Hoppa till innehåll

Bibban igen

10 februari, 2014

fb_statys_9.2.14

aterskapningLördag, lyxdag. Sovmorgon till söndag, kördag. Nya tag med telefonen, ladda in nya saker, återskapa, kopiera och trixa. Hej framtid och inloggning med fingeravtryck. Jag måste medge att det kändes barnsligt roligt, speciellt för en som älskar prylar. Det skadar inte att 5s har en bra kamera heller och större skärm och en del andra småfinesser.

rolle_hyvastituttiRent spontant kände jag det såhär ett tag. Tack iPhone 4s, du var en väldigt bra telefon! Den kommer nu att gå till återbruk hos fammo. Tänk att den överlevde twinsens första levnadsår, utan varken sprickor, skrapor eller andra blessyrer. Jag hade länge en bumper runt den, när den sprack köpte jag ett annat skal av silikon och jag tror att det gjorde att jag slapp sprickor i glaset, de gånger telefonen damp i golvet eller asfalten.

Nu köpte jag en svart bumper av ett billigare företag, till mina vita telefon. Är det förresten bara en slump att startskärmen på en vit telefon har en vit bakgrund med ett svart äpple och en svartfärgad telefon har en svart bakgrund med ett vitt äpple? 🙂

bibbish_6
bibbish4
Från lugna kvällar med tv-slappande till livliga barn och fullt ös igen. Vi hade egentligen planerat in en promenad till skogen/stenstaden, men ett ruskigt slaskoväder satte stopp för det. Alla snö som kom ner smalt på en gång och vinden ven. Blä! Vad händer med den här vintern? Här i Åbo är det snart slut på snö. Eftersom Milja dessutom varit/är lite förkyld, gick vi en hastig sväng till bibban för att göra nånting med kidsen.

Märkligt nog orkar de rusa runt som galningar i alla fall och leka tittut eller rusa efter varandra hela tiden. Jag har försökt gå ensam med dem, men det var tur att Mika var med idag, för man hinner inte låna mycket böcker om jag är själv med dem.

bibbish2– Mamma, vad är det här för bok?
– Det är Mumiemysteriet och Biografmysteriet, det är två böcker i samma.
– Men! Varför har vi redan läst alla LasseMajaböcker! Hmpf!

Vissa böcker läser man gärna om, men inte lika ofta när man är sex år och inte om det är detektivböcker.

bibbish_5Det är samma sak, vare sig det gäller hissknappar, lampknappar eller låneböcker. Alla ska vara med, man ska alltid turas om att göra allt. ”Nu är det min tur” har funkat ganska bra hittills och det måste vi fortsätta med för att upprätthålla rättvisan. Håh, ibland tär det på tålamodet.

Vad vi läser just nu och vad som är omtyckt av twinsen:

gostatvattarGösta tvättar av Katti Hoflin.

En bok om vardagsproblem, om att kunna själv. Och om mat och vatten. En stor bonus för att bokens mjuksdjur heter Nietszche. Min favoritmening ur boken är när Gösta häller varm choklad över djuret i misstag:

 ”Nietszche blir inte glad. Han blir brun.”

.

.

.

ludde-och-nagon

 Ludde och någon (eller nån annan av Ludde-böckerna, t.ex. Ludde letar efter nalle) av Ulf Löfgren.

Vem har lagt en gurka i Luddes strumpa? Och varför är det en boll i pottan? Vem har lagt en limpa på mitt huvud medan jag tittade bort? En småknasig bok, som ungarna alltid fnissar åt.

.

..

.

bamse-och-tutelutt

 Bamseböckerna är riktigt bra, speciellt de som  inte har hemskt mycket text. Bamse och Tutelutt av Mårten Melin, var länge en favorit för William och nu lånade vi den igen. Det orkar till och med en sexåring höra ett par gånger.

.

.

.

.

.

.

ingrid-ska-resa

Om ni har missat de charmiga Ingrid-böckerna av Katerina Janouch, ska ni absolut läsa dem. De är charmigt illustrerade, roligt skrivna med korta, mysiga texter som barn kan känna igen sig i. Den här gången hittade vi en som vi inte har läst, Ingrid ska resa. Jag kikade in till Akademiska bokhandeln häromdan och såg att bokserien har gått vidare genom att de lagt till en karaktär; nu finns det även böcker om Ingrid och Ivar. Kanske det blir passaligt till twinsens treårsdag nästa månad.

.

.Jag är glad att ungarna orkar lyssna på en massa böcker och berättelser. Till och med William, fast han börjar bli ganska stor.

I en digital värld, där surfplattor och datorer tar mer och mer utrymme, tycker jag två saker är väldigt viktiga:

– att lära sig skriva för hand
– att få bläddra i riktiga böcker

Det är känslor och upplevelser som jag inte tycker går att ersätta med plattor och datorer. Att ta i och dofta på en vanlig bok, vare sig den doftar unkelt gammalt lim eller nytryckt papper, är speciellt. Det är fler sinnen med i bilden. Och självklart också att inte bara sitta inne och läsa eller spela, fast vi är en sån familj som gillar det också.

På tal om att dofta. Jag sätter på Isaac hans pyjamas och säger att han doftar gott. Salva, rena kläder, mysigt barn, tänker jag. Isaac tänker högt:

– Ja doftar köttbulle och makalonel. Och pastill. Fölla gången doftade jag gooodis!

Nu börjar en ny vecka, med noll soltimmar utlovade, för sju dagar framåt. Bara ett par plusgrader. Blä och fy, ge oss i alla fall lite sol. Jag börjar med att vara hemma med en liten tös, som tydligen inte blev av med sin feber än och som hostar. Arbetskraftsbyrån ska ha sitt besök och ibland tänker jag på de som ”bara” har sig själv att ta hand om. Jag förstår varför förhållande spricker, småbarnstiden är nog givande, men väldigt tuff.

Annons
4 kommentarer leave one →
 1. Saara permalink
  10 februari, 2014 09:13

  Ingrid-böckerna är helt superhärliga! Minns min dotter hade en period då vi bara skulle läsa Ingrid, varje kväll, i flera månader. Pust! Till en treårsdag kunde det kanske passa med Ingrid och Ivar gör kalas, den har jag bläddrat i, och den är jättefin!

  • 10 februari, 2014 10:26

   Tack för tipset, den ska jag kolla efter! 😀

 2. Annika permalink
  11 februari, 2014 01:39

  Underbara marknadsförare av bibban ni e. Man tackar – för allt 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: