Hoppa till innehåll

Less

24 februari, 2011

De senaste dagarna har varit bara blä. Jag känner det som att jag bara går här hemma och väntar. Och det gör man ju. Jag blir frustrerad och irriterad över alla saker som inte fungerar. Vi har t.ex. äntligen fått en egen parkeringsficka på gården. Hittills har bilen stått på en besöksplats utan motorvärmare i två månader. Nu, när vi äntligen fick en plats, är det en som är i ändan av parkeringen. Det vill säga, det är MASSOR med snö där, platsen gränsar till en megasnökarm.

Om man lyckas knöla in bilen (en farmare), vilket jag inte gjorde, så kommer man över huvud taget inte åt att gå in eller ut på passagerarsidan. Och det är frågan om ifall det går ens när snön smälter, det är ganska trångt. Ska man ge en sådan plats åt en trebarnsfamilj?! Jag är så sur och arg på bostadsföreningen! Ingenting här verkar vara anpassat åt annat än åldringar. Man ska ha sin rullator, gå och lägga sig 21 och vara tyst till 07. Inte vara barnfamilj med oljud, vagnar som ska upp i hissen. Vårt förråd, som är 1×3 meter stort, rymmer inte ens en vagn, knappt de lådor vi har om man ska få ut nåt också. Jag vet att man ska vara beredd att bo trångt i stan, men det här är inte ens nån innerstad, det borde finnas med plats än så! 😦 *sur*

Det var i alla fall strålande väder ute idag. Solen glittrade på frostiga små flingor som prydde träden och dalade ner som vita kristaller i solskenet. Jag och sambon åt lunch inne i stan innan vi begav oss till TYKS för kontroll och ultraljud. (Nej, vi satt inte utomhus, jag tyckte bara stolarna såg mysiga ut. :))

Vi möttes av en sköterska som var jättetrevlig. Hon kopplade CTG för att ta en kurva. Det var lite småspännande, jag har inte suttit i nån sådan med tvillingarna förut. Det bekanta ka-klunk-ka-klunkandet satte igång. Det som jag hört så många gånger förut med William. Nu var det ju dessutom två på en gång.

Jag har ganska lite till övers för kvinnliga specialläkare, speciellt efter dagens besök. De två andra läkarna jag träffat har varit proffsiga och sakliga, medan hon verkade störd av allt jag frågade eller lade till, om det inte var efter själva undersökningen, då jag fick fråga. Dessutom var hon mer hårdhänt när hon skulle undersöka cervix, än var killäkarna hade varit. Hon var kort i tonen och lite sur. Kostar det så mycket att le, eller låta patienten prata? Det viktigaste är i alla fall att Bu och Bä växer – båda två. Även Bä, som har varit minst hela tiden. Nu är Bä ungefär 2,0 kilo, medan Bä är 2,8. Pust! (med andra ord, Bu är redan större än vad W var när han föddes, fast det är ju en uppskattning).  Jag bär alltså på fem kilo barn i vecka 34. 😛 Och ingenting ska de göra, bara fortsätta vänta, eftersom ”de växer enligt sina egna kurvor”. Nytt kontrollbesök – om två veckor! Och sen blir det kanske aktuellt med nån igångsättning, jag behöver inte gå fulla 40 veckor.

Siis ihan oikeesti, siihen mä en suostu! sa jag direkt, när hon pratade om igångsättning. Jag vägrar bli igångsatt! Om det då ska krävas att jag drar nåt jumppapass eller går ut och springer för att få igång förlossningen, men ICKE nån igångsättning! Inte igen! Jag tar inga gammaldags piller, aldrig! Över min döda kropp!

Det kan också bli så, om A-bebisens huvud är fixerat (hah, det lär inte hända, det hände inte med W heller) att man tar hål på fosterhinnorna och således startar förlossningen.

Jag. Vill. Inte. Just nu vill jag bara backa bandet. Jag tänker bara på smärta och ont och igångsättning och att klämma ut två stora bebbar. Fy för ruttna sillar och sjuttons bövlar. Kan man ångra sig? Jag är arg och ledsen, men mest less på den här graviditen, ryggont och illamående som det orsakar och på ett sjukhus som vägrar ta nåt ansvar. Jag tycker de har DÅLIG service och omvårdnad. Den där läkaren svarade inte ens när jag protesterade. Jag känner mig bara som en barnfödarmaskin som väntas prestera en ”normal och naturlig förlossning och sedan amma sådär jätteljuvligt och naturligt”. Det här med naturligt är bara båg! Det finns inget som är naturligt, bara ont. Smärta är inte naturligt.

Annons
18 kommentarer leave one →
 1. 24 februari, 2011 02:27

  Det är jobbigt med alla känslor och tankar och hormoner. Vi håller tummarna på att du får en positiv upplevelse att tvillingarna som kikar ut sedan.
  Jag önskar mig också en positiv snittupplevelse. Jag har ju bara ”fött som man skall”.
  (med de där komplikationerna som följd).

  • 24 februari, 2011 02:31

   Tack. 🙂 Jag måste sova på saken ett tag. Just nu är jag mest ledsen och nedstämd, mest för att jag är så klumpig – du vet ju hur det är – och inte kan göra så mycket, fast det finns saker här hemma att dona med!

 2. 24 februari, 2011 04:09

  Nå, nu börjar din mage se stor ut. Tidigare bilder tycker jag mest visat en mage som kan kallas smäcker. Stor kanske inte den fiffigaste ”komplimang” att komma med åt en som säjer att hon känner sig klumpig…

  • 25 februari, 2011 12:51

   Tack! Äntligen nån som säger att den verkligen är stor här i bloggen. Jag har kanske inte lyckats fånga det på bild förut. Det är svårt att fota sig själv. Åja, det är inte dåligt alls.

 3. vardagsparlor permalink
  24 februari, 2011 04:51

  Jag känner så igen mig..fast det var ett tag sen sist..15 år för att vara exakt. Jag har såna dåliga minnen av TYKS sjukvårdspersonal. Kan ännu känna känslan av att vara totalt värdelös..bara en patient till i en skara på hur många patienter dom nu kan tänkas ha under en dag. Liksom som på löpande band..ena ut..andra in.
  Din mage är verkligen enorm..jag får ont bara av att titta på den..så förstår också dina tankegångar kring det. Kan också berätta att jag antagligen hade lika stor mage som du har nu då jag fick vårt andra barn i vecka 38. Hon vägde 4900 gr. Och det var en stor baby att klämma ut..hujedamej. Men det var bara ett..Lycka till nu och hoppas förlossningen sätter igång av sig själv. Ha en skön kväll 🙂

  • 25 februari, 2011 12:52

   Jag vill inte säga att alla på TYKS är dåliga för det kan inte vara sant. Men jag fick inget bra intryck av den här läkaren och det är hemskt tråkigt. Hon kan ju komma att vara min fortsatta kontakt. Jag skjuter upp det där födsloproblemet. Den dagen, den sorgen. Tack!

   • 25 februari, 2011 09:34

    Nej det är sant, man kan int dra alla över en kam. Men det behövs bara ett för att förstöra ens dag, så är det tyvärr. Då jag var där med mitt fjärde barn, funderade jag som du om snitt, eftersom barnet låg på tvären, läkaren tittade på mina tidigare papper och sa bara nonchalant, du har fött en 4900 gr:s baby förut..den här är så liten så den kommer ut fastpå tvären!!! WHAT..tänkte jag.. Nå saken ordnade upp sig babyn svände sig rätt. Men känslan att leka med liv tyckte jag int om. Hur som haver ha en bra fredag och ett trevligt veckoslut 🙂

 4. 24 februari, 2011 05:29

  De verkar väga rätt mycket med tanke på att de är tvillingar, eller hur? Melker vägde 2,8 och han föddes i vecka 37+0. Är det därför de pratar om igångsättning före vecka 40? Du har en fin mage tycker jag (…fast den är tunga att bära)!

  • 25 februari, 2011 12:54

   Jag vet inte vad mycket eller litet är längre, men den ena väger i alla fall ganska mycket. Williams födelsevikt var strax över 2700 när han föddes i 38+2, men då hade jag ju havandeskapsförgiftning. Nu har jag klarat mig från det i alla fall.
   Jag tror det är för att viktskillnaden är så stor, som de ska starta tidigare. Tack!

 5. 24 februari, 2011 06:43

  Jag har blivit igångsatt med bägge barnen och nu andra gången kändes det allt annat än roligt att stoppa i sig pillren (då var jag i vecka 38 då dessutom). Samtidigt tänkte jag att det är ju inte riktigt jag som var viktigast då, det var ju viktigast att babyn skulle komma ut så säkert som möjligt. Man får suck it up bara och påminna sig själv om att det sist och slutligen bara handlar om några timmar. Sen då man är färdig så behöver man aldrig mer vara gravid eller föda om man inte vill 🙂

  Kämpa på nu dehär sista veckorna med magen. Gör en avgjutning eller gipsning eller vad det heter, så att ni minns hur stor den var sen. Man glömmer ju helt otroligt fort så jag ångrar att vi inte gjorde något sånt.

  • 25 februari, 2011 12:57

   Bebisarna måste ju ut, det är ofrånkomligt. Ändå är jag starkt emot de där pillren. Jag frågade om dem när jag födde i Sverige och då sa man på Karolinska att man inte längre använder dem, för det är gammaldags. Det är tre år sedan. Där används gelé, ballong och värkstimulerande dropp.

   Jag är sååå avundsjuk på de som har en snabb förlossning, speciellt med barn två eller tre. Hur gör man, liksom? Jag vägrar ha en 17-timmars grej nu igen, jag pallar inte. Seriöst.

   Nja, jag vet inte om jag vill ha nån avgjutning. Har tänkt på det, men foton räcker.

 6. 24 februari, 2011 07:05

  Jag har också lite svårt för allt det där pratet om naturlighet och ”positiv smärta”… det var den mest brutala smärta jag någonsin upplevt och att försöka låtsas som något annat hjälpte inte ett dugg, jag kände mig bara manipulerad… (Undrar förresten om du råkade ut för samma läkare på mödrapolin som jag, för jag kom också därifrån med den fasta övertygelsen om att det inte går och att Jag Ska Inte Föda).

  • 25 februari, 2011 12:58

   Vem vet, kanske det var samma? Alltså, jag kan ju inte klaga för att hon inte gjorde sitt jobb, utan jag tyckte hon var osympatisk. Icke tillmötesgående. Brutal är verkligen rätt ord, det är inget jag ser fram emot precis.

 7. pyssellisa permalink
  25 februari, 2011 08:19

  En snabb förlossning är kanske inte det optimala heller. En lagom lång, tack! 🙂 Min andra tog 3 h från första värken och jag hade så ont så jag trodde jag skulle dö för att det helt enkelt gick så snabbt. Dessutom är det inte tal om epidural, PCB eller sånt eftersom det inte hinns med. Lagom är bäst är min teori! 🙂 Det som är bra med förlossnongar är att de tar alltid slut förr eller senare och man behöver aldrig göra om det om man inte vill.

  • 25 februari, 2011 06:57

   Lagom är alltid bäst, visst är det så. Jag vet hur det känns attt inte hinna med epidural eller att inte få nån ”påfyllning”, det hände mig också.

 8. pyssellisa permalink
  25 februari, 2011 08:21

  Ja, det skulle jag tillägga än: Det positiva med förlossning nr 2 är att krystningen går sååå mycket bättre och snabbare! Det negativa är att eftervärkarna är hemska. Varför pratar ingen om det?? Begär mycket värkmedicin efteråt är mitt tips!

  • 25 februari, 2011 06:59

   Men är det lika fast det är två barn? Och hur länge är det mellan att de kommer ut? Nåja, det får jag fråga min läkare, om de nu ids svara på det.

   Förra gången fick jag Voltaren och Alvedon (Stockholm alltså) men då tog jag faktiskt bara Alvedon, för jag klarade mig hyfsat bra. Jag har hört om eftervärkar, men bara via bloggar och andra som berättat om det.

 9. altorpet permalink
  27 februari, 2011 12:37

  Det här med igångsättning kan vara både positivt och negativt, det är ju bra för dom som går över tiden. Jag gick över två veckor med alla tre, så det var nog bra att få ut dom innan dom vägde typ 6 kilo! ( URK). Men i allmänhet sätts det igång för många förlossningar och värkstimulerande ska det vara bla.bla.bla. En normal förlossning tar i allmänhet upp till 48 timmar, med pauser för återhämtning emellanåt- det är naturligt. Men nu tycks man anse att allt ska vara överstökat på 12 timmar! Jag är utbildad barnmorska, men skulle aldrig kunna jobba som det är nu. Bråttom, bråttom, bråttom….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: