Hoppa till innehåll

Snöoväder och kemikalier

24 november, 2010

Och så kom den riktiga vintern, även till Åbo. Snön har v-r-ä-k-t ner hela dagen. Och jag är så glad, så glad att det inte är vatten! Jag är så oändligt less på det här sand- och lerslasket som råder vid dagis. Inte för att sonen misstycker, men det har varit lite struligt att åka buss med blöta och sandiga kläder och ett trött barn. Men obs, ”bara ett barn”, är det ju hittills. Det räcker gott och väl. Nu får han inte ens gå ut, han har feber. Han har varit lugnare idag, pga febern, men jag lider verkligen med honom när han hostar och snorar – fast han själv inte tycks lida lika mycket. Han ligger ju mer stilla, han vill hålla min hand. Det är hemskt av mig att tycka att han är lite extra söt, men det är han.

Imorron har vi strukturultraljud på rådgivningen. Jag har väntat på det helt sjukt länge. Allt sedan jag fick veta att det var tvillingar. Jag vill veta hur det växer. Är de lika stora, är det något fel? Och jag kan inte sticka under stol med att jag är nyfiken på ifall det syns om det är killar eller tjejer eller både ock. På nåt sätt skulle jag vilja vara ovetande, men det kommer inte att gå. Jag är för nyfiken. Och kanske det är bra att förbereda sig lite ändå, jag tycker det.

Det är mycket som händer nu. Intervju med Åbo Underrättelser imorron, jag har figurerat i Radio Extrem (lyssna här om du vill! Länk på denna sida).  Vi har prov, portfolio-uppgifter i skolan, föredrag (om herpes, på finska, svårt!) grupparbeten – ja allt ska hända just nu såklart. Hela januari kommer att vara en praktikperiod, men än vet jag inte var jag ska vara. Efter det… kommer lugnet. Om jag ens kan stanna på praktiken hela tiden. Det beror på om det är för mycket farliga kemikalier och sånt.

Förresten läste jag världens bullshit-artikel om att gravida avråds från att sminka sig. Jag förstår poängen – man ska inte använda mer kemikalier än vad som är nödvändigt. Personligen använder jag lite mascara och ibland kajal, för att inte se ut som en albino. Det måste ju vara en skillnad mellan att använda mascara och att kleta ansiktet fullt med krämer, foundation, ögonskugga och allt vad det heter. Plus parfymer och allt sånt.

Många är så negativa till ”alla kemikalier”, som om det vore ett samlingsnamn för det onda. Vi använder ju kemikalier när vi borstar tänderna och det är bra för oss! Vi slipper tvätta våra kläder i lut som man gjorde förut, vi väljer själv mellan tvättnötter eller -medel av alla de slag. Vi får diska i diskmedel, vi har tvål till kroppen. Ska vi sluta smörja in kroppen också när man har torr hud, för att Aqualan L är en kemikalie?

Och förresten, hur kommer det sig att man i samma artikel som smink för gravida, pratar om att det ökar risken för prostatacancer? Senast jag kollade hade jag ingen prostata! 😉 Vad exakt var det i sminket som är karcinogent? Det skulle jag bra gärna vilja veta, inte bara höra om att ”nåt är kanske lite farligt”. Alltför bristfällig kunskap inom ett smalt område gör bara folk, speciellt gravida, rädda och mer förvirrade.

Annons
4 kommentarer leave one →
 1. Monica permalink
  25 november, 2010 06:01

  Lyssnade på intervjun med dej, jättebra! Du låter lika trevlig som du skriver trevligt! Hoppas att du vinner, håller tummarna för dej!!

 2. Jenny Pettersson permalink
  25 november, 2010 11:29

  Hej! jag lyssnade på intervjun och vill bara säga att du visst har andra än hemfolket som läser din blogg i Kållby!!
  Hejar och har röstat på dig! Hoppas att du vinner. Jag gillar ditt sätt att skriva om vardagen och de mest alldagliga bekymren som man som mamma stöter på. Grattis och lycka till med studier bebisar och flytt!

  Lillajulhälsningar En mamma från Kållby lika gammal som din syster L.

  • 25 november, 2010 03:22

   Tack, det var roligt att höra! Jag tycker det är en svår fråga, jag tror att min publik är spridd över flera olika målgrupper och åldrar, men kom inte på att säga det då. Tusen tack, för de fina orden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: