Hoppa till innehåll

Rådgivningskontroller?

26 oktober, 2010

Huu va trött jag har varit de senaste dagarna. Det är också därför humöret tryter ibland, fast jag fortfarande känner mig rätt så glad för det mesta. 🙂 Kanske det vore dags att mäta Hb, fast jag hade 130 i början av graviditeten? Jag är faktiskt lite sur över det här rådgivningssystemet här i Åbo. Jag har ju varit på en inskrivning och ett ultraljud, men inget annat erbjuds förrän i slutet av graviditeten. Jag sa till min kontakt att ”det blir ju länge att vänta till mars”, så hon satte in en extra tid i november. Alltså när jag är runt vecka 20, i mitten av graviditeten. Jag har för mig att jag sprang hela tiden på kontroll vid MVC i Sverige, den första tiden! Men här… nej, är man omföderska får man klara sig själv.

Nu blev det ju förstås lite extra ultraljud för att det står GEMINI med stora bokstäver i mitt rådgivningskort; alltså: jag väntar tvillingar. Ungefär i vecka 20 är det struktur-ultraljud och för tvillingmammor följer sedan mer ultraljud minst var fjärde vecka efter det. Det tycker jag är bra. 😀 Hoppas allt är bra med Bu&Bä. So far, so good. Jag tycker mig förresten ha känt några små, små fosterrörelser av dem de senaste dagarna, det är ju en bekant känsla nu. Det känns alltid som en milstolpe i graviditeten. ^_^ Dessutom är det mest mysigt när det först börjar, då man inte blir så hårt sparkad här och där, och får sova rätt så bra fortfarande.

Lånad från minti.com

Jag hittade förresten en bild på en tjej som är gravid i vecka 36 med tvillingar. Omg… huge! Ska jag bli sådär!? O_o Kan man röra sig då?

Men är det så för er andra också, annorstädes i Finland, att man har såhär få rådgivningskontroller? Självklart får jag ju ta kontakt om det är nåt man undrar över, men det är inte samma sak som att följa upp något.

Annons
11 kommentarer leave one →
 1. Ulrika permalink
  26 oktober, 2010 10:38

  Grattis till tvillinggraviditeten!! Vi väntar barn nr 2 ( blir nästan exakt 2 år mellan 1 o 2 an:) )
  Här var jag på inskrivning i v 12, och efter det har vi rdg ktr 1 ggr/ månad fram till typ v 36 då det blir 1 ggr/vecka.
  UL ktr hade vi i v 11 och 20. Och jag förstod att jag ännu ska på åtm 2 UL än före beräknade tiden är här.
  Helt OK med dessa ktr, vill ju veta att allt ok med bebin, men så som den sparkar och slår kullerbyttor så e d ingen fara:)

  • 26 oktober, 2010 05:46

   Tack och grattis till dig med! 😀 Precis, du går en gång i månaden och det tycker jag är bra. Men här ska man gå en eller två gånger per GRAVIDITET?! Om man inte vill nåt speciellt. 😦 Visserligen oroar jag mig inte så mycket, men ibland vore det bra att prata om saker som kanske känns lite dumma att fråga.

 2. 26 oktober, 2010 10:43

  I ”mellersta österbotten” gick jag, efter v.17, en gång i månaden också med barn 2.
  Riktigt i slutet går man, tror jag, varannan vecka. Det här var visserligen ”way back in 2008” 😉 .
  Jag tycker mig ha läst att du inte belv såå stor med W, eftersom du är såpass lång. Jag tror du kommer klara detta med bravur :-), du är som gjord för att bära tvillingar ;-).

  • 26 oktober, 2010 05:47

   Det låter vettigt, det system de har här är inte alls bra. Fast nu vet jag ju inte om det blir fler kontroller pga en tvillinggraviditet, men inte ens när jag fick beskedet på UL, fick jag nån ny eller extra tid, vilket jag tyckte man borde ha fått.
   TACK, det var fint sagt!

 3. Anette permalink
  26 oktober, 2010 11:50

  Fick ju mitt andra barn i juni och jag gick 1 gång i månaden fram till vecka 30, då gick jag varannan vecka fram till vecka 35-36, efter det varje vecka. Lika täta kontroller som med mitt första barn. Däremot kunde jag dra ut det själv till 5-6 veckor mellan besöken i början då jag hade så mycket på G. Men erbjuden besök varje månad blev jag. Detta är i Jakobstad.

  • 26 oktober, 2010 05:49

   Ibland är vissa saker bättre på en liten ort. I alla fall det där med besöken. Där sparar man inte in. Sen kan man ju ha olika åsikter om det där med att föda på ett mindre sjukhus/mindre ort. Tycker det är dumt att man sparar in på mödravården, det är fel ställe att spara in på.

 4. Mama5 permalink
  26 oktober, 2010 06:49

  Hei Bitte!
  Minä kun odotin kaksosia kävin todella usein neuvolassa koska kaksosraskaus on niin sanotusti riskiraskaus. Kävin joka kuukausi ja sitten loppua kohden vielä 2 krt kuukaudessa. Ja joka lääkäri tarkastus tapahtui äitiyspoliklinikalla eikä neuvolassa. Siellä sitten ultrattiin joka kerta. En tiedä onko siitä mitään apua siis siellä neuvolassa käydä mutta minusta pitäisi asiassa kuunnella myös äitiä. Jokainen kokee raskauden ja sen tuomat asiat eritavalla. Yksilöllisyyttä myös neuvola palveluihin,minusta!

  Minulla oli neuvola aika 3.6 kello 13 ja pojat syntyivät 3.6 18.50. Ja neuvolassa ei huomattu mitään omituista eikä minun olossanikaan ollut mitään erikoista. Synntys yllätti kyllä kaikki. Pojathan syntyivät 2kk liian aikaisin niin en todellakaan ollut valmistautunut yhtään vielä synnyttämään.
  Sinä voisit ihan hyvin pyytää lisä käyntejä neuvolaan,luulisi heidän toimivansa äitien parhaaksi.
  PS. Kahden vauvan potkut on kyllä hauskan tuntuista alkuun kun yhtään ei tiedä kuka potkii minnekin. Loppu raskaudessa jo aika hurjaa menoa!
  Tsemppiä arkeen 🙂 🙂

 5. Annamanna permalink
  26 oktober, 2010 07:21

  Hej
  Här var det rådgivning en gång per månad. Efter vecka 20 så gjorde jag besök på mödrapoli en gång per månad oxå. Viktigt att följa tvillinggraviditeter med UL och se att barnen växer jämt (annars tvillingtransfusion). Låter faktiskt helt knäppt ifall du inte skulle ha nån kontakt med rådgivning eller mödrapoli förrän i mars…
  Annamanna

 6. 27 oktober, 2010 04:58

  Det låter konstigt. En gång i månaden har nog varit det vanliga, men jag kan inte svara på om minimimängden besök som kommunen är skyldig att erbjuda är mindre än så. Enligt Therapica Fennica http://www.therapiafennica.fi/wiki/index.php?title=%C3%84itiysneuvola verkar det också fortfarande vara en gång per månad som rekommenderas efter vecka 20, och tätare kontroller mot slutet av graviditeten. Tyvärr hittade jag inga uppgifter om när sidan är uppdaterad.

  • 27 oktober, 2010 06:19

   Tack för att du kollade upp det! 🙂 Jag tänkte inte ens på det, fast jag annars brukar googla en massa saker. Jag ska till rådgivningen om en vecka, då jag har just det där ”extra” besöket. Jag ska fråga då. Det är i och för sig bra om allt är okej, att man inte behöver gå så ofta. 🙂

 7. 27 oktober, 2010 04:58

  *Therapia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: