Hoppa till innehåll

Små köttbullar för små magar

22 mars, 2012

Jag hade rivit ur en sida ur en tidning som kom från Muksu, för en tid sedan. De hade ett bra recept på små köttbullar för ettåringar.

Det kändes ganska fantastiskt att göra mat som alla mina barn kan äta. Jovisst, de har kunnat de länge, jag har kanske bara inte vågat. Och vi gav inte dem bara köttbullar och makaroner än så länge, utan varvar med lite grönsaker i lätt puréad form. Men åh va tvillingarna älskar makaroner! De äter med nöje, glädje och stor aptit. Nästan som med bröd och det är en fröjd att skåda.

Plötsligt förstår jag såna som gör en massa mat och sitter vid sidan om, för att se på när ungar eller gäster äter och njuter. Fast jag åt nog också. Nu gäller det bara att inflika nåt vegetariskt också, så kan alla äta!

Här kommer ett utlovat recept:

Köttbullar i tomatkross
Från 1 år

Köttbullar:

2 msk Muksu Risgrötspulver
1/2 dl vatten
300 g malen köttfärs, nöt med låg fetthalt
1/4 tsk salt
1/2 tsk torkad oregano
(1 ägg)

Sås:

1 lök
1 dl vatten
ca 400 g tomatkross
1 lagerblad
1 krm malen peppar
2 msk Muksu fruktpuré
(1/4 tsk salt)

Mät risgrötspulver i en bunke och blanda i kallt vatten. Låt svälla ett par minuter. Skala och finfördela löken. Koka upp vattnet i en djup stekpanna eller kastrull. Lägg i den finfördelade löken och låt sjuda under ett par minuter tills den är mjuk. Blanda ett par matskedar lök i grötblandningen. Tillsätt den malda pepparn och köttbullarnas kryddor. Du kan sätta ett ägg i degen, men den hålls ihop även utan ägg.

Häll tomatkrossen över den lök som finns i stekpannan. Skölj tomatkrossburken med en skvätt vatten och häll det i pannan. Smaksätt med lagerblad och peppar. Koka upp såsen.

Gör ca 24 små köttbullar av degen. Lyft köttbullarna ner i såsen och täck pannan med locka. Bräsera på låg värme i cirka 10 minuter. Skaka pannan lätt eller vänd köttbullarna en gång. Kontrollera att köttbullarna är färdiga och smaksätt till sist såsen med fruktpuré och vid behov salt.

Det finns ju en mängd variationer man kan göra på det här receptet. Jag hade lökpulver och skorpsmulor istället för grötpulver. Man kan ha i lite senap eller rivna morötter för mer smak och annan konsistens. Eller lite kalvfond kanske? Lycka till!

Annons
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: