Hoppa till innehåll

Om Tourette

20 juli, 2010

Det är ett tag sedan jag skrivit något om Tourette nu. Det har liksom varit lite bättre med ticsen, för det mesta. Kanske solen gör sitt, eller så är det som min läkare säger, att perioderna för en Tourette:are går som en sinuskurva, uppåt, neråt, uppåt, neråt. Nu har det varit uppåt ett bra tag, vilket också märks på min vikt. Jag har inte ökat mer än ett par kilo, det är avsevärt lättare att äta nu igen av nån anledning. Och jag blir inte rädd av att gå på bio, inte rädd för höga, intensiva ljud, som annars brukar vara en trigger för tics.

Jag läser mycket om olika sjukdomar och symptom, det är intressant. Det har också varit en del av mitt liv så länge, så det är naturligt. Fast ibland läser jag kanske för mycket. Hittade dock några (för mig) nya saker på Neuronätet:

”Orsaker

Flera orsaksförklaringar beskrivs av Nilsson och Pelling (1999). En orsak kan vara att nervsystemet har utformats annorlunda när det byggdes upp och bidragit till att en nedsatt funktion i vissa delar av nervsystemet. En annan orsak är utvecklingsförsening.

Då många med Tourettes syndrom är extremt beroende av olika motivationsfaktorer tänker sig Nilsson och Pelling att en förklaring kan vara att hjärnans eget belöningssystem, där dopamin och endorfin är viktiga, är underbalanserat.”

 Och vidare om tics.

Upplevelser som föregår motoriska och vokala tics kallas sensoriska tics. Många med Tourettes syndrom uppger att de är extremt överobservanta på signaler från den egna kroppen. Enligt Nilsson och Pelling (1999) finns det undersökningar av Tourettes syndrom där över 90 procent av de undersökta personerna har beskrivit sina tics som reaktioner på för-förnimmelser eller förkänningar. De förnimmelser som föregår ticsen kan delas in i kroppsliga och psykiska sensationer. ”De kroppsliga omfattar t.ex. spänningar, kittlingar eller kliande medan de psykiska handlar om impulser som beskrivs som ’måste’-känslor eller förväntan om att det skall kännas bra efter att ticset har utförts (a.a.s11). Personerna i undersökningen menade också att förnimmelserna hade blivit tydligare med tiden.”

 SÅ SANT, bra skrivet. Speciellt det där sista med varför man har tics.

Samtidigt stämmer inte andra saker för mig, jag har aldrig haft inlärningsproblem, snarare har det varit tvärtom. Fast det där andra, med labilitet och vrede, det säger jag inte om…

Det förekommer diverse symtom i samband med Tourettes syndrom såsom; bristande uppmärksamhet, hyperaktivitet, irritabilitet, labilitet, aggression, oprovocerade vredesutbrott, tvångstankar och tvångshandlingar. En del skadar sig själv, sällan medvetet men det kan ske vid våldsamma tics, inlärningsproblem och vokaliseringssvårigheter dvs personen talar för högt eller för snabbt.”

Annons
One Comment leave one →
  1. 21 mars, 2012 12:16

    Reblogged this on Bittes blogg and commented:

    Jag måste passa på att ”reblog this post”. Alltså blogga om samma sak igen. Det är så viktigt, så svårt och så komplicerat. Jag upplever vissa av de där sakerna så starka. Som belöningssystemet, som oprovocerade vredesutbrott, som att känna starkt obehag för ljud och ljus eller liknande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: