Hoppa till innehåll

Äta nyttigt

14 november, 2012

Vi är inte alltid så bra på att äta nyttig mat. Eller det beror på vad man jämför med förstås. Är pasta och korv onyttigt, hur mycket Oboy ska ett barn få dricka? Eller saft?  Det blir lätt så att man sätter med saft/trip åt William på hans utflykter. Idag tänkte jag att jag skulle våga utmana honom lite, när vi packade hans utflyktslåda.

– Ska vi ta vatten eller mjölk, vi kan ta den där flaskan, sa jag och höll upp en tom Gatorade. Jag vet att han gillar såna där sportflaskor.
– Mmmmjö… nä, vatten! sa han. Och jag vill ha gurka på smörgåsen! Och jag vill inte ha nån morot!
– Nej, du är ju fortfarande allergisk mot moroten.
 Gurkan är slut, sorry, men du kan få korv.
– Jaa, korv ovanpå osten!

Sålunda kom vi till dagis med rågbrödsmacka, vatten och en liten burk Pirkka hallonsoppa. William gick direkt till dagisvuxna och sa:

– Jag har nyttig mat med mig till utflykten! Han var så stolt! Och jag med!

Jag trodde inte det skulle gå sådär lätt. Vi har alltid lagt med den där saften per automatik. Det är väl okej med saft, men det var dagiset som uppmanade oss att ibland sätta med nåt annat, till och med te eller nåt i termos, men det vet jag att W inte gillar.

Vårt dagis har ett program de följer, där man ska försöka äta lite nyttigare, våga prova nya saker och inte så mycket socker. Jag tycker det är bra, för jag själv drack verkligen inte vatten i Ws ålder. Jag hade inte den vanan. Och visst äter vi ibland hamburgare och pizza här hemma, men det måste man ju få ibland. Det som faktiskt förvånar mig mest är att William vet att vi har godis hemma, men ber inte om det, utom på fredagar, som är hans godisdag. Han försöker, men accepterar ett nej. Än så länge i alla fall.

Ibland funderar jag också på all den här sockeruppståndelsen och hur nitisk man egentligen ska vara. Vi köper alltid saft med socker, för stevia tycker jag smakar hemskt och Fun Light är inte gott heller. Och när det är fråga om nån diet som LCHF eller räkna poäng eller sånt, så ska det verkligen inte anpassas på barn.

Vad har ni andra för regler om socker och snaskätande eller chips eller vad som helst? Jag tycker det viktigaste är att röra på sig ibland och låta ungarna äta vanlig mat, men inte överdriva godis eller annan skräpmat. Och det här med socker är ju så lurigt och trendigt. Nu ska det vara socker, förr skulle det vara sötningsmedel. Vem ska man tro på och vem ska man våga lyssna på?

Annons
5 kommentarer leave one →
 1. 14 november, 2012 02:45

  Socker i måttliga mängder är väl okej. Såvida barnen inte hinkar i sig litervis med cocacola eller bara lever på hamburgare och micropizzor. Variationer är ju alltid bra.

 2. Nina permalink
  14 november, 2012 09:13

  Funlight, please no 😀 Bara äckligt aspartam och andra konstigheter. Då är det bättre med vanligt socker i ”vanliga mängder”.
  Lagom är bäst tänker jag sådär annars. Äta och leva 80% nyttigt, sen får 20% vara lite som det vill 🙂

 3. Tias permalink
  15 november, 2012 03:40

  Jag vägrar allt vad som innehåller aspartam och andra konstgjorda sötningsmedel, efter att en plasttillbringare som det stått Fun light i över natten ”löstes upp” när jag diskade den följande dag!!
  Vanligt socker, det vet man åtminstone vad det är!

  • 15 november, 2012 04:37

   Nämen jösses! Å andra sidan vet jag att Coca cola har en liknande effekt – och våra magsyror också. Fast jag förstår att du blev skrämd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: