Hoppa till innehåll

Barnbidragstrassel

17 maj, 2011

 Jag fick ett papper från rådgivningen förra gången. Jag tror jag just gick upp ett steg i depp-poäng. Påståendet lyder:

Har varit så olycklig att jag gråtit
0. Inte alls
1. Endast då och då.
2. Ja, ganska ofta
3. Ja, oftast

Fast sådär helhetsmässigt känner jag mig inte deprimerad. Jag är irriterad och uttråkad. Jag är lite avis på de som har jobb och skola. AMS pension har en reklam där en man presenterar ett gräs som bara växer tre centimeter och hålls så, behöver aldrig klippas. Sen dyker texten ”Vad drömmer du om i framtiden” upp. Jag drömmer om att man kunde dela upp babytiden så att man fick jobba lite emellanåt, träffa folk och förverkliga sig själv, som det heter så fint, och sen återgå till bebisbubblan! Jag anstränger mig tokmycket för att försöka njuta av den här tiden, men alltid är det inte så lätt. 🙂 Men jag lovar, jag försöker.

Idag blev jag lite ledsen på alltsammans. Bebblorna hade sovit jättebra på morgonkanten, bortsett från att de vaknar hela tiden och vill äta – men somnat om tillsammans med mig. Sen vaknar de och båda gråter massor, massor. Som om de aaaaldrig förr fått mjölk i hela sitt liv. Miljas blöja har suttit snett, så täcket och sängen är lite blöt och krånglar när hon ska äta. Isaac gråter fast han fått äta och jag fattar ingenting.

Ut. Ut går vi, men den-breda-vagnen-som-nätt-och-jämt-ryms-överallt. Jag tänker på dagens telefonsamtal (som jag hann med, utan bebisskrik! Yes!) med Kela, befolkningscentralen och magistraten. Jag har inte fått nån info om barnbidraget och det är dags nu. Vi har nästan 500 euro innestående i slutet av maj och jag skulle liksom behöva pengarna.

Men icke. Kela säger att magistraten har nåt knas med bebisarnas uppgifter – att dessa saknar nationalitet. Så jag får prata med Väestökeskus (eller vad de nu heter) och där säger en dam att det beror på att faderskapet inte är fastställt. Det spelar ingen roll att de är födda i Finland, eftersom ”fadern är okänd” enligt pappren och jag är svensk medborgare. På den låter det också som om jag/vi är galen som inte redan har fixat det här med att bekräfta faderskapet.

Blä, där får jag det där medborgarjiddret i ansiktet igen. Jag vill säga att jag faktiskt haft annat att tänka på. Det är en sak att sköta ärenden hemma vid datorn, en annan att släpa med de små. Att jag prioriterat att 1. sova 2. mata barn 3. äta själv och fungera i vardagen, 4. plocka, tvätta, städa här hemma. 5. se till det finns Nan, blöjor och mat hemma. Tillsammans med Mika förstås, min högra hand. Jag hade faktiskt glömt det där faderskapsgrejset.

Så jag tänker att jag ska fixa allt ärenden och boka tid genast. Men det går inte. Jag blir förvånad när damen i andra änden av telefonlinjen frågar vad barnens ska ha för efternamn, men sen förstår jag att det är så de har delat upp det – får vi nån socialarbetare som heter XX (minns inte vad dom sa). Självklart har hon telefontid bara mellan 09 och 10. Så jag får försöka hålla mig vaken den tiden imorgon. Snark.

Jag är lite less på det här pusslandet. Redan. Inte damma mattor på tisdagar eller torsdagar på städbalkongen. Inte tvätta maskin tidigt på söndar, inte efter nio, inte skrika i korridoren, inte parkera på gården. Hålla sig vaken och ringa i rätt tid, inte missa att dagis har utflykt och W behöver matsäck. Inte ha blommor utanför balkongräcket. Men jag vill!

Nu är jag ändå inte alltför bitter, fast det låter så. Jag har fått äta i lugn och ro idag. Tvillingarna sover ute på balkongen efter promenaden. Det är bara ett litet problem – jag är så vimsig att jag totalt glömt bort vilken tid jag matade dem senast. Skrev jag upp det eller inte? Jag har ett klockslag, men det stämmer inte riktigt. Så går det när man hela tiden rullar i samma hjulspår.

Isaac och Milja är bara bedårande söta fortfarande. De är så söta att jag skulle kunna äta upp dem. Det är det som keeps me going. Alla mina fina pojkar och min tjej. Och lite garn. När jag är ledsen tänker jag på saker jag ska sticka eller längtar efter att få tag i det projekt jag håller på med. Eller på roliga tågbanor och nya bitar man kan skaffa.

Några små hållpunkter av ljus måste man ha, bland allt babykräk, bajs och skrik. ^^

Annons
8 kommentarer leave one →
 1. 17 maj, 2011 03:11

  Balanserar man på gränsen till vad man orkar så kan man bryta ihop över en bruten nagel till och med. Kela är nog ingens bästa kompis och ingen hjälpare i nöden även om det är det som de borde vara. Att nån har mage att undra vem fadern är då man tycker att det borde vara självklart bara för att det är självklart för föräldrarna känns nästan kränkande.

  • 17 maj, 2011 03:31

   Riktigt så illa är det inte, tack och lov, så att jag bryter ihop, som tur är. 🙂

   Jag vet att de måste fråga sånt där, eftersom det ska sättas på papper. Men det är så larvigt egentligen, för de har inga andra bevis än det man säger. Kan de då inte skicka hem en blankett istället? Dessutom har ju magistraten redan haft fel en gång, då de satt in mitt ex (som är omgift och har eget barn) till pappa åt Milja och Isaac.

 2. 17 maj, 2011 05:29

  Äh, vad det ska kråtas. Hoppas det reder upp sig snabbt.

  På tal om Kela, så fick jag min föräldrapenning indragen här också. För att jag glömt att gå på eftergranskning bland alla 1-2-3 månaders kontroller, poliklinikbesök, 1,5-årskontroll, 3 års kontroll – det känns som om jag inte gör annat än springer till neuvola. Och nu har eftergranskningstiden gått ut. Jag är inte hemma. Och tiden för återlämning av blanketterna kommer att hinna gå ut igen, innan jag har varit på eftergranskningen-som-jag-nu-bokat-tid-för. Hoppas verkligen jag får det upprätt, för minimipengen är trots allt mycket bättre än ingenting alls.

  Blä!

  • 18 maj, 2011 08:53

   Alltså suck, jag förstår dig. Jag fattar inte varför de har eftergranskningen som ett måste. Man har ju fött barn, det vet det ju. Och det är klart man ska ta hand om sig, men det är väl något som är upp till var och en?

   För min del är den där eftergranskningen lite extra viktig, pga det akuta snittet som togs. Förra gången kom jag snabbt i form och tränade efter två månader. Det kanske var lite för tidigt med thaiboxning, fast jag inte var så ofta. 😛

   Hoppas verkligen det ordnar sig för dig! kram!

 3. 18 maj, 2011 03:46

  Här på Åland måste man gå till socialkontoret och säga åt en tant att man haft umgänge :-p Nu slipper jag som gift tack o lov. Men efterundersökningen skall bokas in nu närmsta tiden så den är ur världen sedan.

  • 18 maj, 2011 08:53

   Det är typ samma här. Men varför måste man gå nånstans för det, vad ändrar det på saker och ting? Och förresten, om jag hade varit ensamstående, hur hade det varit då? Jag hör ju till det finska socialtrygghetssystemet, borde inte det räcka? 😦

 4. Barbro permalink
  19 maj, 2011 06:16

  I dag torsdag finns en artikel i kolumnen Tummen på pulsen, skriven av Peter Stolpe,rubriken är Förnedrande erkänna faderskap.
  De var nästan som du säkert kommer att skriva den dagen ni skall upp till Social och hälsovårdsverket. Bra skrivet!

 5. Barbro permalink
  19 maj, 2011 06:17

  Ser att jag glömde skriva i Vasabladet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: