Hoppa till innehåll

Sjukskriven?

1 oktober, 2010

Jag läste på ett svenskt forum för tvillingföräldrar att man blir sjukskriven senast i vecka 25, när man väntar tvillingar. What? Är det här sant? Gör man så i Finland också?

7 kommentarer
 1. Ulrika permalink
  1 oktober, 2010 03:19

  På mödrapkl (centralsjukhus) där jag jobbar så sjukskriver vi automatiskt tvillingmammor i v.28 pga risken för för tidig förlossning. Vet inte om det är precis samma sak överallt. De allmänna föreskrifterna/råden från universitetssjukhusen är lite luddiga på den punkten.

  • 3 oktober, 2010 03:06

   Okej, det verkar som om det kan komma en sjukskrivning ändå, fast tidpunkten inte är säker. Jag tänkte faktiskt inte på nåt sådant, men nu vet jag om det.

 2. Tvåbarnsmamman permalink
  1 oktober, 2010 03:52

  Nej, det är inte så… Här blir alla behandlade som individer. 🙂

 3. Linda permalink
  3 oktober, 2010 05:17

  Nej, det är med trillingar man blir sjukskriven i vecka 25. Annars har jag tvillingar, så du får gärna mejla mig om du har frågor eller funderingar. Som en tröst kan jag berätta att jag hade exakt samma känslor angående tvillingar som du. Man tänkte på hur jobbigt det skulle bli på samma gång som man tänkte att man borde vara tacksam och känna sig utvald.

  • 3 oktober, 2010 09:27

   Tack. 🙂 Fast i Sverige är man tydligen mer petig, där sjukskrivs folk snabbare. Fast det är säkert olika där också. I Finland får man ju mammaledigt en vecka innan beräknat datum, men i Sverige finns inte alls nån sån regel. Man kan jobba tills man föder, om man så önskar.

   Det är väl så att man funderar fram och tillbaka. Och känner sig lyckligt lottad. Och ibland helt horrified! Eller nej, det har jag inte kommit till än. Jag njuter av tiden också, då vårt (hittills enda) barn sover och man vet att det sover hela natten!

 4. mammvaranaviko permalink
  3 oktober, 2010 07:13

  Jag arbetade på livsmedelsaffär när jag väntade och blev sjukskriven redan i september (grabbarna var beräknade till 11 januari) p.g.a allt lyftande och att jag nästan svimmade på arbetet en morgon. Så räkna med sjukskrivning, beroende på hur du mår, för de kan trycka på lite här och där. 🙂
  Jag kunde inte ligga på rygg, och en sak till, alla och jag säger ALLA sa att tvillingar kommer vanligvis en månad för tidigt, så vi väntade på luciabarn. Jag gick över tiden, de är födda 18 januari. OCh då försökte de sätta igång förlossningen tre gånger. 🙂

  • 3 oktober, 2010 08:20

   Okej, det var bra att veta. Som jag sa till en annan; det är liksom gammalt, fast nytt allting igen. Det känns visserligen bra, för de här extra kontrollerna är på nåt sätt trevliga (så länge de inte hittar nåt fel och så) och man känner sig extra ompysslad – inte bara lämnad med ett par rådgivningsbesök och så säger de; ”Jamen du kan ju redan det här, omföderskor brukar vi inte kolla så ofta” osv. Sparåtgärd på fel ställe om man frågar mig.
   Men i alla fall. Jag har kunnat ligga på rygg än så länge, men mår ännu lite illa och har ibland hjärtklappning. Tror att det beror på den ökade blodvolymen, för det är bara ibland.

   Och se där, du gick över. Få se hur det blir med mig. Jag vill INTE bli igångsatt igen, den saken är säker. 😦

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: