Hoppa till innehåll

Om rasism och busiga barn

16 december, 2012

Minns ni debatten om Lilla Hjärtat, som inte fick vara kvar i filmen: ”Liten skär och alla små brokiga?” Om inte, kan jag i korta drag berätta att författaren själv, Stina Wirsén, valde att ta bort den svarta figuren från kommande böcker och folmer, eftersom den ansågs rasistisk och hon orkade inte kämpa emot längre. Vissa biografer stoppade filmen helt, men den hann alltså göras. Alltså va larvigt! Dessutom är ju titeln ”… alla små brokiga”, vilket symboliserar ett mångfald.

litenskar_1_725337d vaddaorattvist

 

Det här däremot, är lite rasistiskt! Jag lånade ”Taxin som hade bråttom” från bibban senast. Den här boken är ursprungligen från 1946, men inte omarbetad. Den handlar om en taxi som kör snabbt, snabbt till en flygplats och om alla bilar den kör förbi och blabla… den är jättetråkig om man är vuxen, men William ska att den var ”jättekiva” två gånger. Han ser ju inte heller det som jag ser, men varför reviderar man inte dessa böcker istället för att lägga krut på en liten söt, svart figur som är tecknad?

Nåja, den här dagen har inte varit fylld av nån rasism här hemma. Jag fick städfnatt och rengjorde utrymmet bakom och bredvid ugnen, sedan jag kommit på att det är ganska lätt att flytta på den. Vi sa ”eidoo!” till Lilla Spindelito och hoppas han trivs i spindenhimmeln – eller så bor han kvar i dammsugarpåsen, tillsammans med två små mjölbaggar, eller vad det nu var.

Pris vare lov till Fairy (Yes) Power Spray! Den och ett stort antal disktrasor borde ingå i moderskapsförpackningen. Jag vet att vårt kök har varit rent åtminstone en gång idag.

faxcinationenDagens fascination:

En liten, gammal och mycket högljudd fiskdamm. Den surrar som ett tröskverk och spelar högt, trots att jag satt tejp över högtalaren. Två små fiskar är ungefär allt som finns kvar, men Isaac och Milja ville ha på den igen och igen och skrattade förtjust när fiskarna öppnade munnen.

tagettagEtt av dagens busiga upptåg:

Tåglek med pappsen. Förutom att dra runt stövlar och pennor, är det här väldigt skoj. Och Thomas Tåget går på högvarv. ”Meeja Toma tååget, muna” säger Isaac.

loveyadad

 

Och ibland är det väldigt långt till kvällen, även om vi fick en sovmorgon i morse. Fast sen när de sover, känns det faktiskt rätt bra igen. Mitt i städtagen, kröp jag omkring på alla fyra och torkade vällingfläckar på vårt golv idag. Jag försöker skapa mig ett annorlunda förhållande till vårt parkettgolv. Jag försöker tänka att de där groparna, ränderna och ojämnheterna är märken efter liv, efter kärlek och efter en familj som ständigt är i farten (och jag vet att åtminstone hundägare förstår mig!) Det vore fint med ett slätt och klanderfritt golv, men kanske det vore lite mer tråkigt.

 

 

Annons
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: