Hoppa till innehåll

Om dammsugning vore en OS-gren

3 augusti, 2012
tags: ,

Om dammsugning vore en olympisk gren, skulle jag, lika orädd som Sandra Eriksson hävda att jag kommer att ta nytt finländskt rekord och komma med i finalen.

Men det  handlar aldrig om bara dammsugning. Idag körde jag ut resten av familjen, i hopp om att hinna städa klart innan det kommer tillbaka. Det här med att fulstäda och inte ta ut mattorna, funkar liksom inte i längden – det kommer tillbaka och biter en i rumpan ganska snabbt. Tvillingarna, som ofta går barfora, blir ludna under fötterna och jag fattar inte varifrån allt damm kommer!? Det är självfallet mycket roligare att sticka och bada (eller bara sticka) eller packa fem strandväskor och njuta av solen, än att zumba runt med dammsugaren i en svettig lägenhet och undra om man överhettar både sig och maskinen.

Jag börjar fatta varför pojkrum är svårstädare. Det märks inte när ungarna är riktigt små, men däremot desto tydligare när de blir närmare fem. William är en sån kille som kollar på sin Mammutstol och säger:

– Mamma, man skulle kunna ta av benen och ha dem som rör! Och så är han jättelycklig, medan jag morrar nåt i Mårranton om att man inte måste ta isär alla sina saker.

Man ska väl inte hindra barns kreativitet, men det finns gränser. Nyligen hade W väldigt roligt med pinnarna till sitt sängöverdrag, den blåa himmelen från Ikea. De där tältpinnarna tyckte han passade bra som mast i en båt. Han band snören runt sin säng och berättade detaljerat om hur han startar motorn och var han har oljan och dieseln. Den lille fixaren.

Jag diggar hans fantasi och kreativitet, men jag älskar inte de där pappersbitarna, de avbrutna trafikskyltarna, små plastbitar, tusen bokstäver och pyttesmå pusselbitar (varför köpte jag de här?) som är under sängen, under soffan, i soffan, bakom dörren och under bordet. Det är liksom inte bara ”att dammsuga”, för det vore en baggis! Istället handlar det om scrapbooking på högsta nivå, men istället för att sätta ihop, ska man samla ihop det som blivit över, över hela rummet.

Jag fasar lite för att det kommer ett eller två till, såna här rum. Den dagen, den sorgen.

Under tiden fortsätter vi hålla undan så gott det går, att lära barnen städa (hahahaa!). Småbarnsmammor, om ni undrar hur det kommer sig att ni är i bra form, kan jag tala om att det inte beror på de där danspassen, löprundorna eller annan motion. Det är att springa efter ungarna, att göra tusen knäböj medan man plockar upp nappar, flaskor, leksaker som är precis överallt, torkar smulor och bajs och pottor. Det är för att man ränner runt i parkerna och lyfter, lyfter, tröstar.

Nån sade att småbarnsmammor har de starkaste armarna. Amen för det och för vardagsmotionen och för att ”bara dammsuga”.

Sen ska vi inte tala om de där fönstren och hyllorna som ska tvättas och torkas. Det är en helt annan historia.

—– litet tillägg ——

Älskade William, Isaac och Milja. Om ni läser det här inlägget när ni är äldre och undrar om jag dammsög upp lite av era bokstäver, legobitar eller småsaker. Ja, jag erkänner. Jag hörde dem rassla och åka kana i dammsugarröret. Men det är inte av elakhet jag gjorde det. Det är bara för att jag måste komma vidare, hinna med allt. Puss, mamma.

Annons
5 kommentarer leave one →
 1. 3 augusti, 2012 04:43

  Ler igenkännande 😉 …igen… Vi har ju en pysslare mer än en fixare och allt skall klippas klistras och pysslas med. Samlar saker från naturen som han skall pyssla med, sedan känns det som om allt bara ligger hur som helst på golvet borden och överallt. Ingen ordning på sina grejer har han vår lilla pysslare på snart 5 år…. (känner igen mig såååå så jag borde väl inte klaga ;))

 2. 4 augusti, 2012 08:05

  Hahaha. Och här står jag, läser bloggar med dammsugaren på bakom mig – det är också ett trick – det är den ända gången barnen flyr upp i sina egna rum. Så när jag får spunk brukar jag sätta på dammsugaren och låtsas dammsuga, medan jag andas en stund 😉

  Förresten, du som älskar att sticka. Det gör min momma också och jag skulle vilja ge henne något fint som tack för att hon alltid hjälper oss. Som typ nya stickor, finns det fina? Är trä bra? Grova? Varifrån brukar du beställa? Eller säg bara en bra nätbutik som jag kan leta i.

  • 5 augusti, 2012 10:07

   Haha, skön taktik!

   Jodå, det finns stickor i bambu eller trä. Själv gillar jag KnitPro, som är i trä. Det finns en massa storlekar och olika stickor (rundstickor eller strumpstickor) men jag skulle rekommendera att du köper 3.0 eller 3.5 mm:s strumpstickor, eftersom det är så svårt att veta vad hon stickar mest med. Det finns dessutom olika längder på stickorna (det här är en hel vetenskap) men satsa på vanliga, 20 cm. Jag gillar garnstugan.fi och titiyy.fi, kika in där!

 3. Städgubben permalink
  17 augusti, 2012 10:08

  Hmmm jag leksaker är ett dilemma när det ska dammsugas, men jag skyr inga medlel det som inte är upplockat när dammsugaren kommer försvinner och fås alldrig mer igen. Tyvärr drabbade detta min fru härom dagen då ett par trosor följde med in i dammsugaren det sa bara slurp när de försvann in i mörkret i påsen. Så går det till här :-))

  • 17 augusti, 2012 08:36

   Haha, man får hålla hårt i sina saker. Här skulle det inte gå, twinsen drar iväg med en massa kläder. 😛

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: