Hoppa till innehåll

Men han är ju en neger!

21 februari, 2011

Jag skriver ordet en gång, jag tänker inte upprepa det annat än i rubriken. Scriptrix hade skrivit ett inlägg om n-ordet idag och jag måste skriva ner lite tankar om det.

Det verkar, speciellt bland den lite äldre generationen, fortfarande var okej att använda n-ordet. Och i lilla Österbotten har jag också stött på många som använder det, eftersom de inte ”vet vad man annars ska kalla dem”. Och för att man kommer undan med det, när det inte finns så många invandrare. Jag har också reagerat när jag hört folk säga: ”Vem var den där n*gressen som satt där borta?” Helt utan tanke på att det skulle vara nåt fel med det.

Ja, tiderna förändras och om man tänker så (eller inte tänker alls) är det verkligen dags att tänka om! Förstår man inte att det är stötande? Efter att ha bott ett antal år i Sverige och speciellt i invandrartäta områden, där vi som var svenskar (eller såg ut som svenskar och pratade svenska) var en minoritet – jag skojar inte – skulle jag aldrig komma på tanken att vända n-ordet. Varken i manlig eller kvinnlig form. Jag har många vänner som har afrikanskt ursprung eller annars är är mörkare i hyn och jag tycker det är fullständigt respektlöst att kalla nån så. Min sambo hade en mycket bra liknelse och han sa en gång såhär:

”Att kalla nån för n-ordet är att spotta nån i ansiktet och sedan be om ursäkt för det.”

Precis så är det. I alla tider har människan varit så uppfinningsrik och påhittig. Vi hittar på en massa smeknamn för folk och fä, för saker vi gör. Ska det då vara så svårt att använda något annat än n-ordet? En kompis till mig sade själv att hon ville bli kallad african-american. Inte blatte. Fast vissa väljer att bli kallade det också. Inte mulatt, det låter styvt. Mörkhyad, svart. Eller tänk om vi skulle våga sluta använda hudfärgen och kalla folk för det de är:

mammor, pappor, barn, företagare, tränare, människor eller till och med vid namn om vi vet det. Vågar vi det?

Annons
9 kommentarer leave one →
 1. Jenny permalink
  21 februari, 2011 11:32

  Hej Bitte!!
  Har under senare tid fått förmånen att lära känna ett helt gäng med människor från Kamerun och Ghana och andra länder i afrika. jag måste säja att det är en rikedom att få ta del av deras kultur och liv.
  Det stör mig verkligen att vissa måste kalla dem n…. gillar inte alls det ordet! Jag använder deras namn eller du…
  Kramar till dig. Hoppas att beibisarna ännu håller sig ”inomhus” lite till.

  • 21 februari, 2011 11:37

   Hej Jenny!
   Det är en förmån och det är inget konstigt med folk från olika världsdelar. I framtiden kommer det att bli en större blandning av alla människor, för att världen krymper i och med internet. Och det är bra! Varför ska det vara så märkligt det här med hudfärg? Gör det folk til banditer eller dåliga människor? Nej! 😀

   Tack, det hoppas jag också.

 2. scriptrix permalink
  21 februari, 2011 11:49

  Hej! Inte menade jag ju heller att man ska använda ordet till höger och vänster hur som helst. Men om en författare, som varit död i 20 år, använde det en gång i en barnbok så förstår jag inte att det kan vara så allvarligt att man måste stoppa utgivningen av boken.

  Och inte för allt i världen kan jag tro att Tage Danielsson menande något illa när han kallade Monica Zetterlund för ”en blond negress från Värmlands huldreskogar …”

  Men visst finns det andra ord som man kan använda idag. Ha det bra med magen!

  • 21 februari, 2011 12:04

   Inte tror jag de menade nåt illa heller, men jag förstår att bokförlag tvekar och vill ändra på texten. I dagis ändrar de ju på texter i gamla sånger, utan att det är nåt jättehemskt. Man sjunger t.ex. inte längre ”Vår tupp är död, vår tupp är död”, utan ”Vår tupp är så grann och röd”. Först tyckte jag det var knasigt, men nu tycker jag det är bra. Vi lär ju våra barn. Det där tuppexemplet var väl inte det bästa, men ungar frågar ju så mycket och de lär sig en massa strunt ändå, så det ska väl inte behöva vara mer i böckarna.

   Mitt inlägg var inte riktat speciellt till dig eller nån annan, utan till folk överlag. Jag vill bara att man ska tänka efter. Tiderna förändras och vi med dem. 🙂

   Tack!

 3. 21 februari, 2011 12:59

  Jag läste Pippi som högläsning i en klass en gång. Jag minns inte om vi hade nån mörkhyad i klassen då, men i alla fall i samma skola. Pippis pappa benämns ju negerkung och jag hann i farten döpa om honom till Kurreduttkung 🙂 Men sen fick jag kurredutta mig igenom hela boken och det var inte det lättaste… Med tanke på tungan som slog knut på sig till slut 😉

  • 21 februari, 2011 01:03

   Hoppsan! Jag förstår problemet. Det låter väldigt roligt när du berättar det, fast det var säkert lite knepigt. 😀

 4. Lotta permalink
  21 februari, 2011 02:07

  MYCKET bra skrivet 🙂

 5. Erica W permalink
  21 februari, 2011 02:42

  Tyvärr finns det nog människor i vår ålder som använder n-ordet och jag har varit helt chockad när jag hört det!! Jag lärde mig i alla fall i skolan att de inte var acceptabelt utan attman skulle använda ordet svart eller mörkhyad… Har också läst mycket Astrid Lindgren böcker på dagis och brukar bara helt enkelt lämna bort n-ordet där det dyker upp.

  • 21 februari, 2011 08:14

   Det finns många som föser undan begreppet med att säga att ”det är bara ett ord”, men det är så tanklöst sagt. För mig är det obegripligt hur man kan ha missat det, i dagens samhälle, att det verkligen är stötande. Om ord är bara ord, varför finns det då tvistemål och rasism?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: