Hoppa till innehåll

Support och besök

1 oktober, 2010

Idag började vi skoldagen med data. Eller ADB, som man säger i Finland. Ingen i Sverige har en susning om vad det är. Asian Development Bank? Vi jobbade med att söka olika grejs på internet (t.ex. ta reda på vad en enkelresa till Uleåborg kostar för en krigsveteran och annat skoj) och sen jobbade vi med Excel. Problemet med vår lärare är att hon bara skriver ut uppgifter och låter oss jobba. Sen får vi fråga om det är nåt vi inte kan.

Tänk dig en grupp människor mellan 20 och 55 år. Hur olika är inte de? Vissa har tagit datakörkort och kan en hel del, andra kan inte skriva ett mail eller logga in och bifoga filer i mailet. Själv satt jag och försökte jobba med tabeller i Excel, att låsa celler och räkna medelvärde, summor och procent – vilket inte är svårt bara man är noggrann. Sen såg jag ju att vissa behövde hjälp och andra frågade mig, eftersom läraren inte hann med ens hälften. Vilket ledde till att alla började fråga mig.

Det är skoj, jag tycker om att visa sådan jag kan, men stötte på problem med finskan när jag skulle tala om varför man måste låsa en cell när man kopierar en formel, så att formeln bara byter rad på den ena algoritmen. Det är liiite svårt att förklara det där på finska så det blir begripligt, men det gick hyfsat. Kanske jag borde byta bransch till ADB-undervisning? Haha, nej, jag skulle bli knäpp på att behöva veta allt. Vissa kan mycket mer än jag, men de orkar inte alltid visa. Förresten så är jag jättesugen på Windows 7 och Office 2010. 😛

 

Vi var på studiebesök för tredje gången också. Idag stod kirurgiska avdelningen på stadssjukhuset på schemat. Eller rättare sagt deras avdelning för instrumentskötare. Vi hade skyddskläder (hah, visst är vi snygga? :D)och skoskydd och desinficerade händerna flera gånger, när vi gick genom deras luftslussar. Intressant, men bullrigt och bökigt. Självklart gick alla skötare på rast medan vi var där. Det var ju inge bra! Jag ville se dem in action.

 

Ute visar hösten sig från sin vackraste sida. Det enda tråkiga är att det blåser kallt. Fast va skönt solen värmer på dagen. 8) På hemvägen köpte jag Ben&Jerrys-glass, lite godis, välling och fil. Och sån där saftis som man fryser in i små tuber. Om jag ännu fick Jaffa och Cokis (ihopblandat ska det vara) skulle jag ha prickat in de flesta av mina gravidnojor. 😛 Eller en BigMac.

Annons
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: