Hoppa till innehåll

Ingen försäkring för twinsen

8 februari, 2011

Vi hade tänkt försäkra bebisarna medan de ännu är i magen, precis som man brukar göra. Därför kontaktade vi vårt försäkringbolag, gick till och med in dit och fyllde i papper. Lite senare ringde telefonen. Damen vi pratat med lät en smula ynklig och sa på finska:

– Vi måste tyvärr förkasta er ansökan om försäkring för bebisarna, på grund av din sjukdom.

– Jaha, svarade jag sakligt. Är det på grund av att jag har Tourettes syndrom?

– Ja, just det, det var det, sa damen och lät lättad för hon verkade inte komma ihåg vad det hette. Ni kan försäkra bebisarna när de har kommit ut, och är två månader gamla.

Men vad är det här för skit? Är alla bolag såhär? Jag orkade inte börja tjafsa, de verkar ha som policy. Det var inte hon ensam som bestämde detta. Jag frågade upp det där med Tourette för vara säker på att de inte tror att jag har epilepsi; jag äter ju en medicin som även ges till epilepsipatienter. Vad är det för hemskt med Tourette och födsel? Tror de twinsen ska födas med megaspasmer och börja svära åt barnmorskorna? Det lär inte påverka själva födseln så mycket. Jag skulle ha förstått om det påverkade en försäkring för tonåringar.

I Sverige hade vi försäkring åt William när han var i magen och utgångsläget var exakt detsamma, förutom att jag då dessutom hade havandeskapsförgiftning. Och det var inte en själ som frågade nåt om det. Jag åt även samma medicin då, en låg dos. Och damen jag pratade med sade inte att det skulle ha något att göra med just tvillingar, det var inte det som var kruxet. Har villkoren ändrats eller är Finland hårdare? Är det kanske bara vårt bolag som är hårdare? Jag har ju själv en olycksfallsförsäkring i samma bolag, jag är ganska paff. Är det så att de inte vet tillräckligt om Tourette och vägrar chansa? Jag tänker i alla fall överklaga när jag får det svart på vitt! Så he så! 🙂

Mummel, mummel. Vart vänder man sig nu då?

* surar åt vårt ruttna försäkringsbolag *

— tillägg—-

Jag kan fortfarande inte fatta att systemet i Finland är så ruttet att man inte får en vänta-barn-försäkring om man haft t.ex. havandeskapsförgiftning med första barnet. Vore det inte i så fall rimligare med en högre kostnad? Och ju tidigare man tecknar en försäkring, desto dyrare. I Sverige är dessa försäkringar gratis, ja, faktiskt! Vill man ha nåt extra risktillägg så bekostar man det själv.

Annons
16 kommentarer leave one →
 1. Ingela permalink
  8 februari, 2011 01:04

  Försäkringsbolagen är nog väldigt kinkiga. Vi fick inte ta försäkring till tvåan eftersom jag hade graviditetshepatos när jag väntade ettan.
  När tvåan var ett par månader, fick vi äntligen ta en försäkring, men med det villkoret att försäkringsbolaget inte skulle stå för kostnaderna för att rätta till det ”skönhetsfel” (kort tungband) som hade konstaterats före tvåmånadersdagen.

  • 8 februari, 2011 01:26

   Det där frågade min specialläkare mig om! Alltså, ifall det kliade i händerna/fötterna osv. Det gjorde faktiskt det ett kort tag i början, men sen försvann det.

   Det verkar vara sjukt svårt att få en försäkring åt barn i magen här i Finland. 😦 Och desto tidigare, ju dyrare. I Sverige är det GRATIS. Helt otroligt, jag förstår inte hur det kan vara så. Jag förde denna diskussion på FB också och då visade det sig att många som hade havandeskapsförgiftning med ettan, inte fick nån försäkring med andra barnet. Sjukt, eftersom risken inte är så stor med nummer två.

   Ja-a, alltid ska de komma med nån klausul. Hoppas det gick att rätta till och inte blev för dyrt. Man måste ju kunna ta en försäkring när systemet i Finland bygger på det numera!

 2. 8 februari, 2011 01:22

  Försäkringsbolag avskyr risker och om man tar en sjukdomsförsäkring vägrar de typ att försäkra hela armen om man en gång haft nageltrång på lillfingernageln.

 3. Ingela permalink
  8 februari, 2011 01:43

  Efteråt har allt funkat prima, det har aldrig varit något trubbel när vi sökt ersättning för privatvård eller mediciner. Våra försäkringar var/är sparförsäkringar, så vår 20-åring har precis fått ut sin sparsumma. Glada dagar blev det för honom då. 🙂

 4. altorpet permalink
  8 februari, 2011 02:57

  Jösses! Man kan ju undra om dom har en blekaste aning om vad Tourette innebär? Hur många avlider av Tourette? OCH var står det att det är ärftligt??? Nej, vet du nu blev till och med jag FÖRBANNAD… imbeciller, morr! Hoppas det löser sig, du får bråka.

  • 8 februari, 2011 04:26

   Ingen dör av Tourette, som vi vet, men inte dom! Det säjs vara ärtligt, men det är något som debuterar senare, kanske i sjuårsåldern. Och ingen i vår släkt har TS, utom jag. Och det syns verkligen inte på bebisar! Men ja, hur ska man förklara. Man kan också bära på touretteanlaget utan att det bryter ut. Många påstår att alla med Tourette har inlärningssvårigheter osv, men det stämmer inte alls.

   Måste passa på att infoga den här underbara videon, där barn berättar om Tourette:
   httpv://www.youtube.com/watch?v=aDipNAuZuZI

   Ja, inte vet jag. Var det inte det, skulle de säkert ha skyllt på att jag haft havandeskapsförgiftning, för då nekas man också en försäkring, istället för att t.ex. betala extra.

 5. 8 februari, 2011 05:29

  Jag fick inte heller någon försäkring med barn nummer ett. Hade ingen sjukdom eller några graviditetsbesvär, var bara kraftigt överviktig. Och det kom ett blankt nej. Jag grät så mycket så jag trodde jag skulle torka ut. Med tvåan ville jag inte ens försöka, eftersom jag fortfarande vägde lika mycket…. (borde kanske ha ringt och frågat varför det blev nej…)

  • 8 februari, 2011 05:46

   Seriöst? Det är ju kränkning!! Jag minns att det faktiskt stod ”vikt innan graviditeten” på den där blanketten jag fick. Det är ju så fel. Om det nu var så.

 6. pyssellisa permalink
  8 februari, 2011 06:09

  Barn som blivit till med IVF-behandling får inte heller försäkring före de är födda har jag för mej. Otroligt dumt system!

  • M-L permalink
   8 februari, 2011 07:12

   Vi har fått försäkring till både första barnet och nu till kommande syskon. Ingenstans blev vi tillfrågade om det var via IVF eller inte. Så det stämmer åtminstone inte med alla försäkringsbolag. Men jävlar vad arg jag skulle vara om vi blivit nekade av den anledningen när allt i övrigt varit normalt vid undersökningarna av fostret.

   Å andra sidan så tog vårt nuvarande försäkringsbolag inte emot mej som kund vad gäller livförsäkring för att jag 2003 var sjukskriven pga depression och äter antidepressiv medecin. Som tur var brydde mitt gamla bolag sej inte om det, så den försäkringen har jag kvar där. Så allt är nog olika från bolag till bolag verkar det som.

   • 8 februari, 2011 09:36

    Va många svepskäl det tycks finnas till att neka försäkringar. Jag förstår att alla inte kan vara lika, men blir riktigt arg då man inte ens får nåt anbud om en högre premie eller nåt!

 7. Margaretha permalink
  8 februari, 2011 08:35

  Min dotter fick inte heller ta försäkring på sitt barn som hon väntade….för hon är också kraftigt överviktig o då ger de inte försäkringar.
  Ja det är verkligen kränkning…hon tänkte också överklaga…men orkade inte.
  Hoppas att allt ordnar sig för Bu o Bä.
  Ha det bra.

  • 8 februari, 2011 09:36

   Jag tycker det är sjukt, fast jag kan förstå hur de tänker. Tack! Det blir antagligen så att vi får vänta tills de är två månader, jag hade ju dessutom havandeskapsförgiftning, så det ser inte så ljust ut för oss ”stolpskott”. De får ha sina dyra försäkringar! Fast överklaga ska jag ändå. För sakens skull.

 8. Ulrika permalink
  9 februari, 2011 01:28

  Jag var och är överviktig. Vårt första barn är IVF barn, och vi har en försäkring åt honom som började före han föddes och är utan klausuler. Vi väntar vårt andra barn nu och beräknas föda inom ett par veckor, denna gång spontan graviditet. En likadan försäkring har vi åt tvåan.
  Pga vikten o alla komplikationer i första graviditeten ville d ha skilda papper och utredningar på vad jag gått på för ktr. Men försäkring fick vi utan mankemang.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: