Hoppa till innehåll

Olika sorts annorlunda

13 februari, 2012

Måndagar är Annorlunda-kvällar. Det är inte bara som i Familjen Annorlunda som går på fyran, utan även på SVT kommer ”Född att vara annorlunda”. Den engelska serien följer sex olika barn, med olika funktionshinder. En har trisomi-9, en annan föddes med fötter och händer inåtvända, en tredje med ryggmärgsbråck, epilepsi och annat. Det är gripande och fängslande att följa familjernas och barnens kamp. Barnen har nu blivit sex år gamla, vissa riskerar att inte överleva. De har också blivit så stora att de fattar att de är annorlunda.

Man kan se på avsnitten på SVT Play, men bara i Sverige. Det kommer repris på det första avsnittet den 15:e, alltså i övermorgon. Sevärt, mycket sevärt om att vara annorlunda, om föräldrar, om släkten och de som kämpar i vardagen, på ett sätt som man inte fattar själv, när man inte är i det.

(ironiskt nog får jag mer tics av att se på programmet, jag blir så fastklistrad, så det är lite jobbigt att titta, fast jag egentligen vill. Kanske jag lever mig in i saker för mycket, men det är väldigt svårt att ändra på.)
Annons
2 kommentarer leave one →
 1. 13 februari, 2012 08:15

  Helt off topic här:

  Jag var så överaskad när jag såg dokumentären om dig för ett tag sedan, för jag märkte absolut inga tics när vi träffades den där gången! Noll.

  • 13 februari, 2012 09:10

   Inte helt off topic, ju!

   Jag kan förstå det, för de hade verkligen valt ut ”de smaskigaste bitarna” och klippt ihop dem. Sen är det så att värre perioder kommer och går, som i skov, typ. När jag var gravid med twinsen mådde jag väldigt bra, hade nästan inte tics alls, inte så det störde mig mycket i alla fall. Ju äldre man blir, desto bättre blir man på att dölja dem utåt, men det gjorde jag inte i programmet. Vissa har tics som växer bort, andras återkommer i intervaller, sämre perioder då man är känslig för allt, speciellt kaffe (uurk! Måste ju ha det! 😦 ) och sånt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: