Hoppa till innehåll

Bitte syr: Barnsligt lakan

25 juli, 2010
tags: , , ,

Jag har sytt lakan förr, men då har det handlat om att förminska ett vuxenlakan till barnstorlek. Med andra ord har jag bara klippt bort en sida eller en bit. Eller förrsten, ett lakan har jag faktiskt sytt från en restbit av typ från Eurokangas.

För ett tag sedan hittade jag en massa fina tyg på Ikea (såklart). Barnslig heter tygen. Jag gillar kontraster, så jag skapade ett lakan med flodhästar på ena sidan och en massa andra djur på den andra. Jag tyckte det blev ganska bra.

Det är inte så lätt att sy lakan, man borde pressa, mäta och vara riktigt exakt för att få den perfekta, så att tyget inte ”drar” nånstans på en sådär stor yta. Jag är inte SÅ supernoggrann, det här blev okej ändå, fast det kanske kastar nån cm nånstans. De ska ju inte säljas. Det roliga är att William verkligen brukar uppskatta mina verk. ”Mamma ha sööma lakan”, brukar han säga, eller nåt liknande.

Jag syr inte lika fint som min mormor, som sydde handskar på löpande band, men nåt har jag ärvt av henne. Jag kan sy lite i alla fall.

 

Ps. Det här inlägget hör egentligen hemma i min hantverksblogg, det kommar att hamna där också. www.virkligen.com DS.

11 kommentarer leave one →
 1. 26 juli, 2010 09:35

  Det är svårt att inte köpa tyg när man går förbi dem på ikea! Jag vet inte något annat ställe med lika häftiga. Fint lakan! Nu blev jag på syhumör…

 2. 26 juli, 2010 06:15

  I mina händer fastnar ofta gardiner och osydda tyg (stora bitar) på loppis, såna ”som man kan sy (om) till nåt” och de är så billiga så det gör inget om man misslyckas. Det är härligt att få ihop användbara plagg eller hemtextiler som är unika, som man själv planerat och jobbat lite med. Gulliga tyg du använt! 🙂

 3. 26 juli, 2010 06:23

  IKEA är en guldgruva när det gäller tyger. Ofta köper jag tyger bara för att de är fina eller roliga, har ingen aning om vad som ska sys av dem!

  • 28 juli, 2010 07:10

   Det har jag försökt vänja mej av med. De är fortfarande osydda efter flera år och det ryms int mer i lådorna under bordet.

   • 28 juli, 2010 07:58

    Det är som mig och garn. >_< Jag BEHÖVER inte så mycket garn som jag har, men å andra sidan är det en billig drog man alltid kan bli av med och nån har alltid nytta av det. 🙂

    Jag köper inte hemskt mycket tyg, jag har gjort nåt med det mesta jag har. Men garn.. ojoj. Man måste ju ha rätt färg för rätt projekt. 😛

 4. Anette permalink
  27 juli, 2010 06:56

  Verkligen fint lakan du sytt. Vi hade samma tyg som lakan (men med större figurer på), som jag sydde om till gardin till Jacobs rum, så man kan göra mycket med det tyget 🙂

  • 28 juli, 2010 07:59

   Tack! Jag tyckte om det själv också. Ikea har så mycket fint, bara man orkar sy om vissa saker eller skruva, om det är möbler. 🙂

 5. 27 juli, 2010 07:28

  Min mormor sydde läderkläder, men själv syr jag ganska sällan. Till första barnet sydde jag några klänningar med blommönster och flikar som föreställde kronblad, sånt var på modet då och det fanns en speciell tidning med mönster, petigt och i dyra tyger, men i så små storlekar kan man kosta på sig dyrare tyg (t.o.m råsiden), sist jag sydde blev det ögonskydd för att kunna sova i flygplan till en reslysten sjuttiåring. Fina lakan du har sytt och när man väl sover i dem märks det ju inte om det drar lite nånstans.

  • 28 juli, 2010 08:00

   Du har sytt en del, låter det som. Det är väldigt petigt med vissa saker, jag har också sytt liknande, fast i skolan och då minns jag att jag var väldigt förvånat att jag fick förhöjt vitsord i handarbete. Ja, lakan är skoj och inte SÅ noga så att man behöver vara millimeterexakt, fast det är ju trevligt.

 6. 28 juli, 2010 07:10

  Sy hanskar! Wow. Det låter svårt.

  • 28 juli, 2010 08:01

   Det gör det sannerligen. Jag önskar jag kunde fråga henne om sådant, men hon dog för många år sedan. Fast min mamma väver mattor och en massa fina dukar, så handarbetsgenen finns kvar i släkten. Det är jag så glad över.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: