Hoppa till innehåll

Rix rax

12 september, 2010
Påminn mig igen om varför jag går till Rax. Det luktar instängt matos och sur fetaost i lokalen och det är alltid fullt på söndagar. Dagens svar på detta var att jag ville gå nånstans och äta med William och jag vet att de har mat som funkar för honom där. Och som inte är så dyrt. (Plus att jag tycker det är apjobbigt att göra två varma måltider varje dag!)
Vi kom dit och det var fyra personer för mig i kön. Jag satte William vid ett bord och körde undan vagnen (hade den med för vi skulle gå ganska långt idag och dessutom handla). Under den där tiden med kläder och vagn, hade det hunnit komma in sex nya killar till kön vid kassan och det började bli fullt. Alla bord, utom ett med fyra tomma platser – och mitt och W:s bord – var upptagna. Jag väntade en stund för kön skulle dra undan. Det var tydligen ett jättemisstag.
Kassatjejen höll på att lägga upp mer mat vid buffén när jag frågade om jag kunde betala. Jag var vrålhungrig (och sur) och Wili satt ensam vid bordet en bit bort, men han satt stilla. Duktiga killen.
Du får nog vänta några minuter”, snäste kassatjejen, tittade bort och fortsatte med mat vid buffébordet. (Hallå, kundservice?)
Sen kom hon äntligen. Och då frågade hon ifall de där andra, sex väntande killarna, var före mig.
Nej, jag var här före dem, men jag skulle sätta min son vid bordet”, svarade jag på finska.
Ja sääkert”, svarade de unga scoutpojkarna på svenska.
”Ja, men det var så”, försökte jag, vändande mig mot pojkarna. ”Det finns ett bord ledigt och två platser vid vårt bord, ni kan få sitta där”, erbjöd jag mig.
Nä, det är lugnt, ta det bara, vi väntar på ett annat bord som blir ledigt”, sa en av killarna och gjorde en uppgiven rörelse med handen.
Jag tittade ner, tog fram pengar och betalade för W och mig. Kassörskan verkade sur.
Du ska komma hit till kassan och betala först!”, sa hon surt. ”Annars går det såhär!”
Jag svarade inte. Var i helsike finns det nån sån skylt? Ingenstans? Och det är inte alltid sådär mycket folk. Dumma brud! Jag hade inte fel! Det är inte fel att sätta sitt barn vid ett bord och vänta. Förresten fattade hon nog inte vad vi sa.
Den där grejen lade lite sordin över resten av besöket. Jag kände mig ivägen och som att jag tog upp en plats som inte var min, trots att pojkarna med sina stora rinkor, fick plats 5-10 minuter efter mig och mat samtidigt. W var jätteduktig och åt mat och en massa glass. Sen stannade vi och lekte i lekhörnan.
Jag bad faktiskt killarna om ursäkt för att jag verkat så otrevlig, och sa att jag mest var rädd att sonen skulle springa iväg och att jag var lite arg på hon i kassan. De var trevliga och sa att det inte var nåt problem alls.
Fast när jag såg den där maten, speciellt korvarna och köttbullarna, tänkte jag att Kniven mot strupen-Alexander verkligen skulle ha något att säga till om de här uppvärma färdigprodukterna. Kanske var det min gravidmage som sade ifrån, kanske bara ”kvalitén”. Jag vet att det är billigt, men ibland tycker jag att det är lite ofräscht på Rax. Och jag tycker att hon i kassan skulle ha kunnat vara lite schystare.
W:s pappa har varit i Stockholm helgen och sprungit halvmaraton. Eller är, heter det ju, han kommer hem tidigt imorron. Jag fick en ledig fredagskväll, som dock mest blev tråkig, så den spenderade jag dels i telefon med mamma och mellansyrran. ❤
Idag har det varit kalabalikdag med W. Han vill jätteofta klättra på mig, hårt och oförsiktigt. Det märks att han behöver sin pappa, för de busar på ett helt annat sätt. Riktiga killtag, brottas lite. Mammor är inte bra på sånt och det ska de inte behöva vara. Det jag mest av allt är rädd om nu, är förstås magen. Vilket jag säger till William. För det mesta går det hem, men ofta är reaktionen motsatt och han vill ligga och sparka på min mage eller vrida sig över mig när jag ligger. Blä också. Är det här nån killgrej eller gör flickbarn såhär också? Jag har inget minne av att mina syrror skulle ha gjort såhär nånsin. Fast jag kan ha glömt. (a)
”Jag är ingen klätterställning och du får inte sparka mig”, förmanar jag om och oooom igen.
”Jåå, mamma du ÄR klätterställning”, svarar han trumpet.
Sen sover han, som en ängel ligger han där i sängen, med sina mjuka, böljande lockar. Nybadad i rena sängkläder. Säger att jag är fin. Då glömmer man det dumma och undrar varför man varit så arg under dagen. Det är tvära kast när man umgås med en treåring. Fast mycket hellre är jag med en treåring, än en som är två eller ett.
 
Annons
9 kommentarer leave one →
 1. Yvonne permalink
  13 september, 2010 03:41

  Vissa borde inte jobba med kundbetjäning… alla kan förstås ha en dålig dag men man tycker att det finns de som har dåliga dagar lite för ofta eller låter det synas lite för tydligt.

  Jag minns faktiskt inte hur det har varit med det där klättrandet. Jag kan ju också ha glömt. Men varken maken eller jag har brukat brottas med våra barn, och de två äldre har inte brottats med varann heller. De två yngre, som är pojkar båda två, har nog kunnat brottas lite med varann ibland när de var mindre. Dottern lär ha brottats vid dagis (där det var tillåtet), men just den sortens busande har jag aldrig gillat…

  • 13 september, 2010 07:56

   Jag tror det handlar om stresshantering. Det är klart att det inte är så mysigt när det kommer en massa folk, men det där borde de ju ha varit med om förut och i så fall sätta upp lappar eller skyltar som de kan hänvisa till; såhär gör vi nu. Kanske är det ett tecken på ålder när man börjar gnälla om sånt där, det kanske inte var nån stor sak för nån annan än mig.

   W klättrar inte hela tiden. För ett år sedan bad de oss på dagis att låta honom klättra och hoppa mer, pga att de tyckte han hade så ”väldigt dålig motorik”. Jag förstår inte riktigt. Ingen har klagat på något sådant sedan dess, men han har ju växt också. Sen är det klart att barn bli rastlösa i en liten lägenhet, när de borde få vara ute och busa. 🙂

 2. 13 september, 2010 05:13

  Hehe, men snart har du en till där som så småningom blir ett och sen två…:D Men, du har rätt! Samtidigt som det är tvära kast med treåringarna, så kan man ändå börja förklara saker och ting för dem så att de förstår. Det blir lättare hela tiden. Fast ibland undrar jag nog om våra döttrar över huvud taget har öron. Tror inte det. Klättergener har de i varje fall inte. De kan klättra lite på sin pappa när han ligger i soffan, men inte annars och aldrig på mig. Skönt. Hoppas du får W att fatta att hyresgästen i magen inte gillar när någon bankar i väggarna!

  Sen, om kundbetjäning… Åbobutikerna är ju bara höjdare på kass betjäning. Får man ett smile i kassan, blir man ju nästan rädd. Niin Åboa. Rätta mig om jag har fel! Nu är det faktiskt ett år sen jag varit ute på stan i Åbo senast.

  Och Rax. Äckelpäckel. Tycks vara lika skitigt och osigt överallt. Men idén är ju bra och lekhörna alltid plus. Vad tar dom för pris på barnportionerna? Och vart ska man gå då när man vill äta ute med kidsen, har man så mycket val egentligen? Känns som en evighet sen vi ätit ute senast, på riktig restaurang, hese och ABC räknas inte!;)

  • 13 september, 2010 07:51

   Haha, jag vet. Det är det som är så ironiskt, med en liten till på gång. 😛 Men det kommer ändå inte att bli likadant som med första barnet. Det blir väl värre. Haha! Nej, nu ska jag sluta var så positiv.
   Jag vet faktiskt inte vad jag ska säga om Åbobutiker. I vissa ställen får man riktigt bra service, till och med på svenska när de hör att man pratar svenska. Beror väl på var du menar. Jag är trots allt inte ute så mycket, varken och äter eller shoppar. Det blir mest samma ställen.

   Rax… De tar bara 1,95 för barn 1-4 år, vilket är synnerligen bra! Och jag hade själv en kupong (får den lite då och då) så jag kunde käka för 6,95. Sen får man betala en euro till per knopp för glass förstås. Jag har faktiskt ätit ute lite då och då, lunch och så. Och ibland på Red Hot Chilis eller nåt med sambon. Fast det känns ganska alldagligt, de har inte så dyr mat och inte så lyxig. Däremot har Cantina Azteka både bra mat och bra service.

 3. 13 september, 2010 06:45

  I kampen mot dålig kundtjänst har jag börjat vända på klacken och traska ut. MYCKET tillfredsställande! Det finns inget värre än att betala pengar åt någon som är otrevlig och sen sitta och otrivas och känna sig ovälkommen. Men gör man alltid det så kan det ju hända att man en vacker dag inte har ett enda ställe som är godkänt och bara får sitta hemma…

  Men uschh! Vad respektlöst av både kvinnan och pjasarna att bete sig så där mot dig som var där med ett barn!

  • 13 september, 2010 07:53

   Jag var för hungrig för att gå ut! De där killarna var ändå ganska schysta, jag tyckte det var kassörskan som borde ha styrt upp det hela lite snyggare. Eller ha varit lite tydligare och sagt: ”Nu gör vi såhär”, istället för att lämna en med skammen. Fast mat fick vi ju. 🙂

 4. Anette permalink
  13 september, 2010 10:59

  Här har vi oxå en som klättrar och klänger. Speciellt när jag sitter och ammar lillebror så ska det hängas på mina ben, oajaj va sjukt det tar. Min mamma (som har 3 flickor och en lugn pojke till sist) tycker detta beteende är mycket märkligt medan svärmor ( 3 pojkar, 2 flickor) tar det hela med ro. Även om vi är ute mycket och busar av oss så ska det ändå brottas inomhus ( ”jag stångar dig mamma”, eller ”jag slänger mig från gren till gren” mina ben då som är grenar).

  Kan oxå hålla med om Rax, var till Vasa Rax förra veckan och var besviken på maten, speciellt salladsbuffén var kass. men plus för lekrummet 🙂

 5. 14 september, 2010 05:48

  Rax är inte ett matställe, det är ett ställe där man testar om man klarar av stressiga situationer eller om man behöver nåt lugnande. Har man inte slagit ihjäl eller ens skällt ut nån innan man gått därifrån ska man ha en guldstjärna. Maten är bara till för att man ska ha nåt att göra under tiden. Överlever man 100 besök kan man ta det med i CVn om man söker till flygledare eller polisskolan eller liknande som bevis på att man klarar av stressig miljö.

  • 14 september, 2010 07:20

   Haha, det var dagens! Tack för smajlet. Lite sådär känns det faktiskt ibland. 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: