Hoppa till innehåll

Gilla på FB

29 augusti, 2010
Ikväll skrev jag följande statusuppdatering på FB.
Det är ganska korkat skrivet av mig. Jag menar inte själva innehållet, utan det att jag har två eller flera påståenden i samma uppdatering. Det är jättevanligt och jag gör ofta samma miss, för att jag tycker jag har så mycket att säga. För vad är det folk gillar? Gillar de att det är sand i vår säng? Knappast. Eller vad vet jag, det är kanske nån som tänkt, hahaha!  Eller så är det nån annan som känner igen sig. Eller så gillar de också att sanden fryser fast. Eller så tyckte de att det var lite roligt skrivet.
Jag vet ju egentligen att många drar på munnen och det är det dom gillar, men om man analyserar faktumet hur vi funkar och varför vi klicka Gilla, märker man att Gilla inte nödvändigtvis har samma betydelse som ”tycker om”.
Ett ”gilla” på Facebook har gått ifrån sin ordagranna betydelse. Det kan ofta blivit betyda ”ah, du också!” eller ”haha, I know that feeling” eller ”Sant, så sant”, förutom att man  faktiskt tycker om det personen skriver. Det kan vara en beundran, en suck av lättnad eller en hälsning om att man fortfarande lyssnar på vad någon skriver/säger.
Jag hör själv till dem som ofta räknar upp fler saker i samma uppdatering (eftersom jag har svårt att fatta mig kort),  – det gäller här på bloggen också – men det är inte alltid så bra. Man borde skriva kort och koncist om man vill ha respons, vilket de flesta vill ha. Varför?
För det första: Ju kortare man skriver, desto oftare läser folk det. Såvida det inte är frågan om en allvarlig olycka, barnafödande eller andra stora händelser. Det är så mycket info som passerar förbi oss i alla medier och i vänners uppdateringar, att man inte orkar reagera på allt. Man orkar helt enkelt inte kommentera allt, ingen gör det.
För det andra: Att blanda ihop flera påståenden, i stil med ”Åh, nu har lillan feber igen, vet inte vad jag ska göra.. vi går till läkare imorron om det inte blir bättre. Ikväll såg vi en underbar film tillsammans!” blir en aning svårt att gilla. Man gillar väl inte att nån är sjuk? Ibland brukar folk då istället kommentera och säga att ”ja, jag gillar inte att ni är sjuka, men filmen låter mysig” istället.

Nedanstående status  är inte heller skriven med eftertanke, om man ska vara kritisk. För hur ska jag veta om nån annan också gillar Smallville eller om segling eller att jag städar och diskar? (Vissa saker är ju uppenbara, men ändå.):
Att gilla är en kort och enkel utväg att visa sitt intresse för vad nån annan skrivit. Eller att gilla en kommentar. Istället för att skriva ”ja, precis så”, klickar man Gilla på ett givet, roligt eller fyndigt svar på ett inlägg, för att ge en vänlig nick åt personen, så man slipper upprepa sig i en kommentar med ett ”ok” eller ”japp!”.
Facebook och sociala medier i allmänhet är intressant. Jag skulle gärna skriva en hel bok om det, ifall mina support troops skulle tycka det var nödvändigt. Just nu känns det inte så. Intressant är det dock fortfarande, hur man genom lite lathet (eller faktiska intresse) Gillar en massa inlägg på FB. Då slipper man ju skriva. Jag tror ibland det är lite lathet i att gilla saker istället för att skriva en kommentar, vare sig det är på bloggar, tidningar, recept eller Facebook. Allt ska gillas. Annars får det va.
Bitte gillar: det här inlägget.
(Men varför egentligen? Och vilken del av inlägget?)
PS. Jag hoppas jag inte skrämde bort någon från att Gilla/Like/Tykkää. 🙂 Jag tycker bara om att fundera på hur människor reagerar och interagerar.
Annons
8 kommentarer
 1. Yvonne permalink
  29 augusti, 2010 07:19

  Ibland brukar jag också känna mig föranledd att påpeka vilken del av en status jag gillar… har sett att andra också gör så. För visst kan gilla ha en massa betydelser i det här sammanhanget, precis som du skriver 😉

  • 29 augusti, 2010 07:37

   Ja, jag med, väldigt ofta. När jag själv skriver vill jag säga så mycket, men tycker det känns tjatigt att skriva tre olika statusuppdateringar. Tycker jag i alla fall. Fast kanske man borde det, dela upp det? Eller skippa en massa strunt och ta det viktigaste. 😛

 2. Åsa permalink
  29 augusti, 2010 07:49

  Jag har en kompis som gillar nästan allt hon läser, tror att vissa klickar det som en kvittering, ”nu har jag läst”. Ibland kan det bli helt fel med gilla…

  • 29 augusti, 2010 08:10

   Det… har jag inte varit med om. Så ja, det blir lite knasigt då. Jag förstår poängen dock. Det är mycket som är knepigt med FB, t ex det här med vänner. Vem ska man lägga till? Vissa lägger till alla, medan många har svårt att förstå varför man ska behöva vara vän med alla som man ens känt lite. Det behöver man ju inte heller, men det blir lätt ett klick här och ett klick där på nån som man känner igen .Fast det där är förstås en helt annan femma.

 3. inges permalink
  29 augusti, 2010 08:08

  Det kan bli lite galet ibland, som när yngsta ättelägget också skrev två påståenden i ett FB inlägg, varav det andra handlade om att han skadat sitt knä och hans kompisar gillade det. Men vad de gillade var det första påståendet.

  • 29 augusti, 2010 08:24

   Oftast brukar man förstå vad folk menar, men jag tycker ändå fenomenet att gilla allt är lustigt. Och så rycks man själv med att göra samma saker!

 4. Barbro permalink
  30 augusti, 2010 05:59

  Dina funderingar om GILLA passar helt in på hur jag tänker,så därför trycker jag på GILLA på det sista du kommenterade här.
  Sen Gillar jag att du tog mig som vän på FB fast vi inte känner varandra.
  Ha en bra dag.

 5. 30 augusti, 2010 06:29

  Hej om du skriver en bok om facebook skulle jag läsa den! 🙂

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: