Hoppa till innehåll

Vad händer i (Sann-)Finland?

17 april, 2011

Timo Soini. Bild lånad från dn.se

Jag brukar inte lägga mig så mycket i politik – inte medvetet – men man kommer inte ifrån att det berör oss alla. Speciellt nu när det har blivit ”valskräll” och ”brakseger” för Sannfinländarna/Persut (PS).

Vad i hela friden håller Finland på med? En av fem röstberättigade har röstat på PS, när man ser på valresultatet. Man pratar om en generationsväxling och nya tider, fast det i själva verket, i enlighet med vad partiet säger, ska gå bakåt.

PS har en del fina idéer. Man ska ta hand om de äldre och framför allt det egna landet, det egna folket. Det låter ju superbra, eller hur? Man ska begränsa flyktingströmmen så att endast de som är kommer från länder som har drabbats av naturkatastrofer eller svåra olyckor, ska vara välkomna. Man vill gärna ta emot utlänningar, men endast om de kommer ”på våra villkor”, lär sig språket och jobbar här. Så med andra ord, flyktingar som är 50 år och inte kan finska, kommer att förvisas direkt, medan deras barn får kanske får stanna? Hur ska man göra det här i praktiken?

Dessutom vill PS att man ska ta bort tvångssvenskan, man ska alltså göra den frivillig, tillsammans med gymnastiken (!). Inte heller förhåller PS sig speciellt positivt till EU, eftersom det är en organisation som saknar ”skyddsräcken”, enligt deras partipolitik. Vi ska bara hålla hårt i varandra här hemma i Finland, stänga in oss i våra stugor och hoppas på det bästa. Den fria handeln ska begränsas, eftersom den inte för något gott med sig. ”Oma lupa – oma tupa”. WHAT liksom? Vad ska vi gå tillbaka till? Kniven och bastun och kast med liten kärring i våra egna skogar?

En del bra saker säger PS, annars skulle de inte ha haft sådär bra framgång: Vi ska stödja och uppskatta den finska kulturen och språket (obs, inget sagt om den finlandssvenska, som är helt annorlunda), alla ska ha rätt till bra basvård, man ska ta hand om de som har handikapp så de inte hamnar utanför samhället.Man ska sköta flytingärenden snabbt och smidigt, så att beslut får i tid. Kärnfamiljen ska sättas i fokus.

Det låter ju fint, men vad är priset? Att man blir rasist och förvisar de få flyktingar som tillåts komma hit? Finland ligger redan kraftigt i lä, jämför med andra länder. Och inte har vi det bättre för det. Kärnfamiljen i fokus. Men vem räknas till kärnfamiljen? Vart hör homosexuella? Singlar? Ska kvinnans plats vara i köket, enligt det där resonemanget?

Timo Soini är själv katolik och det innebär att han till exempel motsätter sig all slags abort. Även sådana som sker efter en våldtäkt. Tänker inte folk på effekterna av hans åsikt, när de röstar på honom eller partiet?

Det kommer att bli intressant – och skrämmande – att följa den nya regeringen. Sannfinländarna, åtta gånger så många mandat som för fyra år sedan. Tredje största partiet i dagens val. Jag darrar. Inte av lycka.

En sak gör mig riktigt, riktigt förbannad. Är det det här vi ska lära våra barn? Att bara hålla hårt i vårt eget och bli rasister? Jag hoppas i så fall att våra barn gör en bakutspark och agerar tvärtemot sina föräldrar!

Läs mer om partiets åsikter här. Rubrikerna i sig är ganska tydliga med sitt budskap.

Annons
9 kommentarer leave one →
 1. 17 april, 2011 09:51

  Den där inställningen är inget nytt i Finland. Jag minns gammal statistik från Koivistos tid på mottagna invandrare under ett år:
  Danmark 800, Norge 1400, Sverige 2800, Finland 2.

  • 18 april, 2011 07:48

   Jag har också hört de där siffrorna, kommer ihåg den där tvåan. Jag vet inte om det var sant, men det ger en fingervisning. Tycker inte om! Är det något att önska tillbaka? I så fall tror jag folk inte vet vad de vill ha.

 2. päronet permalink
  18 april, 2011 07:10

  Chocken är nog stor över att egoismen o rasismen lever så starkt i dagens Finland! 😦

  • 18 april, 2011 07:45

   Egentligen är jag inte chockad över att den finns, utan att folk verkligen står för den och drar det såhär långt! Det är en sak att sitta hemma och vara smygrasist. En annan att låta ett helt land få konsekvenser, även utåt.

 3. filifjonkan permalink
  18 april, 2011 07:54

  Fy fan. Och jag som efter mycket övervägande och sökande efter perfekt kandidat faktiskt hittade en och röstade. Och det var inte på PS..
  Kan ju bara hoppas på det bästa, och så kommer vi igen med nya tag vid nästa val, då ska PS tammefaan bort..

 4. Petra Nyman permalink
  18 april, 2011 10:23

  Kan bara säga ett ord: SKRÄMMANDE!!

  • 18 april, 2011 07:46

   Vi får se om det blir lika skrämmande i fortsättningen. Hoppas inte!

 5. 18 april, 2011 03:08

  Det är skrämmande att läsa deras partiprogram, speciellt när den innehåller uttryck som ”suomalaisuus on voima” och ”oma tupa – oma lupa”. Det känns xenofobiskt. När en av fem röstare väljer att stöda PS, så är det inte utan att man känner sig lite oönskad i sitt eget land. Även om det hyllar krigsveteranerna, så vill jag tro att åtminstone de avlidna finlandsvenska veteranerna vänder sig i sina gravar. Fy då!

  • 18 april, 2011 07:47

   Jag kan inte heller tro att krigsveteranerna stred för det här. Problemet är också att Finland aldrig har varit ”the trouble maker” utan oftast bara följt med. Nu har vi en ny roll, som jag inte vet om vi kan axla. Och det bådar inte gott för finlandssvenskarna heller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: