt duktiga stora barn. Och vi kramas.
Jag är stor! Jag är storebror, säger W stolt. Fast jag förklarar att han inte är storebror riktigt än.

Dagens barnbokstips:

1. Om att vara olika. Om att ha två pappor och en mamma. Och om att prutta med armhålan och det är svårt att låta bli, fast man är på en fin fest.

Värsta prutten Lolly! av Åsa Karsin

2. En helknasig bokserie, om Prick och Fläck, två kaniner som hittar på tokiga saker. Först tyckte jag den var bara konstigt, men W älskar dem! Vi har läst fler, men just nu har vi ”Prick och Fläck degar”. Prick och Fläck tandtrollar var en storfavorit, som inte var skrämmande, utan rolig. Och den innehöll en extra sång om tandtroll, längst bak i boken. Sången hade samma melodi som ”Blinka lilla stjärna”.

Annons
6 kommentarer leave one →
 1. SivÖ permalink
  26 oktober, 2010 07:14

  Visst har vi ett underbart bibliotek! Och oj, finns det en tandtrollsbok med Prick och Fläck? Den har jag inte sett, måste leta efter den nästa gång vi går till biblioteket. ”Prick och Fläck på pricknick” var storfavorit hos oss. A höll länge på och visade hur myggorna flög och hur Prick och Fläck måste skaka filten då där fanns myror.
  Just nu läser vi ”Småflodhästarnas äventyr” (två gånger i kväll), ”Knacka på” och ”Bu och Bä städar”. Tur att böckerna kan återlämnas då man börjar tröttna på dem…

  • 27 oktober, 2010 06:26

   Ja, det är jättehärligt! Jag är inte annars någon bokmal (orkar inte läsa så mycket själv, borde läsa mer) men jag älskar barnavdelningens böcker! Vi har också läst om Pricknicken, fast tandtrollen var roligare, tyckte W. En annan favoritbok är ”Lilla stora Ludde-boken” som han skrattar så hjärtligt åt. Där förekommer roliga fraser som Vem har lagt en potatis i min ficka? och sånt knasigt. ^^ Vi läser samma bok på finska.

   Knacka på och Bu och Bä har också varit favoriter, men jag tycker de är lite för korta ibland. Jag vill ha lite mer text. 🙂

   Ja, skönt då man kan låna nya och det är gratis! Lyx!

 2. annepauline permalink
  27 oktober, 2010 09:58

  Va!? Lånade du 26 böcker!? Jag brukar låna ca 10 och tycker det är mycket. Men å andra sidan köper jag en förskräcklig massa böcker för att jag inte orkar vänta tills nyutkomna böcker kommer ut som pocket eller kommer till biblioteken. Nu har Arto Paasilinna kommit med en helt ny bok. Tror du jag kan vänta ett helt år med att köpa den då den kommer som pocket? Nehedå, den köper jag PANG på en gång!

  • 28 oktober, 2010 06:39

   Ja, fast det är alltså barnböcker, vi läser flera varje kväll så det behöver finnas ett lager. Jag själv lånar inte så mycket böcker åt mig själv. Brukar läsa lite grann när jag har lust (borde faktiskt läsa mer än jag gör) och då har jag nästan alltid nån bok i hyllan att ta till, nån pocket jag köpt tidigare eller nåt sånt.

   Vill man verkligen ha en bok, köper man den. Gubben köper ofta böcker och ibland köper han pocket, men ibland med hård ryg, om det är nån bok han verkligen väntat på. ^_^

 3. Johanna permalink
  27 oktober, 2010 03:38

  50 böcker får man låna i taget i Åbo vet jag! Men inte lika mycket musik och film och så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: