Hoppa till innehåll

Vågar man säga nåt dåligt om LCHF?

23 januari, 2011

En något provokativ artikel av Paulún, som ledde till en massa diskussioner

Det är farligt att ge sig in i LCHF-debatten. Man får spö direkt och stämplas som okunnig, bakåtsträvande och idiotisk om man alls opponerar sig mot något! Man ska hålla med om allt. Det tänker jag inte. Nån som är förvånad?

 Jag har läst på en hel del, men eftersom jag varken är intresserad eller i behov av nån diet lägger jag inte för mycket energi på det vanligtvis. Det som däremot upprör mig en aning är de som är jätteseriösa med sin diet. Alltså, missförstå mig inte, jag tycker det är bra att folk går ner i vikt och håller sitt blodsocker och mår bra. Det är bra! Det som däremot är skrämmande är det man läser i forum om LCHF eller det som vissa säger; att man inte längre ifrågasätter det man läser, utan slukar det med hull och hår för att det är LCHF. Det blir som en religion som går överstyr för vissa.

Jag har mycket svårt att förstå en diet där man inte godkänner jordgubbar eller andra söta frukter. Att man tycker att fruktos är så hemskt och att det är cancerogent. Hallå, är ni säkre på det? Cancer orsakas av en massa saker, allt från kosmisk bakgrundsstrålning till solskador som vi fått för tiotals år sedan. Mat, gifter också, säkerligen. Men att det enbart skulle vara fruktosens fel kan jag inte begripa, vilket jag har hört i LCHF-kretsar. Vissa rapporter visar att rött kött kan orsaka cancer, men det ”glöms bort” i dessa sammanhang. Eller anses det förlegat? Dessutom kan det uppstå spontana cellförändringar utan att någon vet varför, mutationer. Det är känt i andra sammanhang också, bakterier och gör samma sak utan någon påverkan.

Det är klart man inte ska vräka i sig hur mycket vitt bröd och socker som helst, det känner man ju i magen och det är något välbekant. Jag håller också med om vissa saker som LCHF:arna säger: att det inte är farligt med riktigt smör/animaliskt fett och att lightprodukter inte är så bra. Att sockerberoende är farligt. Och så vidare.

Det kan ska minnas med alla dieter är att de skapar otroliga folkstormar. ”Åååh, det här är sååå bra, jag har aldrig mått bättre” har vi hört genom historien. Det är bra att må bra, men det händer ibland att man får skygdlappar och bara ser sin egen väg. Och då är kan inte alltid längre kritisk mot det man hör och gör. Jag menar inte att LCHF är fel, utan att man drar för snabba slutsater: ”Han har alltid ätit en massa socker och bullar, därför fick han cancer” osv. HUR ska man veta det? Spelar inte resten av livsstilen nån roll? Det man jobbat med, hur man fått i sig i form av gifter från vatten eller annan mat? Alkohol, tobak, snus eller andra, tyngre droger då? Varför får då en sexåring leukemi? För att han/hon ätit fruktos? Knappast.

Jag googlade en gång för skojs skull på LCHF och bloggar där folk skriver om sin diet. Den passar verkligen inte alla. Vissa har upplevt för lågt blodsocker när de lämnat bort för mycket kolhydrater. Andra har efter månader med LCHF fått tillbaka sina depressioner eller panikångest. Eller så mår magen ännu inte bra, efter fem år med LCHF. Någon fick faktiskt fettlever efter ett år med dieten, men alla i forumet dunkade bara i ryggen och sa att det inte kan bero på fettet.  

Det blir farligt, när man som fettdoktorn börjar säga att de som äter LCHF inte behöver mammografi eller cellprovtagningar och att man inte får influensa och därmed kan undvika vaccinationer. Okej, att man är utan vaccin är en sak, men att man skulle bli immun på grund av maten mot allt det där, är bara idioti att tro.

Det är inte min mening att smutskasta denna diet och de som mår bra av den. Jag är ärligt glad för de som lyckats gå ner i vikt och håller sig där. Alla dieter är svåra att hålla och har sina sidor. Det jag inte tycker om är att den ska prackas på alla och att det ska vara det enda rätta. Inget är så enkelt. Inget passar alla. Inte heller GI- eller tallriksmodellen; sådant som jag själv förespråkar. Än så länge finns det inte tillräcklig forskning om LCHF och alla kan inte vara experter, inte jag heller. Vi ska förhålla oss kritiskt till allt, även det vi själva tror på och brinner för.

Annons
20 kommentarer leave one →
 1. Tant Grön permalink
  23 januari, 2011 06:10

  Förstår hur du menar–Läser just nu A. Heikkiläs bok Diabetiksen hoito ruokavaliolla
  funderar ..vad sk man trooooooooo på troooooo på
  Han säger att Rapsolja försurar kroppen men kokosfett är o olivolja är ok
  Tidningen Hälsa säger tvärtom
  en lunch kan vara 1 burksardiner 0 sallad för honom
  o bort med alla sädesslag o högst 30 g kolydrater per dag.
  Inte vet jag—

  • 24 januari, 2011 10:37

   30 g tycker jag är lite i underkant, men hej, vad vet jag. Det måste man testa fram själv. Och ja, det är knasigt det där när folk/media spekulerar hit och dit. 😦

 2. 23 januari, 2011 07:20

  Bra inlägg! Vi är alla unika individer och reagerar förstås olika, oavsett vad det är fråga om. Var och en måste göra sitt eget val, dvs tänka och besluta själv.

  Jag instämmer helt i att en tro inte kan frälsa alla och att propagandan går överstyr ibland, även om jag tillhör LCHF-anhängarna och ser goda resultat.

  • 24 januari, 2011 10:38

   Ja, precis, tänka själv! Och inte leka experter. Just nu känns det som att det finns lite experter här och där och så kan det ju inte vara?

   Hoppas det går bra för dig även i fortsättningen med din diet. 🙂

 3. 23 januari, 2011 07:29

  Säger bara det att LCHF dieten skulle jag ALDRIG börja med, så fel har jag inte ätit att den dieten skulle vara bättre! Visst ska man ifrågasätta och använda sitt sunda bondförnuft. 🙂

 4. 24 januari, 2011 05:04

  Amen! Jag tycker också att det är jättefint att folk börjar må bättre, men att den – som allt annat som i grunden är gott – kan spåra ur.

 5. Merja Hänninen permalink
  24 januari, 2011 08:35

  Läste i FB att kolhydrater orsakar kolesterol!!!???? ( i samband med diskussionen on LCHF) Enligt min läkare (inre medicin + neurolog) kommer kolesterol från animala fettet (+ en massa andra faktorer bl a genetiska) och jag tror nog mera på dem.!

  • 24 januari, 2011 10:42

   Jo, det är många som säger det numera, att det är kolhydraterna som är boven. Och de påstår att läkarkåren inte hänger med. Jag kan förstå det till viss del, för jag vet ju själv att när det gäller andra saker, som Tourette och så, så vet det inte alltid heller så mycket (beroende på vem man pratar med).

   Det är förståeligt att den stora gruppen läkare inte ”hänger med” i den moderna kosten, men om det verkligen vore så alarmerande fel att äta fruktos eller kolhydrater, borde det ju ha hänt något någonstans. Alltså, då borde det ju ändå ha kommit ut nya rekommendationer. Men än är man inte säker, så ingen läkare, utom de riktigt drastiska, vågar uttala sig. Få se hur det blir om 10-15 år.

 6. netaskrypin permalink
  24 januari, 2011 02:16

  Håller helt och fullt med dig. Tycker det är bra att det finns dieter för de som verkligen måste gå ner i vikt men samtidigt kan jag inte låta bli att tycka att det borde räcka med sunt bondförnuft. Många säger att de dessutom bantat sig till sin övervikt! Jag brukar framhålla, eftersom jag själv för åtta år sedan höll mig till den ”dieten”, att det enda som i längden fungerar är Viktväktarna för de förbjuder ingen att äta något, bara äta en begränsad mängd. Jag är helt övertygad om att när man förbjuds äta något är det det enda som finns i ens hjärna sen, något man måste unna sig när dieten är slut och då blir det i stora mängder och sen är man tillbaka i ekorrhjulet igen… Jag tror det är där VV har ett mer långsiktigt tänkande, att man ska klara av att hålla vikten även efter det att man slutat ”aktivt” räkna poäng… jag har då hållit min vikt sen dess, men vad många också tror är att det är något jag fått ”gratis”. Vad vi människor behöver idag efter en arbetsdag är motion och inte vila som för två generationer sen! För när våra förfäder åt kött och smör och drack ”ren” mjölk hade de inga sådana problem med vikten som vårt samhälle har idag… Detta är bara min övertygelse! 😉

  • 25 januari, 2011 12:05

   VV har ett bra program (om du frågar mig), men det är sannerligen inte lätt att följa. Och när det gäller dieter, vilket som helst, handlar det ju inte om att gå ner för tillfället utan att lägga om sin livsstil. DET är det svåraste! Amen för motion, frukt och grönsaker.

   För övrigt tror jag på samma resonemang som VV kör med, att man inte går upp i vikt om man inte äter dom där vissa mängden kalorierna.

 7. Linda permalink
  24 januari, 2011 03:10

  Klart man vågar säga. 😀 Jag vågar ju också påstå att jag inte tror att alla vaccin är nödvändiga eller att vissa barnuppfostringsmetoder är hälsosamma för barnet. 😛 Och det vågar jag påstå, trots att folk kanske tar illa upp. Eller tror att jag är helt bakom takana. 😀 Liksom att jag vågar säga att jag tror att det finns ett liv efter döden. Men allt det där är en annan diskussion. 🙂

  Jag var väldigt skeptisk till LCHF tidigare. Tills jag läste ”Matrevolutionen” – ungefär. 🙂
  Jag tycker inte om att prata om ”dieter”, tycker inte om det ordet.
  Men den boken beskriver en livsstil och hur fakta mörklagts sen början på 1900-talet. För mig känns det logiskt. Jag kommer tro på det tills nån bevisar motsatsen. Jag tror inte att det är det enda rätta, eller att alla människor behöver minska antalet kolhydrater. Men när jag själv provat det och likaså sambon och märker att jag mår bättre, har inget magknip då jag lämnar bort en stor del kolhydrater blir man lite intresserad. 🙂

  Fast jag tror inte att det är kolhydraterna som gör en sjuk. Bara. Att kosten skulle påverka risken att få cancer – ja, till en viss del kan det vara så. En viss del av cancerfallen. Tror också att en del av cancerfallen kan bero på långvarig psykiskt illamående. Tex. Och allt det andra du nämner. 🙂

  Jag tror också att kosten kan göra att motståndskraften mot förkylningar blir bättre resp sämre.

  Sambon har alltid haft högt kolesterol. Om han nu får lägre av att äta mindre kolhydrater blir jag faktiskt ännu mer intresserad. Då strider ju det mot allt vad alla läkare sagt hittills. Vi ska se. Blir spännande att följa detta ”projekt”. 🙂

  • 25 januari, 2011 12:03

   För det första: lycka till med din diet och jag hoppas att du mår bra! Det är tungt och svårt att gå ner i vikt, hur man än gör. Det finns liksom inga genvägar.

   Kosten har alldeles säkert en betydelse när det gäller våra sjukdomar. En massa kolisar och socker ÄR inte bra, det förstår de flesta, oavsett det är en diet eller inte. Det som däremot alldeles för få nämner, är motion i samband med LCHF. Jag läste till och med en kommentar till en artikel om just nya rön om fetter; att man inte ”behöver” motionera bara man äter rätt. Urdumt, fast man går ner i vikt. Alla mår bra av att röra på sig!

   Hoppas din sambos kolesterolvärde går ner. Det som jag själv tycker är intressant är att man inte mäter kolesterol på andra som bantar, inte lika aktivt eller med stort intresse. Eller kanske jag har fel.

   • Linda permalink
    25 januari, 2011 07:39

    Hm, det vet jag inget om. Jag tycker det är onödigt att mäta kolesterol på friska unga hårt tränande människor, men sambons kolesterol mättes på en rutinkoll. Och han fick svaret att han kommer dö om 5 år om han inte börjar äta Becel.
    Då blev jag förbannad. Sådär kan man ju inte säga. :-@
    Nå, tack o lov tänker vi själva också. Han hade samma kolesterolvärden för 5 år sen och lever än. Och han är för övrigt nästan aldrig sjuk.

    Ja, motion är A o O. Normalt tränar ju jag också aktivt, ska börja igen bara jag slutar amma. 🙂

    Sen vill jag ännu påpeka att jag äter nästan enligt LCHF eftersom det verkar vettigt och jag hittills mått bra av det. Jag har inte såå stort behov av att gå ner i vikt – även om de sista 4 kg från graviditeten gärna kunde försvinna. Men det är jag säker på att de gör när jag återupptar min träning. 😛 Det brukar göra det. 🙂

    Kan även rekommendera boken ”Matrevolutionen”. Den är sakligt skriven och inte hysterisk fanatisk. 🙂 Jag orkar inte läsa i forum för fanatiker brukar ofta få allt att gå överstyr. 😦 kostdoktorn.se har du säkert besökt? Där finns också en hel del saklig information tycker jag. Framför allt om kolesterolet, som jag nu var mest intresserad av att läsa om pga ovannämnda ”hot”. 🙂

   • Linda permalink
    25 januari, 2011 07:43

    Och ja, ska tillägga att sambon tränar hårt och är normalviktig annars. Har aldrig varit överviktig och tränat aktivt sen han va 10. Det var liksom det som jag tänkt hur det kan vara logiskt att hans kolesterol är högt om det kommer från fet mat.. för vi har alltid tidigare ätit lättare mat. Men om det nu är så att kolesterolet kommer från kolhydrater, jag då börjar det ”make sense” i hans fall. 🙂 Och därför kan jag ta till mig det som sägs om LCHF. Annars brukar jag bli ”allergisk” så fort nån nämner ordet ”diet”. 😀

 8. Barbro permalink
  24 januari, 2011 03:20

  Mycket bra skrivet!
  Har just själv börjat med LCHF ,meeeeeen de är för att jag skall komma igång med att få ner några kilon.Lever nog efter den bondskaförnuft principen,så idag gladde jag mig otroligt att ta en skorpa till kaffet.De är bara de att de blivit för många kakor på senaste tiden,så nåt måste göras.
  Annars var chokladmuschen jättegod och den passade ju perfekt just nu.
  Må bra,jag bara älskar dina funderingar och tankar i bloggen Att bara älska ett barn.

  • 24 januari, 2011 11:58

   Hoppas det går bra med LCHF, kämpa vidare. Ingen diet är lätt att hålla.
   Tack för dina fina ord, som du så ofta skriver ner!

 9. 24 januari, 2011 05:54

  Man ska vara kritisk till allt och inse att alla dieter eller mediciner inte passar alla. Jag kan heller inte tro att ”nackdelarna” med frukter skulle överväga fördelarna. Förresten, förvärras inte hjärt- och kärlsjukdomarna av att man skulle äta så mycket animaliskt fett?

  • 24 januari, 2011 11:59

   Man skulle ju tro det, men inte enligt de som följer dieten. Eller tja, det vet vi kanske inte än, det kanske blir annorlunda i långa loppet?

  • Linda permalink
   25 januari, 2011 07:47

   Enligt vad jag läst så finns det inga undersökningar som bevisar att det är så. Med hjärt- och kärlsjukdomarna.

   Som jag har förstått det så är det viktigaste att lämna bort om man vill må bra sockret. Sen bröd och pasta. Vill man vara riktigt strikt ska man också lämna bort frukterna. Det gör inte jag. Eftersom jag inte har så stort behov av att gå ner i vikt. Jag försöker lämna bort sockret. Pasta/potatis o dyl kan jag enkelt lämna bort för det har jag aldrig egentligen haft behov av. Bröd äter jag nog ibland. Men jag är ingen fanatiker. Tycker mest att det som sägs om lågkolhydratkost verkar vettigt. Det sakliga. Fanatiker finns överallt och får saker att spåra ur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: