Hoppa till innehåll

Stockholm i mitt hjärta

28 juli, 2010
tags: ,

Stockholm, Stockholm, Stockhoooolm! Älska!

Vi har haft två intensiva, barnlösa dygn i Skandinaviens huvudstad. Såklart har vi passat på att ta för oss av de bästa godbitarna, som vi (sambon och jag) tycker är värdefulla i stan. Det finns så mycket att se, så mycket att göra, så många saker man vill ta hem; men det går ju bara inte.

Till råga på allt kunde jag inte sova alls på färjan, som var framme 06.10 lokal tid. Vi kom fram till hotellet och frågade om vi kunde få det rum som vi hade förhandsbokat och sagt ”vi-kommer-tidigt” till. Nej. Det gick inte. Halv två på dan fick vi vårt rum (helt sjukt)! Det måste ha haft att göra med Pride-festivalen som går av stapeln i helgen, för de hade en massa folk och nästan alla rum uthyrda. Så där satt/låg vi. Med bagaget i bagagerummet, sju på morgonen, väntandes på att cafén och affärer skulle öppna.

Vi hann ändå med sjukt mycket under dagen:
* Akademiska, allehanda barnböcker/pocket/tidningar på svenska!
* Cubus/Gina Tricot – vita leggings, check! Sambons t-shirts, check!
* Pressbyrån, hur kan man INTE älska Pressbyrån?
* veggolunch på Hermitage i Gamla Stan, såå überbra lunch så det är inte sant!
* hälsa på hos gamla jobbet (<3…)
* Odenplans garnaffär, oooh… underbaaara.. vill ha hem er alla, små garn!
* ”hem” till hotellet för att vila (trodde ni jag kunde sova? Fortfarande inte ett smack!)
* ut på stan igen till tolv på natten!

…ut på stan igen, fast på två olika håll.
Sambon skulle på konsert med Skinny Puppy, jag valde att träffa Tess (en gammal bekant som jag inte sett på över två år!) och hennes barn och syskonbarn, samt att åka till Gröna Lund allena på senkvällen. Jag har inte åkt de nya attraktionerna Kvasten och Insane…. Men NU har jag det! På taxibilarna i Sthlm har de reklam för Grönan och det står: ”Du är vad du åker”. I det fallet är jag Extremely Insane! 😀

Insane (<-Klicka för video!) var sjukt bra, men kötiden över 30 minuter. Jag tänkte på att de har Allsång på Skansen ikväll också och jag _hade ett val_, jag kunde gå dit om jag ville. Det gladde mig. Fast jag valde att gå på Grönan och det var ett bra val. Det är ett jättebra sätt att känna att man lever. Att bli nedtryckt i 4G i Jetline eller kastad fram-och-tillbaka som en tvättbjörn i en torktumlare i Insane; SUPERB! Och inte minst: alla människor jag pratade med.

Inbillar jag mig, eller pratar svenskar mer? Tro mig, jag försöker verkligen anstränga mig för att ta reda på. Jag pratade med folk i köer till attraktioner, ett barn tog min hand (fel hand, inte mammas, men det var så sött! Sen blev hon blyg, stackars tjej… pratade en massa med mammam), en kille skakade hand och tackade för åkturen (man sitter ofta parvis) i Jetline och en annan kille var första gången i Sthlm, han som jag åkte med i Insane. På min stapplande tyska sa jag:

”Ich spreche ein bisschen Deutsch, aber nür ein bisschen. Ich habe Deutsch in der Schule gerlernt”.. eller nåt sånt. Han nickade och vi fortsatte prata engelska, haha! Skoj ändå att folk är så öppna. 😀

Nu är vi hemma igen. Jag ser fram emot att sova. På två dygn har jag sovit sex timmar, det är i minsta laget. Men jaaa! Jag sover en massa när jag är död och inatt ska jag sova hemma. Det är skönt att åka bort, men också skönt att komma hem. Tvättmaskinen har snurrat färdigt;reskläderna är tvättade, väskorna redan urpackade och bilderna uppladdade. Jag har så sjukt mycket bilder. Sätter bara in ”några” förminskade här. Bloggen.fi exloderar annars. Jag och bilder. 😛

Det här är SEMESTER!

13 kommentarer leave one →
 1. 28 juli, 2010 09:28

  Ja, Stockholm går inte av för hackor! Efter 25 år i Värmland är jag tillbaka i just Stockholm (Hammarby Sjöstad). Är ganska färsk bloggare och lär just nu känna även den finländska bloggosfären lite grann. Fräsch ”Stockholms-rapport” du har på din blogg!

  • 28 juli, 2010 09:33

   Tack Bengt! Det var underbart att uppleva storstaden igen, då jag ändå levt där åtta år. Det var min hemstad då. Det bästa med att åka på en snabbvisit är att man får mycket gjort under en kort tid – saker man kanske försummat eller skjutit upp ifall man bott där.

 2. Irene permalink
  29 juli, 2010 05:15

  Roligt att läsa om er Stockholmsresa. Ja, i Stockholm blir man inte sysslolös och turist tror jag man kan vara hela livet, fast man bor här. En sak är i alla fall säker, jag skulle aldrig åka i Insane och allt vad de nu heter, det är för magstarkt för mig. Du är tuff du!

 3. 29 juli, 2010 06:20

  Oj, vilka dagar! Härligt entusiastisk berättelse. Men en bra buljongtärning att ta fram och lösa upp inom sig i vinter. Du har så rätt om allt man missar när man bor mitt i.
  Jag såg mera som turist några gånger per år, än jag gjort under mina snart 33 år i stan (med stora avbrott förstås mellan sommaren 2006 och i år), det är förstås inte sant men det känn så ibland. Impad över att du ”klarar” (du njuter ju, så det är mer än att klara minsann!) Insane. Jag håller på och laddar för att våga åka Kvasten med sonen…någongång…i framtiden. Men Insane, aldrig i livet. Vi har köpt sådantdär säsonsgskort så det blir väl av innan de stänger i höst, om det blir av.
  Allt gott inför resten av sommaren.

  • 29 juli, 2010 10:36

   Bra liknelse. 🙂
   När man har kort tid på sig tvingas man göra allt det man vill, på en gång. Det gäller ju inte bara Stockholm såklart.

   Kvasten är skoj, den tror jag du skulle våga åka. Den går inte för högt och åkturen är faktiskt ganska kort. Lite sug i magen ska de vá!

 4. annepauline permalink
  29 juli, 2010 06:35

  Ojdå, du har haft en intensiv tid i Stockholm, vá härligt! Du kände dig som fisken i vattnet, eller hur? Jag förstår inte att någon törs åka värsting grejerna på Grönan. Jag blir yr i huvudet bara av att titta på… Ja, nu är Pride paraden på lördag, det blir också en slags folkfest på något sätt, man börjar prata med vilt främmande människor helt plötsligt för att många vill kommentera det hela. Transorna som ”skrider” fram i 15 centimeter höga klackar och 15 centimeter långa lösögonfransar… Har du sett paraden någon gång?

  • 29 juli, 2010 09:34

   Ja, det var intensivt och härligt, både i stan och på Gröna Lund. Man ska känna att man lever! Och det är så skönt med karuseller, man får en kick och kan njuta, utan alkohol! Men även sjukt mycket folk var det, så man fick köa länge.
   Nej, jag har inte sett den live, bara på TV. Tycker det är coolt. Det finns ju en i H:fors också, men den är inte lika stor, än i alla fall.

 5. 29 juli, 2010 10:22

  Jo svenskar pratar mera! Och liksom mera ledigt. Jag har aldrig ens turistat i Stockholm shame on me, men om det ännu är spännande efter alla år du bodde där så torde det verkligen vara värt det!

  • 29 juli, 2010 10:37

   Det blir aldrig tråkigt, bara man vet vad man ska leta efter. Att bara gå i centrum och se på Lindex, KappAhl eller nåt sånt, är väl inte så speciellt. Det finns så mycket mer. Vi gick t.ex. ganska långt bara för att komma till Hermitage och käka, för vi visste att de har så bra mat.

 6. Barbro permalink
  29 juli, 2010 11:00

  Intressant och givande rapport från mina drömmars stad.Väntar på att få fara till Stockholm i september,då skall jag ha Fåfängan som ett måste,fast jag både bott och besökt Stockholm rätt ofta, så har jag aldrig varit dit.

  • 29 juli, 2010 11:28

   Var tvungen att kolla upp vad det var. Det ser jättemysigt ut på Fåfängan. 😀 De har en brunsch som påminner om en jag var på vid Mosebacke.

 7. mormor 2 permalink
  29 juli, 2010 07:39

  Ni är välunnade denna korta resa på tumanhand.
  När vi var unga och hade barn så satt man där satt. Tror inte att farmödrar och mormödrar då riktigt förstod att tumanhand hade gjort gott.
  Jag förstår det nog och ställer så gärna upp med barnskötsel.

 8. Yvonne permalink
  30 juli, 2010 07:13

  Stockholm är fantastiskt! Längtar dit fastän det bara är knappa två månader sen jag var där senast…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: